Компензациони фонд исплатио 151,5 милиона КМ

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске усвојио је данас извјештај о раду Управног одбора Компензационог фонда Републике Српске за период мај-септембар 2020. године.

Република Српска 05.10.2020 | 18:08
Компензациони фонд исплатио 151,5 милиона КМ

Како је саопштено из Владе РС, Управни одбор је укупно донио 42 закључка, одобрио око 55,7 милиона КМ за санирање посљедица и потешкоћа насталих усљед ширења заразне болести изазване вирусом корона.

До оснивања Компензационог фонда Републике Српске, за санацију посљедица корона вируса из Фонда солидарности за обнову Републике Српске одобрено је нешто више од 118,1 милион КМ.

– Када се овом износу додају и средства одобрена од стране Управног одбор Компензационог фонда Републике Српске у периоду мај-септембар 2020. године у износу од 58,3 милиона КМ, укупна одобрена средства за санацију посљедица вируса корона са крајем септембра износе око 173,8 милиона КМ.

Закључно са 30. септембром, за санацију посљедица вируса корона укупно је исплаћено око 151,5 милиона КМ, из Компензационог фонда 33,3 милиона КМ и из Фонда солидарности око 118,2 милиона КМ –наводи се у саопштењу.

Управни одбор Компензационог фонда се упознао са Информацијом о пријави привредног друштва „Орао“ а.д. Бијељина за остваривање права на подршку ради санирања посљедица пандемије корона вируса за април 2020. године, а по основу дјелимичног прекида рада у априлу 2020. године. Одобрено им је 172.559 КМ за подршку 223 радника, с циљем санирања посљедица пандемије вируса корона за април 2020.године.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске упознао се са информацијом о пословним субјектима и предузетницима са приједлогом подршке иновацијама и технолошком развоју у привреди за 2020. годину и одобрио укупно два милиона КМ.Задужено је Министарство привреде и предузетништва да утврди критеријуме и изради правилник са условима које привредници морају задовољити како би остварили право на исплату новца и распише јавни позив за привредне субјекте.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске се упознао са Информацијом о пословним субјектима који у складу са Уредбу о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед болести ЦОВИД19, изазване вирусом САРС-ЦоВ-2, остварују право на финансијску подршку за мај мјесец 2020. године из средстава Компензационог фонда Републике Српске, а за које је Пореска управа у периоду 02. септембар – 28. септембар ове године донијела рјешења о одобравању исплата.

Одобрена је исплата средстава по основу испостављених рјешења Пореске управе у износу од око 1,3 милиона КМ у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона (САРС-ЦоВ-2) за 222 пословна субјекта и предузетника, односно за 1.871 запосленог.

Исплата ће се вршити на основу појединачних рјешења које је за сваког пословног субјекта и предузетника донијела Пореска управа.Захтјеви пословних субјеката који су у поступку рјешавања, а који буду испуњавали услове у складу са наведеном Уредбом биће накнадно одобрени.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске упознао се са Информацијом о пословним субјектима који испуњавају услове за рефундацију средстава по основу искориштених туристичких ваучера у периоду од 1. до 31. августа из средстава Компензационог фонда Републике Српске.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске је закључио да је Министарство трговине и туризма доставило Списак пословних субјеката који испуњавају услове за рефундацију средстава о основу искориштених туристичких ваучера у овом периоду у складу са Уредбом о условима и начину кориштења туристичких ваучера у угоститељским објектима.

Одобрена је исплата 585.750 КМ у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона (САРС-ЦоВ-2) по основу искориштених туристичких ваучера за 52 пословна субјеката. Исплата ће бити на основу појединачних рјешења које ће за сваког пословног субјекта и предузетника донијети ресорно министарство.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске прихватио је информацију о потреби измирења обавеза васпитно-образовних установа у Републици Српској за набавку хигијенских и дезинфикационих средстава, у сврху обезбјеђења несметаног провођења наставног процеса за вријеме трајања пандемије вируса САРС-ЦоВ-2.

Одобрено је 768.009 КМ на име измирења обавеза васпитно-образовних установа према добављачима за набавку хигијенских и дезинфикационих средстава.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

драган

05.10.2020 16:20

а фирмама које и даље не могу да обављају своју дјелатност због одлука кризног стаба и даље ниста па ова влада је најгора од постојанај РС.А ПАЛТИЦУ ВАМ ЈА ПОРЕЗ КАО И ВИ МЕНИ МИНИМАЛНЕ ПЛАТЕ ЗАТО СТО НЕ РАДИМ ЗБОГ ВАСИХ ОДЛУКА БАГРО ЛОПОВСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

05.10.2020 21:10

Објавите износе накнада чланова управних и надзорних одбора тог назови компензационог фонда. Видјечете који новац су непотребно појели. Исто као чланови разних "тијела" у НСРС, разни скупштински одбори, скупштинске комисије, анкетни одбори. То су све непотребна тијела, без смисла, без резултата, чије су одлуке небитне али однесоше огроман народни новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx00

06.10.2020 11:10

Подрска за овај коментар,свака ти цаст друзе.Докле це багра по 5 разлицитих примања имати по измисљеним основама ?У ЕУ је у многим земљама звање политицар на волонтерској основи(зависно од нивоа и функције) и никако не мозе имати висе плата или којекаквих накнада за свирање к....као сто је овде слуцај.Медјутим у овој вукојебини од фол дрзаве изгледа да мозе.