Позивом народу да чекају уједињење скривају богаћење

- У Бања Луци је на власти дегенерисана национал-клерикална дружина која богаћење сакрива позивом народу да стрпљиво чека на уједињење са Србијом, каже Веселинов.

Србија 06.10.2020 | 20:48
Позивом народу да чекају уједињење скривају богаћење

- Највећи успјех нам је што смо се ослободили Стамбола, Вијене и Будимпеште и ушли у словенске државе. Највећи неуспјех нам је то што ни са словенском браћом ни у једној од тих држава нисмо успјели да пронађемо заједнички устав. Почев од обје Југославије, до српско-црногорске Југославије, до југословенских република. И сада смо са свима у расправи, каже у разговору за портал рестартмагазин.рс професор ФПН-а у Београду др Драган Веселинов.

На питање како оцјењује прве двије деценије 21 вијека, Веслинов каже да смо мало постигли.

"У хладном смо загрљају са цијелим југословенским свијетом, укључујући и Бугарску. Нисмо затворили косовско питање, а не иде нам радосно ни са народима Европе јер нисмо затворили ниједно приступно поглавље са ЕУ, а нова не отварамо. Живимо као у флиперу и наша лопта јури тамо где нас туђа копачка шутне почев од вашингтонске, московске, бриселске и пекиншке", казао је Веселинов.

Он каже да је највећа заблуда српског народа Велика Србија на Балкану.

"То је идеја коју је осудио Светозар Марковић у 19. вијеку противећи се програму династије Обреновића кога од тада до данас нико у Србији не слави и чија биста узалудно стоји испред универзитетске библиотеке у Београду. Кривицом Обреновића, Карађорђевића, Милошевића, Цркве, империјалне и национал-београдске академске елите, постигнути исход је ово: Осим Југославије, српски национ можда више никада неће живјети у једној граници, а српски простор се драматично смањио", каже он.

Веселинов даље наводи да нико не слуша Светозара Милетића, Димитрија Туцовића, ни Светозара Прибићевића, коме је Владко Мачек, највећи југословенски политичар пре ИИ Св. рата, вјеровао да је Србима неопходна федерација.

Према његовим ријечима, друга велика заблуда српске политике, је да су сви Срби исти и да постоји јединствени интерес свих дијелова српског народа на свим пољима живота и у свим културним појасевима.

"Још мање то важи за националне мањине ма колико нам блиске биле. Заборавили смо разлог због којег смо се ми дизали на ноге у туђим државама. Као што бечки шлем и турски фес није био за све главе, тако то данас није ни шумадијска шајкача. Али та истина и идеја федерације и јаке локалне власти међу Србима никада није Србијанцима била блиска. Због тога ће Србија тешко бити модерна држава", каже Веселинов.

Он сматра да је због тога Космет изгубљен и да је због тога Војводина бачена испод развијености Хрватске и Словеније, а унутрашњи крајеви у Србији празне и старе.

"Једино је Београд млад и све већи, а Београд није Србија, а Војводина је још мање. Он је нова интересна нација изнад и Србије и Војводине. Београд је засебан политички стратум. И Србијанци тако плаћају цену због обожавања свог централизма", каже професор Веселинов.

Што се тиче ситуације у Црној Гори и у Републици Српској, Веселинов каже да је у Црној Гори много крокодила у мутној бари, док је у Бања Луци мало добровидих на јасном хоризонту.

"У Подгорици је у току замјена владајуће елите новом. Та нова је мање јединствена од прве и кад тад ће се због тога затрести. Ђукановић је потиснут на изборима због млаке изборне кампање, због потцјењивања организационих способности СПЦ и због личног монополског капитализма којим се згрозио многим Црногорцима", каже Веселинов.

У Бања Луци је, како каже, на власти дегенерисана национал-клерикална дружина која богаћење сакрива позивом народу да стрпљиво чека на уједињење са Србијом.

"Док се то не догоди, њој не ваља дирати имовину и готовину. Колико ће Срби у БиХ то да трпе, нико не зна и колико ће они трпети антисловенску политику мржње према Бошњацима, Хрватима, муслиманима и грађанским Босанцима, то, такође, нико не зна". мишљења је Веселинов.

