Одговорни ће плаћати милионске штете због тендера

Сасвим је извјесно да ће се послије овог потеза Уставног суда РС почети преиспитивати и читав катастрофални Закон о играма на срећу, који је донијет у марту прошле године, на штету легалних приређивача, због чега је већ изгубљено више од 1000 радних мјеста.

Република Српска 05.10.2020 | 14:23
Одговорни ће плаћати милионске штете због тендера

Одлука Уставног суда РС да оспори дио Уредбе о условима за давање сагласности ЈП “Лутрија Републике Српске” а.д. Бања Лука за оснивање привредног друштва за приређивање игара на срећу, први је корак ка враћању правне државе и доказ да има људи који часно и поштено раде свој посао.

Овом одлуком потврђена је погубност правилника и одредби, креираних само за добробит групе мешетара, а због чега је више од 500 пословница легалних приређивача игара на срећу затворено, а више од 1000 људи остало без посла.

Као што су легални приређивачи игара на срећу указивали, Уставни суд Републике Српске оспорио је дио Уредбе о условима за давање сагласности ЈП „Лутрија Републике Српске“ а.д. Бања Лука за оснивање привредног друштва за приређивање игара на срећу.

Коначно је неко смогао снаге да стане у крај неправилностима и нелогичностима које локални моћници проводе кроз јавно предузеће „Лутрија РС“, сагласни су приређивачи. Суд је утврдио да чланови 8, 9. и 11. Уредбе нису у сагласности са Уставом, Законом о играма на срећу и Законом о Влади Републике Српске, на шта су приређивачи од самог почетка скретали пажњу јавности.

Спорним одредбама ове уредбе нормирана су питања услова и поступка избора најповољнијег понуђача за сарадњу путем формирања заједничког привредног друштва за приређивање игара на срећу.

-Према оцјени Уставног суда, Влада РС, као доносилац предметне уредбе, није имала овлашћење да утврди начин и критеријуме у складу са којима Лутрија треба да проводи поступак избора најповољнијег понуђача за сарадњу путем оснивања заједничког привредног друштва, због чега је оспореним нормама прекорачила своја законска овлашћења.

Оваквим нормирањем, утврдио је Уставни суд, не разрађују се одредбе Закона о играма на срећу, због чега, супротно принципу уставности и законитости, оно нема основ у релевантном закону и стога није у функцији његовог провођења. Уставни суд је констатовао да је Влада поступила супротно и уставним начелима владавине права и подјеле власти – пише у саопштењу Уставног суда.

Послије овога готово је извјесна иницијатива да се поништи цијели Закон о играма на срећу због низа неуставних одредби и правилника које су легалне приређиваче игара на срећу и њихове раднике довеле у незавидан положај и питање опстанка на тржишту.

Сасвим је јасно да спорни тендер треба што прије да буде поништен, оштећеним странама надокнађена штета, а одговорни у Лутрији РС и Министарству финансија РС кажњени због покушаја успостављања монопола.

На бази неуставног тендера направљен је каталог игара који још дубље монополизује и дубље руши устав, због којих су могуће милионске казне, које ће платити Република Српска, тачније њени грађани.

Након одлуке Уставног суда РС још је извјеснији исход арбитраже у Вашингтону која би Републику Српску, због непромишљених потеза у њеним институцијама могла коштати и више од 75 милиона марака.

Легални приређивачи игара на срећу неће одустати у намјери да се законски уреди ова грана привреде, али да на тржишту буду сви конкурентни, а не да се новац опорезован од приређивача и играча, намијењен удружењима лица са потешкоћама, спортским клубовима, талентованој дјеци слива у џепове локалних моћника, сагласни су приређивачи.

Легални приређивачи игара на срећу у РС од доношења новог Закона о играма на срећу упозоравају на погубне одредбе међу којима је и она да се коцкање омогући у угоститељским објектима, чиме је фактички легализовано малољетничко коцкање, саопштено је из Асоцијације приређивача игара на срећу.

(БН) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Игипоп

05.10.2020 13:11

Ја не видјех да се кладионице затварају, само се отварају нове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Игипоп

05.10.2020 15:55

Сацекај мало. Мали Игор је трк основао фирму. У сваки јафић по два апарата и уплатни киоск за кладјење. Порез 5% за њега, остали 20%. Али мозда је тако и добро, моци цес да радис код њега за плату од 600 КМ.

Name

1x2

05.10.2020 13:33

,, упозоравају на погубне одредбе међу којима је и она да се коцкање омогући у угоститељским објектима, чиме је фактички легализовано малољетничко коцкање"...100% тацно...Радим као санкер.Прије пар година сам знао свој посао а сада куцај кладионицу,бинго и то све младјима од 18 година.Додје на кафу и коцка ако удје инсекција фол не игра бинго.Ако му скренем пазњу да је малољетан онда имам проблем са сефом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.10.2020 15:39

Све Несковиц пумпе имају апарате за коцкање.

Name

мими53

05.10.2020 13:49

Да ли је у то месетарење укљуцен СИН или ЗЕТ ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лотос

05.10.2020 13:49

Моцарт и остале компаније наплатице милионске одстете због покусаја монопола,конацно да неко стане на врат овој банди из владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

05.10.2020 13:55

Тако је и Албанија покусала забранит коцку у корист брата од преседника и кад им је Еу заврнула руку...поново свима дозвољен рад,,ова банда владајуца поломице зубе на коцкарском лобију,,један од три најаца лобија у свијету је коцкарски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боx

05.10.2020 14:18

Игре на срећу треба да буду искључиво у власништву државе. И ничије више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: БоX

05.10.2020 15:45

xдxдxдxдxдxдx Лутрија БиХ!

Name

Ре Боx

05.10.2020 15:47

Нису ти рекли да је комунизам пропао?

Name

РАДНИК

05.10.2020 14:36

Кладионице и Коцкарнице у РСу су у власниству људи повезаних са властима. Колико кладионица је отисло у стецај а прије тога извукли милионе и побјегли из земље. Лоповлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

страх

05.10.2020 15:07

Власт игра на карту страха и да нико не смије да дигне главу и зали се судовима. Само треба увести да неко одговара за прицињене милионске стете па да видис онда.Прва одстета кад се исплати подњети пријаву тузиластву ако ниста против НН лица па онда нек размисљају кога це да подкаци.Директна стета будзету РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

1000КМ

05.10.2020 15:11

Ееее ово је проблем у републици!Неко је доњео тај закон и треба од њега одузети имовину а не од градјана новац који одвајамо кроз харац насе постеве владе!!!Нико не одговара.Ста је ово?Сада ја мислим да су намјерно омасили код закона да би дали јос новца онима који га свакако имају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поврат

05.10.2020 16:01

Ваља сад вратит паре које су узете за ову нелегалну одлуку. Неко ће на.ебат. Није се играт са туђим парама.

ОДГОВОРИТЕ