Кампања каква није виђена: Хакери, заражени кандидат...

Остало је мање од месец дана до председничких избора у Сједињеним Америчким Државама, а кампања постаје све више непредвидива.

Свијет 06.10.2020 | 18:06
Кампања каква није виђена: Хакери, заражени кандидат...

Прва дебата протекла је хаотично, али као да то није било довољно. Два дана касније потпуно се уздрмао ток кампање и сами темељи избора - Трамп је позитиван на коронавирус, одјекнуло је светом. Главно питање је - шта даље?

О предстојећим изборима у САД говори се готово од тренутка када је Доналд Трамп победио на претходним, а интензивна кампања траје већ месецима. Пандемија коронавируса у великој мери је утицала на њен ток иако најбитније питање - ко ће бити противнички кандидат актуелном председнику - није било познато до августа.

Након званичног избора Џоа Бајдена, бившег потпредседника САД, Трамп добија изазивача.

Прва дебата двојице ветерана одржана је 29. септембра и испунила је сва "очекивања" - од називања противника "Путиновим пионом", "расистом" и "кловном" од стране демократског кандидата, до надвикивања и ућуткивања, увреда породице... Било је свега, што показује и сву дубину тренутних подела у америчком друштву.

Али, кампања у САД не тече баш како је замишљено...

Трамп хтео да тестира Бајдена, а онда су стигли његови резултати... 

Непосредно пред прву дебату, Трамп је довео у питање Бајденово учествовање. На свом главном гласилу навео је да ће затражити да се "поспани Бајден" тестира на недозвољене супстанце.

"Снажно ц́у захтевати тест на дрогу поспаног Џоа Бајдена пре или после дебате у уторак увече. Природно, пристац́у да се и ја подвргнем истом. Његови дебатни наступи су, најблаже речено, неуједначени. Само су лекови могли да изазову такву разлику", навео је на Твитеру.

Ипак, након прве дебате тестирана су оба кандидата - али на коронавирус.

И само два дана након што се подсмевао свом противкандидату што свуда носи маску, стигла је вест да је актуелни амерички председник позитиван на коронавирус.

"Не носим маску попут њега. Сваки пут кад га видите, он има маску. Могао би говорити на 60 метара удаљености и свеједно би се појавио с највећом маском икад", рекао је тада Трамп.

Након што је објављена вест да је позитиван, амерички председник је у петак увече хеликоптером пребачен у војну болницу. Ређали су се наслови да је стање озбиљно, да је Бела кућа забринута, док је званични став Беле куће био да се Трамп осећа добро.

Главно питање било је шта ће бити са Трамповом кампањом, али и наредном дебатом. Међутим, Трамп је из болнице изашао у понедељак, а његов саветник у предизборној кампањи Џејсон Милер наводи да се неће уводити додатни безбедносни протоколи за предстојеће скупове.

Иако је Трампов портпарол Тим Мурто рекао да "председник намерава да учествује у дебати" која је планирана за 15. октобар, питање је да ли ће до тога доћи иако се Трамп хвали на Твитеру да се "осећа боље него пре 20 година".

Како се наводи у медијима, наиме, током лечења Трамп ће морати да буде у карантину, а то ће представљати озбиљан изазов у последњим моментима изборне трке у којој Трамп већ заостаје за противничким кандидатом.

Иако је главни критичар Трамповог управљања кризом изазваном коронавирусом, након вести да је Трамп заражен демократски кандидат је најавио да ће престати да емитује изборне спотове у којима критикује одговор америчког председника на пандемију. Да ли ће остати при овој одлуци сада кад је Трамп кампању наставио у свом стилу - питање је.

Бајден је критиковао Доналда Трампа због умањивања озбиљности последица коронавируса два сата по његовом повратку у Белу кућу, након што је три дана провео у болници.

"Надам се да ће председник, с обзиром на то кроз шта је прошао - а драго ми је што изгледа да се опоравља веома добро - пренети праву поруку америчком народу: маске су важне", рекао је Бајден за НБЦ њуз из градске већнице у Мајамију.

