"Министарство правде у функцији ЈЕДНЕ ПАРТИЈЕ"

Привремена истражна комисија Парламента Босне и Херцеговине о стању у правосуђу јуче је саслушала професора на Правном факултету у Лајпцигу Едина Шарчевића те адвоката Ифета Ферагета. Обојица су сагласна с тим да у БиХ пуна врхунских правника, али да је проблем у онима који бирају нестручне и неморалне.

Босна и Херцеговина 07.10.2020 | 07:22
"Министарство правде у функцији ЈЕДНЕ ПАРТИЈЕ"

Нестала документација

- Проблеми у правосуђу су видљиви голим оком. То су корупција и политичка контрола. Корупција је присутна у различитим формама, а што се тиче политичке контроле, она је једнозначно присутна како у раду Тужилаштва БиХ, тако и Високог судског тужилачког вијећа БиХ.

Довољно је да се сјетимо нестанка тужилачке документације о покретању поступка против једног познатог политичког актера у БиХ на путу између два тужилаштва. То су евидентне ствари политичке контроле правосуђа, нагласио је Шарчевић.

Додао је како посебан проблем представља непостојање врховног суда БиХ те навео да су експертизе Центра за јавно право показале да БиХ не може функционисати без једног врховног суда. Узрок неефикасног правосуђа види у руководству ВСТВ-а.

- Слободни пад правосуђа је почео када је именован садашњи предсједник ВСТВ-а (Милан Телгелтија, оп. а), а истовремено наступило и повлачење међународних фактора из бх. правосуђа. Садашњим радом ВСТВ-а и његовог предсједника имамо једну мучну слику правосуђа и политичке овисности. Без икаквих каријерних тачака које га препоручују, Тегелтија је из Основног суда дошао на чело ВСТВ-а, рекао је професор.

Потребан је, констатовао је, закон о ВСТВ-у који ће све неморалне одлуке Вијећа, чланове овог тијела доводити до оставки. Осврнуо се и на рад Министарства правде БиХ, рекавши да оно годинама функционише као министарство једне политичке партије.

- То министарство данас има задатак да онемогући реформу у било којој сфери. Министарство је учинило све да заблокира рјешавање сукоба интереса у БиХ. Министарство је у функцији једне партије и та партија га користи да блокира правни систем како би данас имали индиректни утјецај на правосуђе. Садашњи министар нема никаквих квалификација да се бави правдом, ријечи су Шарчевића.

Подвукао је како би био најсретнији када би комплетан Уставни суд БиХ чинили странци.

- Њихова улога је до сада била више него значајна. Јасно се види у појединим одлукама да су судије из ФБиХ и РС-а биле у издвојеним мишљењима усмјерене ка базама које су их бирале, а не према уставним нормама. Притисак да се одстране стране судије из Уставног суда иде у правцу тога да се обезбиједи Уставни суд који ће доносити одлуке у корист политичких партија у БиХ, нагласио је професор.

Адвокат Ифет Ферагет навео је како је добро што је правосуђе дошло међу топ-теме о којима људи размишљају.

Кад кажем правосуђе, свјестан сам да ми немамо правосуђе. Данас га чине неморални и нестручни људи. Већина је добрих, али шуте. Шутјети на све ово је слагање с комплетном ситуацијом. Није проблем у лошима, већ у нама који не чинимо ништа да их се ријешимо, истакао је Ферагет.

Одупирање тужиоца

Потом се осврнуо на своја искуства у предметима Мемић и Драгичевић.

- Некада се ослоните на Уставни суд, али ми у предмету Драгичевић чекамо одлуку Уставног суда 18 мјесеци, навео је адвокат те констатовао да је за реформу правосуђа најбитнија спремност. Оцјењивање рада кадрова сматра кључним.

- Десила се 2003. једна реформа. Оно што је кључно јесте да су тужилаштва потпуно преузела бреме које се зове истрага. Ја сам нудио да платим да судија одреди да неко у предмету Мемић вјештачи ван БиХ. Мој приједлог је одбијен. Такођер, инспектор из МУП-а је на лицу мјеста рекао младом тужиоцу: “Ово вам није саобраћајна несрећа”, а тужилац је одговорио: “Нека сада буде саобраћајна несрећа”. Љекар каже оцу да повреда није нанесена у саобраћајној несрећи, а ви не саслушате љекара. Дакле, кључна ствар у реформи је како да се тужилац одупре налогу главног тужиоца који је корумпиран, поручио је Ферагет.

