Преговори о новом кредиту ММФ тек након локалних избора

Мартин Петри обавијестио је прошле седмице Савјет министара БиХ да ће финални преговори с БиХ бити након 15. новембра

Босна и Херцеговина 06.10.2020 | 08:42
Преговори о новом кредиту ММФ тек након локалних избора

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за БиХ Мартин Петри обавијестио је прошле седмице Савјет министара БиХ и чланове Фискалног вијећа да ће финални преговори око новог кредитног аранжмана с БиХ бити одржани тек послије избора, тачније послије 15. новембра, сазнаје „Дневни аваз“.

Преговори онлине

То значи да новац од ММФ-а може бити оперативан тек послије избора, односно на рачунима крајем јануара наредне године. Овај кредит би требао стабилизовати државне финансије у наредној години, када се очекује најтежи економски удар због посљедица пандемије корона вируса.

Иако су из Савјета министара БиХ очекивали да би преговори око новог кредитног задужења требали почети средином октобра, што је најављивао и Зоран Тегелтија, Петри у писму, које је у посједу „Аваза“, обавјештава Тегелтију о плану ММФ-а када је у питању БиХ.

Ова информација потврђена је за „Аваз“ из више извора из Савјета министара, а преговори ће бити онлине.

Петри у писму Тегелтији, а које су добили и ентитетски премијери Фадил Новалић и Радован Вишковић, истиче да је „наш план одржати више техничких састанака у октобру, фокусирајући се на консултације по члану ИВ које нисмо могли закључити на прољеће, али, такође, почети састанке у погледу програма“.

- Потом, одмах након избора 15. новембра можемо финализирати преговоре с циљем да закључимо писмо намјере у првој седмици децембра те да исто пошаљемо Извршном одбору ММФ-а до средине децембра - написао је Петри.

Он је истакао да је на основу распореда предвиђено да у јануару наредне године програм буде „достављен нашем Извршном одбору“. Посљедњи аранжман с ММФ-ом БиХ, односно њени ентитети као крајњи корисници средстава, потписали су 9. септембра 2016. године. БиХ је тада одобрено 543,5 милиона еура (1,07 милијарди КМ).

Аранжман прекинут

Због неиспуњавања преузетих реформи никада нису повучена сва одобрена средства, па је аранжман с ММФ-ом прекинут у шестом мјесецу 2018. године. Тада је БиХ успјела повући двије транше од скоро 300 милиона КМ.

Како смо недавно објавили, БиХби поново могла тражити проширени аранжман, уз кредитно задужење од милијарду КМ. Бх. власти послале су недавно писмо у Вашингтон, али нису навеле услове кредита.

Влада ФБиХ већ је одобрила 200 милиона КМ за помоћ кантонима и буџетима од кредита који је стигао у марту, а остали дио се односи на намјере према приватном сектору.

Федерација је, како ствари стоје, загријана за кредитни аранжман, док ни РС, као ентитет и преговарач, нема ништа против новог задужења, али су свјесни да се овим преговорима јачају институције БиХ, попут Централне банке, која је дио Фискалног вијећа.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

д

06.10.2020 07:14

Шта мисли тај ММФ, шта ће нам трошити руководство, нека се ММФ не шали хоће ли нам сви политичари подњети оставке па шта ће мо онда. А кога брига унуци ће то враћати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кеш лова

06.10.2020 07:14

Ова тајкунска власт БиХ не може ни прднути без задужени страни и домаћи кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИДИОТЛУК СТВАРНО

06.10.2020 09:35

ОТКУД ПРАВО ММФ-У ДА ДАЈЕ ПАРЕ ВЛАСТИМА КОЈЕ СУ НАДМАШИЛЕ СВЕ РЕКОРДЕ У КОРУПЦИЈИ И ДА НА ТАЈ НАЧИН ТЈЕРА ОВЕ НАРОДЕ У РОБОВСКО ДРУШТВО, ДОК ПАЈТАШИ НА ВЛАСТИ САМО ПУНЕ ЏЕПОВЕ. ПА БАР ТАЈ ММФ СТАЛНО ТРУБИ О КОРУПЦИЈИ И ТРАНСПАРЕНТНОСТИ. ШТО НЕ КАЖУ ГОСПОДА СА ЗАПАДА - Е НЕ МОЖЕ ПАРЕ, НАПРАВИТЕ ВЛАСТ БЕЗ КОРУПЦИЈЕ, ПА ЋЕТЕ ДОБИТИ ПАРЕ.