Ко ће победити - руски, кинески или ирански хакери

Кампања за председничке изборе у Америци, сад већ традиционално, не пролази без руских хакера. Овог пута на мети су били консултанти који раде за демократе и републиканце.

Допринос традицији је и чињеница, како тврди Мајкрософт, да је у питању иста руска хакерска група за коју су амерички тужиоци утврдили да је примарно одговорна за нападе на демократску председничку кампању 2016. године.

Ипак, хакерски напади нису једино чега се САД плаше пред ове изборе. Наводи се и да је стигао "вирус Путин", главни симптом - грозница свеопштег неповерења.

Овако је колумниста "Вашингтон поста" описао руски утицај на политичку ситуацију у Америци непосредно пред председничке изборе. Како објашњава, овај "вирус" се највише шири друштвеним мрежама, које представљају ново бојно поље за рат свих против свих - док ратују демократе и републиканци, Америка губи против Русије.

"Милиони људи више нису сигурни да ли ц́е избори уопште бити слободни и праведни, да ли су вести које се објављују истините или лажне, као и да ли спољна политика САД служи националним или личним интересима појединаца. За непријатеље Америке то је велика победа", наводи се у тексту објављеном у "Вашингтон посту".

Демократе оптужују ребубликанце за руски утицај, они, са друге стране, умањују утицај Русије, али кампању усмеравају на кинески. Обавештајне службе САД тврде да Кини одговара Трампов пораз, а помињу се и хакери из Ирана, који према тврдњама Мајкрософта, циљају људе повезане са кампањом Трампа. Како се даље наводи, они су између маја и јуна покушали да упадну на рачуне званичника администрације актуелног америчког председника и људи из његове кампање.

Мајкрософт каже и да су хакери из Кине напали људе повезане са кампањом Џоа Бајдена. Да ситуација буде тежа, обавештајна служба САД наводи да је Бајден на мети и "руских државних хакера" који имају за циљ да нашкоде његовој кампањи.

Кључне теме - Кина и "кинески вирус" 

Расни немири, здравствени систем, споразум Београда и Приштине, нормализација односа Израела и две арапске земље - Бахреина и Уједињених Арапских Емирата, руско мешање, напади хакера, здравствена заштита... Медији су претрпани насловима да "Бајден критикује Трампа" за сваку од наведених тема, након тога долазе вести о Трамповом одговору у којем неретко вређа противничког кандидата. Ипак, ништа није довољно важно као Кина и коронавирус.

Кина, нови главни непријатељ Америке. Однос са Кином представља и демократском и републиканском кандидату идеалну прлику да противника оптужи за сарадњу. И док Бајден оптужује Трампа више бринуо о заштити свог трговинског споразума са Кином него о вирусу, Трамп све напоре улаже да свог противника представи као "кинеског човека" и некога ко ће Америци донети комунизам.

"САД ће бити у власништву Кине ако Трамп изгуби. Ако не победим на изборима, Кина ће поседовати САД. Мораћете да научите кинески језик", рекао је Трамп у једном интервјууу, у ком је све време о себи говорио у трећем лицу.

Актуелни амерички председник оптужује Кину за ширење коронавируса, овај вирус врло често је називао "кинеским" уз објашњење да је "кинески јер је дошао из Кине", а оптужује их и за прикривање података о вирусу.

Али, Трамп се ту не зауставља. Већ је забрањено коришћење популарне апликације ТикТок чији је власник кинеска компанија. Министарство трговине САД објавило је крајем септембра забрану бизнис трансакције између САД и апликација ТикТок и WеЦхат. Образложење за ово налази се у ставу америчких безбедносних званичника који сматрају да би апликација могла да се користи за прикупљање личних података грађана САД.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мирко

07.10.2020 07:11

Тај Бајден не може без јаких седатива и телепромптера да састави просто проширену реченицу, толико је јасно да би он само био обична лутка чије би потезе вукла та злочиначка дубока држава као и код Клинтона,Буша и Обаме. Подршка Трампу да докрајчи то зло.

ОДГОВОРИТЕ