(Ослобођење.ба) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ДЕА

07.10.2020 05:43

Зато се "Додиков Кокаин" продаје слободно по улицама РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деад Зоне

07.10.2020 07:12

Корупција + криминал 113%

Name

ДЕА

07.10.2020 07:15

Отац Давор Драгичевић је причао да монопол држи Драган Лукач са краљевским кокаином.

Name

Михајло

07.10.2020 07:26

То се зове бурлин суд и дрзава, па поново гласајте за своју пропаст.

Name

Мирела_БЛ

07.10.2020 13:52

Па ово је срамота за Тегелтију Поткиваца! Одмах оставка из самилости према струци и праву.

Name

ПОДКИВАЊЕ

07.10.2020 17:08

Зато нико и не хапси дилере. Имају заститу, све патриоте и борци а трују нам дијецу. Дилери возе дзипове немају дана стаза и све је то нормално.а када продајес купус поред пута додје ти казна.

Name

катастрофа

07.10.2020 06:00

Јавност савршено добро зна да не живимо у правној држави, јер је суноврат права на сцени већ деценијама. Наравно да у правосуђу раде и честити људи који врло часно обављају своју функцију, али су они нажалост у мањини. Као да се неко трудио да у правосуђу именује што нечасније људе и то је изазвало , не само правну несигурност, него и огромно неповјерење јавности у рад правосуђа. Многе судије и тужиоци су се попљували на часно занимање дипломираног правника.А онда , на сцену ступе људи из Министарства правде, који већ двије године одржавају смијешне и крајње лицемјерне семинаре на тему "Мито и корупција" , док хапсе њихове раднике баш због тога. Спрдачина од државе и правосуђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2020 06:37

Спрдацина од правосуђа да, а кривци су Додик и Цовиц, који се труде да дрзаву уцине неуцинковиту и да могу реци да због тога није могуца. А разлоге засто то цине сигурно знају управо у њиховом правосуду. Тако да, пријатељу мој, дрзава није спрдацина, вец је медународно призната и јаца од многих у Европи, обзиром да је покусавају унистити изнутра и сусједи извана.

Name

Пеђа

07.10.2020 06:05

Суноврат правосуђа је почео још за вакта Милорада Новковица, а ови су наставили гдје је он стао. 2003 су странци добрим дијелом очистили правосуђе, а Новковић је те исте људе вратио и то на више инстанце. А што се тиче Уставног суда БиХ и птице на грани знају како они раде и које зло горе сједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

07.10.2020 06:19

Већина не чути, већина је гласала да Тегелтија буде на челу Вијећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики тата

07.10.2020 06:57

Само једно знам ,ако нови састав ВСТСа не стрпа ове старе у затвор заједно са својим "ментором" дзаба смо крецили .Криминал у овим институцијама је толики да би у свакој "нормалној"дрзави Војска преузела власт. Али нити имамо дрзаву нити војску нити правосудје. СИН добија награду за "побједу" на свим тендерима ,заиста моцно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слога

07.10.2020 08:17

Народ у БИХ је овце,да није неби ни дозволио да га ови пљацкароси и криминалци вуку за нос 30 година какав народ таква и дрзава и судство и институције па нека их бира и даље,а одлазе по европи тразити комад круха да презиве.

Name

Две

07.10.2020 07:28

Га и син способнији од тате!!!??? Који циткус мјесто у затворима и одузимање имовинд и то по хитном поступку они се бyхате у створеном царству!које знање која способност лопов до лопова хоботница хара !!! Све пропало само њихов капитал растеее !! Доклее??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац и херцеговац

07.10.2020 08:01

тај познати политицки актер у БИХ сто му је нестала тузилацка документација измедју два тузиластва данас хоце да буде једини легитимни представник једног народа и да дрзи под својом контролом суд БИХ да неби слуцајно неко пронасао ону изгубљену његову тузилацку документацију.И јос глуми носиоца европских вредности која фарса,лако вам је знати ко је тај демократа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

07.10.2020 15:52

Ја бих за почетак провјерио Тегелтијину диплому

ОДГОВОРИТЕ