Name

Скептик

06.10.2020 07:19

А зашто се уопште задужујемо???? Зар су трошкови администрације и државне службе толико големи и превелики да то не могожемо сами исфинансирати??? Ако не можемо, да ли се размишља да се ти трошкови смање, да се смање плате, број запослених, да се смање сви остали трошкови као што су разне бенефиције типа, дневница и сл., да се смање возни паркови, узимају јефтинија возила и др.???? Лако је узимати кредите али нико од властодржаца нам није саопштио до које цифре ћемо се задуживати и како ћемо догове вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.10.2020 08:43

65% будјета БИХ иде на плате и друге троскове на свим нивоима. сад са короном су се повецали троскови, а смањила примања. имали су прилику да смање троскове, снсд и хдз су гласали против на дрзавном нивоу.

Name

Ааааа...

06.10.2020 09:27

Па јасно,домаћин ће и боље зивјети без тих кредита,мање намета пореза,акциза. Кредити су искључиво за финансирање администрације,и одржавања на власти. Свједоци смо пољопривредник,радник од тога нема ништа,само терет.Тачно треба направити рационалну администрацију,а шта са гласовима ,одоше избори итд.Да привреда јача и буде атрактивније радити у привреди,како папагаји политичари кажу у "реалном сектору" могло би се нешто,али тога нема ни на видику...

Name

Нострадамус

06.10.2020 10:19

@Само треба увести порез на сиротињу не дозволити висе да се једе са јавне кухиње.Обавезно забранити гријање на дрва јер то природно богатство мозе да се прода у ЕУ и друге дрзаве.Знаци гријање дозволити само из градске топлане.Ма има тога јос доста да се уради на стету народа никако не смањивати издавање запосленима на будзету.Затворити сколе ,болнице.Повецати возни парк појацати ваздусну саобрацај за јос пар хеликоптера јер друге странке су запостављене.За сада само Снсд и Додик имају хеликоптер,а Несиц,Дјокиц,Стевандиц,Мициц,Петровиц да не наводимо јос ове у опозицији.То се све мозе постици по оној Вуцицевој "Брзе,Јаче и Боље"

Name

Миркан

06.10.2020 07:40

Затезање је почело.Шта ће мо сада,кукала нам мајка.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

06.10.2020 07:49

Нетрба вама кредит ви треба да радите све фабрике сте затворили унистили сте привреду покрали сте све и сад кредите тразите

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

06.10.2020 07:54

САМО СЕ ЗАДУЖУЈТЕ..ВРАТИЦЕ НАРОД..ТЈ. СТОКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

06.10.2020 08:04

Е ЈАДНИЧЕ СЕОСКИ НЕК ВИ ИМАТЕ ВИЛЕ СТАНОВЕ ПО БЕОГРАДУ НА МОРУ РЕСТОРАНЕ НПР ПЛАН Б У БАЊА ЛУЦИ ДОЋЕ ДАН КАД ЋЕ СТУПИТИ НА СНАГУ ЗАКОН О ПОРИЈЕКЛУ ИМОВИНЕ ПА ДА ВАС ОНДА ВИДИМО КЕСИЋИ КАЈЕ ЈАРИЋИ ШПИРИЋИ СТАНКОВИЋИ АНТОНИЋИ ШКРБИЋИ ЧУБРИЛОВИЋИ РАДМАНОВИЋИ ДАВИДОВИЋИ ЛУКИЋИ И НАРАВНО ДЕЗЕРТЕР ДУДУК .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

06.10.2020 08:26

И онда се новац распореди по општинама како и доликује за развој привреде, а не за ентитете за крпљење буџета и ето рјешења проблема. Чим СНСД оставите без новца, они су готови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

06.10.2020 08:37

Недајте кредита висе ни банкеее!!људи нека једе администрација сама себе смањити плате до возног парка свести на волонтирање бтој паразита гласаца у администрацији па одузимање покраденог и у фондове за опоравак народа и дрзаве од ове мафије политицко тајкунскеее!!!зло горе и од рата!!!изнад закона неродјену дјецу задузили за своја бахацења народа ту немааа само фарсаа од избора циркуссс представа за народ са папцима прелетацима лоповимааа свјетских размјера новим богатасима из рата и после ратааа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

06.10.2020 09:59

Зубати идиот престани нас задузивати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

06.10.2020 10:37

Пањ био пањ остао...фигуре којима слине цуре из уста...дајте им огледало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зет

06.10.2020 15:24

Је много тузан због тога, цијела породица тугује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

06.10.2020 21:45

Нема ту преговора ви зависите од њих не они од вас.А рекли су да нема кредита прије избора кога купате за две три године плате це остати исте али це салама бити ко комад меса.Ма да доста људи из бољег ентитета је гладно.Док ви руцате бифтеке борци немају за лијекове хвала вам пуно на бризи о нашем ентитету.

ОДГОВОРИТЕ