Драган Човић писао писмо амбасадорима Квинте

 Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић затражио је реакцију од међународних званичника који су учествовали у стварању политичког споразума о начелима измјена и допуна Изборног закона БиХ, те политичког споразума о граду Мостару, јер осим формалне иницијације преговора, још нема напретка у спровођењу одлуке Уставног суда БиХ о представљању конститутивних народа.

Босна и Херцеговина 07.10.2020 | 09:51
Драган Човић писао писмо амбасадорима Квинте

Човић, који је предсједник ХНС-а, у писму упућеном амбасадорима наводи да је друштво у БиХ данас више подијељено него прије четири мјесеца када је Споразум потписан и да су мале шансе да ће уопште доћи до његовог спровођења.

Он наводи да недостатку спремности свједоче изјаве и медијски процеси којима се отворено говори против вриједности споразума, а Хрвати се називају националном мањином и пријети им се наметањем политичких представника на свим нивоима.

"На дјелу је отворена кампања против уставне позиције Хрвата, њихових Уставом гарантованих људских, грађанских и политичких права. Ми Хрвати, као конститутиван и уставотворан народ у БиХ, не можемо и нећемо толерисати такав однос, кршење Устава нити ћемо пристати на неуставна рјешења која се намећу", навео је Човић у писму упућеном шефу мисије ЕУ у БиХ Јохану Сатлеру, високом представнику у БиХ Валентину Инцку, те амбасадорима САД, Велике Британије и ОЕБС-а Ерику Нелсону, Метју Филду и Кетлин Кавалек.

Човић у писму истиче да од њих као страних дипломата, који су на одређени начин гаранти провођења потписаног споразума у Мостару, очекује реакцију у смислу подршке заштити уставног поретка, Дејтонског мировног споразума, политичке стабилности БиХ и проналаска компромисног рјешења за провођење преузетих обавеза у смислу измјена Изборног закона БиХ од јуна 2020. године.

Човић истиче да су избори за Мостар издвојени изван редовног циклуса, што поново шаље погрешну слику и отвара додатни простор за манипулације изборима у том граду, који је важан центар за све становнике регије, а у њему су и све институције хрватског народа и он за Хрвате има посебан културни и друштвени значај, пише "Вечерњи лист", издање за БиХ.

У писму Човић подсјећа да су се потписинице, а то су СДА и ХДЗ у Споразуму обавезале на спровођење свих одлука Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права које намећу отклањање неједнакости и дискриминације, регулацију питања политичког представљања конститутивних народа на свим административно-политичким нивоима, те уградњу препорука Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС и Венецијанске комисије у изборно законодавство.

"Све наведене ставке, у складу са Споразуму, треба завршити до краја ове године. Ипак, упркос јасно преузетим обавезама, наше искуство, свакодневно потврђено у пракси, јест да СДА и његово руководство не желе реализовати договорено, већ прибјегавају различитим тактикама куповине времена, свјесно избјегавајући и игноришући преузете обавезе", навео је Човић у писму.

Човић наводи да је БиХ постконфликтно и дубоко подијељено друштво, те је због тога организована као консоцијацијска демократија.

"Уставни суд БиХ у својој одлуци о легитимном представљању није могао занемарити ту чињеницу, али се она свјесно занемарује у јавном дискурсу и тиме дезавуира и дијели јавност. Консоцијација не перпетуира сукобе и подјеле, већ их адресира и рјешава. Онемогућава хегемонију, репресију и мајоризацију једног народа над другима. Дакле, имамо систем који је постављен с врло јасном сврхом и циљевима.
Наравно, такав систем, као и сваки други, подразумијева добру вољу, спремност на договор и преданост њиховом поштивању, што већ дуже вријеме недостаје", наводи се у писму. 

(Срна) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Зељко

07.10.2020 08:23

Никад Мостар није био хрватски град ни по чему ни ти це бити. ХВО и ХВ су истријебили Србе из Мостара и долине Неретве, срушили Стари мост....., о чему овај прица ??? 85% становништва до рата су били Срби и муслимани у Мостару , они угрожени ццццццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

07.10.2020 10:03

Вјеровати цу ти кад врати паре сто је покро.

Name

Мани

07.10.2020 10:19

Се митоманије и 85% хахахахах

Name

Реципроцитет

07.10.2020 13:49

Цовиц би требао да Трговску Гору прогласи националним виталним интересом!

Name

раде

07.10.2020 13:50

ма лаје он би у предсјениство он и додик би ову дрзаву задузили и раздузили мени је драго да им босњаци то недају

Name

Крадезе

07.10.2020 08:35

Који је ово муљатор, ни Миле му није раван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сањица

07.10.2020 08:58

Овај лик ко и мој узор..намазан свим националистицким мастима

ОДГОВОРИТЕ
Name

0000

07.10.2020 09:17

Ради ли овај иста у корист Босне и Херцеговине или га треба протјерати из Ове земље..КЛЕР ЦИСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мањина???

07.10.2020 10:11

Ко је рекао да су мањина? Али по логици ствари, јесу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босс

07.10.2020 10:35

Највеци муљатор на кугли земаљскок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

07.10.2020 11:44

Па хајвану ти потписао са СДА споразум,а СДА нема сама капацитет ни опстину да дрзи,а камоли да уставне промјене проведе,него обрати се цлану предједниства и реда Хрватског народа г-дину Комшићу. Инаце СДА-ХДЗ-СНСД заједно немају 20% гласова у Босни и Херцеговини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

07.10.2020 12:53

Као и брат му Додик Сад само у којој ће канти за смеће његово писмо завршити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје су

07.10.2020 14:09

Нестала домента о криминалу од тузиластва до тузиластва? Писе ли гдје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕДА

07.10.2020 14:13

Па ако си Хрват иди онда у Хрватску.Ти само мозес бити Босанац Католицке вјероисповијести као сто су и Босанци Исламске вјероисповијест,као сто су и Босанци Православне вјероисповијести,Кад то једном сви сватите неце бити никаквих проблема тад це те сви бити у свом и на свом.......ај здраво

ОДГОВОРИТЕ
Name

У чему је проблем ?

07.10.2020 14:14

Па били сте мањина и данас сте још висе мањина захваљујући теби . Одоше Хрвати далеко од тебе .. Конструктивност народа? Иди бјежи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фашизму

07.10.2020 15:27

Види види овај “ујо” мисли да је нај паметнији!Полако кус на вола крава те убола!Дрзава БиХ Свиђало се то коме или Не.мора опстати као и већина других држава у Европи дакле Грађанска суверена територијално интегрисана Држава Босна и Херцеговина !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2020 19:35

Вазе ли ове твоје ријеци и за Србију? Шта? Не вазе, види, види.

Name

Босанац

08.10.2020 00:08

Ти Човичу тврдоглав к'о мазга,која си ти фаца да твој глас вриједи три пута а мој глас у односу натебе један,ниђе везе,према томе,грађанска БиХ

ОДГОВОРИТЕ