(БН/Рестартмагазин) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

вук

06.10.2020 19:46

Веселинов,познати и изјапљени аутономас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

06.10.2020 21:02

Да би дао своје безнацајно мисљење о неком мислиоцу који је оцигледно за разлику од тебе и процитао неку књигу морас изнијети аргументе против њега . А за добру аргументацију опет морас имати сирок фундус знања у овом слуцају из историје и реалне политике. Ти то оцито немас и нека тебе на нивоу "он или неко други је овакав или онакав и ту се заврсава сав твој ментални капацитет.Назалост има вас много , насколовала вас власт задњи 30 год.

Name

анонимац

06.10.2020 21:04

Да цовјек је у праву Србија и Срби знају само за централизам,зато у свему каскају.

Name

Новембар

06.10.2020 21:54

ВЕЛИКА СТЕТА ЗА СРБЕ СТО НЕМАЈУ ВИЗИОНАРЕ И МУДРЕ ПОЛИТИЦАРЕ.НА СЦЕНИ СУ КОЈЕКАКВИ САРЛАТАНИ И СИРОВИНЕ КОЈИ МИСЛЕ ДА ЈЕ СВИЈЕТ ПОСТАО 1990 ГОДИНЕ.САМО ЗНАЈУ ДА СЕ ТАКМИЦЕ КО ЦЕ ВЕЦУ ГЛУПОСТ ИЗВАЛИТИ,И КАКО ЦЕ СМЈЕСТИТИ СТРАЗЊИЦУ У ФОТЕЉУ ИЛИ СКУПУ ЛИМУЗИНУ.САМЕ ФАЦЕ ГОВОРЕ СВЕ.НАКОСТРИЈЕСЕНИ КАО ДА ЦЕ ДА СЕ БОДУ САМИ СА СОБОМ.ЗАЛОСНО,ПЛАТИЦЕМО ЦЕХ НАСИХ НЕСПОСОБНОСТИ И НЕЗНАЊА.

Name

Дупло голо

07.10.2020 09:07

Све речено у једној реченици "У Бања Луци је, на власти дегенерисана национал-клерикална дружина која богаћење сакрива позивом народу да стрпљиво чека на уједињење са Србијом"

Name

Нико

06.10.2020 20:20

Свака ти је ко у Његоса. Власт у српској има све у својим рукама,од цркве до гласацких листица,само јој среца фали да нас унесреци висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

07.10.2020 09:23

Ко високо лети ниско пада,али буде касно.

Name

Тим

06.10.2020 20:51

Управо тако некако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имали смо

06.10.2020 22:00

и ми Срби својих сукоба 40-тих а и касније, комунисти, Тито, завадисе брат са братом. И цему слузи оно "само слога Србина спасава"? Ко то користи, ко је "овласцен" да то користи, да позива? Само смо гинули уз то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци

07.10.2020 08:46

БУДАЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста рећи 2

07.10.2020 11:23

Зашто су људи попут Веселинова "будале", а људи попут Галијашwвица, Кустурице, Ф.Абдића и др "добри"???

Name

Рембрант

07.10.2020 09:23

Браво професоре браво и капа доле.а ви марво крезуба у рс коју сам узгред буди рецено ја правио заједно са јос седамдесетак хиљада будала,пљезуци по рововима и трансеима,добро ово процитајте.поготову ви вец горе поменути крезуби саторски испијаци пиве.пиве коју вам бурле и његова банда послузе испод сатора заједно са масном прасетином.вас глас за рудоњу води србе у суноврат.а ви и даље с њим урлајте,завијајте и урлиците...немозе нам нико ниста и све то залијте млаком нектар пивом звацуци масне комаде прасетине коју вам бурле баца ко керовима.фууууј бандо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У пролазу

07.10.2020 12:52

Поприлицно остро, али искрено, мада бас и није све тако једноставно али ето, нек буде отприлике тако. У сваком слуцају један од ријетких слуцајева да "свој свога критикује", треба нам то ал "са свих страна" јер ни други нису бас андзели. За један добар, постен поцетак треба цовјек да подзе од себе, самокритицки, да исправи греске па тек онда да то исто трази и од других....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста тога

08.10.2020 08:33

У срз.

ОДГОВОРИТЕ