Утицај правосуђа на корупцију у БиХ неадекватан

Шеф Секције за владавину права при Мисији ОЕБС-а у БиХ Михаел Шуц истакао је да је одговор правосуђа на корупцију у БиХ далеко од адекватног, што се посебно односи на поступање у предметима средњег и високог нивоа корупције.

Босна и Херцеговина 05.10.2020 | 16:57
Утицај правосуђа на корупцију у БиХ неадекватан

"Проблеми у управљању судским поступком озбиљно подривају ефикасност и ефективност процесуирања предмета корупције. Примијећена су озбиљна кашњења у већини судова који се баве озбиљним предметима корупције", истакао је Шуц на онлајн састанку који је организовала Мисија ОЕБС у БиХ о теми управљања судским поступком у сложеним предметима корупције.

Он сматра да не само у БиХ, већ и широм регије, промјена културе некажњивости захтијева одлучан, непристрасан и досљедан одговор система кривичног правосуђа, саопштено је из ОЕБС-а у БиХ

Данашњи састанак окупио је 25 судија и тужилаца из тужилаштава и судова у БиХ, као и партнере из међународних организација које сарађују са правосуђем.

Скуп је организован као наставак активности проистеклих из извјештаја Мисије под називом "Праћење процесуирања предмета корупције у БиХ: Друга процјена".

Циљ састанка је да учесници разговарају о утврђеним трендовима и праксама које ометају одговор правосуђа на корупцију, с посебним нагласком на управљање судским поступком.

Искуства и изазове са којима се суочавају тужилаштво Кантона Сарајево и Кантонални суд у Сарајеву, а који имају највећи број предмета корупције, представиле су Сабина Сарајлија, главни тужилац Кантоналног тужилаштва, шеф Кривичног одјељења Кантоналног суда у Сарајеву Адиса Захирагић и судија Кантоналног суда у Сарајеву Санела Рондић.

Како би пружила подршку БиХ у борби против корупције, Мисија ОЕБС-а БиХ прати процесуирање предмета корупције од 2017. године, у оквиру пројекта под називом "Процјена потреба правосуђа у процесуирању корупције кроз праћење рада на кривичним предметима", који се реализује уз подршку Бироа за борбу против међународне трговине дрогом и спровођење закона при Министарству спољних послова САД.

Очекује се да ће трећи извјештај о резултатима праћења предмета корупције пред судовима у БиХ бити представљен до краја ове године, додаје се у саопштењу. 

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ГАНГСТЕР УНИЈА

05.10.2020 15:09

ПА ТАЈ СУЦ ТРЕБА ДА ОДГОВОРИ НА ПИТАЊЕ ЗАСТО ТА УНУЈА ДАЈЕ ПАТЕ ГАНГСТЕРИМА НА ВЛАСТИ И ПРАВИ ТАКО РОБЉЕ ОД ОВИХ НАРОДА. СТА ОН ПРИЦА О ПРАВОСУДЈУ. НЕК НЕ ДА ПАРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

05.10.2020 16:58

Како праведно судили тако им Бог помогао. Амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијагноза

05.10.2020 17:41

Правосудје је у рукама криминалаца на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имт

05.10.2020 19:16

А ста није у рукама криминалаца у овој дрзави.У УИО је сигурно висе од половине корумпираних,од оног најмање рангираног до фотељаса на врху и свалера.

Name

Доктор

05.10.2020 19:03

Правосуђе у РС је страшно, посебно тужилаштво. У Приједору се води ко фол истрага против назови хирурга Станка БАЋЕ, који је напустио специјализацију и отишао у Њемачку 17 мјесеци, примао истовремено двије плате. По повратку под ковао је дир Совиља и нач Чопрку који га штите. И умјесто да га суспендује са посла и да прошири истрагу на митађије, тужилац одуговлачи са истрагом, чека да Баћо побјегне у Њемачку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли цуо

05.10.2020 19:36

За поткивање, симбол насег правосудја!

ОДГОВОРИТЕ