Сатлер открио услов да БиХ добије 250 милиона евра од ЕУ

Прште критике из Извјештаја Европске комисије о напретку Босне и Херцеговине. Траже ли бх. власти изговоре за нерад током пандемије? Је ли изгледан напредак наредних мјесеци? Ексклузивно за Н1 говорио је шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Јоханн Саттлер.

Босна и Херцеговина 07.10.2020 | 18:45
Сатлер открио услов да БиХ добије 250 милиона евра од ЕУ

Да ли су бх. власти пропустиле шансу?

Мислим да нису пропустили шансу, али могло се и боље. То кажем из разлога што је извјештај обухватио период од 16 мјесеци. У овом периоду добар дио је изубљен због блокада власти. И даље имамо Владу ФБиХ која је техничком мандату. Добра вијест у извјештају је да је могућ напредак. Грађани су уморни од оваквог недјеловања.

Дијелите ли оптимизам са предсједавајућим Савјета министара БиХ Зораном Тегелтијом да би држава могла испунити све услове за кандидатаки статус до прољећа идуће године?

Вјерујем да је то амбициозно ако погледате 14 кључних приоритета. Има питања која могу ријешити брзо, али ако постоји усмјереност политичара за добробит земље онда има могућности и за напредак. Значајно је да се треба фокусирати на свих 14 приоритета и добра је ствар што наредна година није изборна, тако да се лидери могу још боље посветит овим питањима. Ово заиста болно дуго траје и понеки грађани због тога напуштају земљу. Ово је заправо позив на дјеловање. Ако Босна и Херцеговина уради свој дио задатка онда ће и Европска униња исто обавити на другој страни.

Из ЕУ је истакнуто како су три кључна закона - о сукобу интереса, јавним набавкама и реформама у ВСТВ-у. Да ли је правосуђе заиста приоритет Уније?

То је тачно. Ова три закона су дио 14 кључних приоритета. Након састанка са Тегелтијом охрабрен сам да ће до тога доћи до краја године. Оно што је за мене лично поражавајуће да за годину дана нисмо имали напретка у области владавине права. Грађани су незадовољни са стањем у правосуђу. Било је много отпора реформама у правосуђу, али и у политици. То је услов и за исплату макроекономске помоћи за БиХ. Унија нуди 250 милона евра помоћи, али морамо прво видјети напредак права.

Боје ли се бх. политичар објективног и непристрасног правосуђа?

Владавина права је изузетно важна у сваком демократском друштву. Свједочили смо и у другим земљама у региону како је важно у најранијим фазама реформисати правосуђе.

(Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хик

07.10.2020 17:04

Приоритет је да престанете давати овима на власти подршку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ада

07.10.2020 17:37

ОВИ ИЗ ЕВРОПЕ ЦЕ НАС УНИСТИТИ.КОЈЕ ЦРНО ПРАВО АКО СЕ ВРХУНСКИ КАДРОВИ И ДАЉЕ ГУРАЈУ МЕДЈУ НЕБИТНЕ. ( :

Name

Да се не лаземо

07.10.2020 17:09

Овдје није никакво демократско друство,правосудје је сасвим одгобара цињеницном стању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

07.10.2020 23:57

Они,власт,ће на све пристат кад су еури у питању

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаил

08.10.2020 05:52

Свака помоц коју дају странци , заврси у приватним дзеповима До-дика. Онај ко је увео финансирање политицких странака из Будзета , укинуо је фамозну демократију. ЗАКЉУЦАК Странци су створили и одрзавају, корупцију да би управљали овим просторима

ОДГОВОРИТЕ