Новопечени очеви у Француској ће ускоро моћи да добију месец дана одсуства!

Француски председник Емануел Макрон открио је свој план да се донесе закон који ће очевима омогућити да код куће буду месец дана када стигне новорођенче.

Занимљивости 05.10.2020 | 20:13
Новопечени очеви у Француској ће ускоро моћи да добију месец дана одсуства!

Макрон је нагласио да су интимни тренуци родитеља и њихових новорођених беба веома важни. „Када беба стигне на свет, нема разлога да се о њој брине само мајка. Важно је омогућити већу једнакост у подели одговорности“, наводи француски председник.

Ова најава је ставила тачку на дебату о првих 1.000 дана дететовог живота која је вођена у Француској. У септембру је неуропсихијатар Борис Сирник у извештају који је наручила Макронова влада, предложио да очевима треба омогућити до девет недеља плаћеног одсуства за негу детета.

Доктор Сирник је поздравио мере које је најавио председник, мада су оне много мање амбициозне од предлога изнетих у извештају.

„То је почетак. Ствари се крећу постепено – не могу се извести одједном. Присуство оца је много важније него што смо мислили, и много раније него што смо веровали“, нагласио је др Сирник у интервјуу за Радио Франс интернасионал.

Тренутно, у Француској отац може да користи 14 слободних дана по рођењу детета, а Макрон жели да се тај број удвостручи - на 28. Поред тога, очеви ће примати дневнице из буџета државног здравственог осигурања. Минимално и обавезно плаћено одсуство трајало би седам дана.

„Време је битан фактор за успостављање везе између детета и родитеља. Ових 14 дана је превише кратко", сматра Макрон.

Према најави председника, фирме које не дозволе својим запосленима да узму седам дана плаћеног очинског одсуства биће кажњене са 7.500 евра.

Како наводи Њујорк тајмс, у Француској очеви могу да користе очинско одсуство од 2002. године, али се процењује да га користи око 70 одсто очева.

Када продужење – које се такође односи и на истополне парове – ступи на снагу следећег јула, Француска ће се придружити Литванији и Шпанији, нудећи очевима четири недеље плаћеног одсуства.

Али Француска ће и даље заостајати за неколико земаља, укључујући Португалију, која нуди до пет недеља, и Финску, која очевима тренутно омогућава одмор до девет недеља. У фебруару је финска влада коју су водиле жене најавила да ће се очинство продужити на седам месеци следеће године.

У Немачкој сви родитељи могу узети до 14 месеци плаћеног одсуства, које могу поделити међусобно. Шведска има сличан систем, паровима је дозвољено да деле до 480 дана родитељског одсуства.

 

Коментари / 0

Оставите коментар