Добој: Позоришна представа „Хоћемо л’ више?“

Идеја водиља пројекта је да млади људи могу и требају бити покретачка сила у својим локалним заједницама, те да драмска умјетност може бити њихов алат у покретању друштвених промјена и грађанском дјеловању.

Забава 05.10.2020 | 11:44
Добој: Позоришна представа „Хоћемо л’ више?“

У градском парку, на отвореном, у Добоју, одржана је представа „Хоћемо л’ више?“ коју реализује Алттеатар у девет локалних заједница у Босни и Херцеговини: Зеница, Брчко, Приједор, Требиње, Травник, Добој, Бугојно, Горажде, Љубушки-у сарадњи с локалним организацијама и младим активистима.

Идеја водиља пројекта је да млади људи могу и требају бити покретачка сила у својим локалним заједницама, те да драмска умјетност може бити њихов алат у покретању друштвених промјена и грађанском дјеловању.

Драмски текст за представу настао је на основу истраживања и радионица које је Алттеатар одражао широм БИХ.

У  комуникацији са младим људим схватили су које то ствари њих фрустрирају у држави.

Радња представе је да група младих глумаца је позвана да направи представу, схватају да су изманипулисани и да представе неће бити, те да су искориштени у припреми за предизборну кампању за старог градоначелника. Одлучују да се побуну против система, не желе да пишу историју, они хоће да буду будућност. Они су почетак револуције.

Екипа БН ТВ је разговарали са глумцима, а занимало нас је каква је реакција публике на ову актуелну и шкакљиву тему. Како људи реагују, а посебно како реагују млади људи и да ли сама представа нуди неку идеју за рјешења неких горућих питања.

„Представа „Хоћемо ли више говори јасно, гласно, јавно, о свим проблемима с којима се сусрећемо свакодневно. Даје нека веома једноставна рјешења која разумију сви људи чак и млађе генерације и за циљ има да афирмише младе људе, да их освјести у смислу да имају снагу и моћ коју требају почети користити како би креирали перспективнију будућност за све грађане у Босни и Херцеговини“, рекао нам је млади глумац Харун Ћеховић.

Каже да су реакције на представу до сада увијек позитивне и да су супер прихваћени гдје год је представа извођена.

Алиса Чехајић нам је открила да је дио представе предизборна кампања и да је то засигурно најзанимљивија кампања коју су људи икада видјели. 

Како је умјетност одувијек била у доста тешком положају, посебно филм и позориште, а нарочито у Босни и Херцеговини, питали смо их која је њихова порука као младих глумаца, али и генерална порука као младих људи који су дио нашег друштва.

„Порука је да заиста да свако унутар свог посла треба да мијења систем, наш посао је такав да ми на сцени и кроз сцену можемо да кажемо пуно тога и да мијењамо свијет“, рекла нам је Алиса. 

Сама представа је у нашем разговору продубљивала теме, па смо се дотакли и њховог мишљења о томе каква је подршка државе умјетности. Мисле да је подршка лоша, ситуација није бајковита, али увијек постоје позитивни примјери као што је Алтеатар, мисле да би подршка могла и требала бити боља, јер култура је коријен једног друштва.

Представа је забиљежила велику посјећеност и пружила Добојлијама прилику за критичко размишљање, без утицаја, једноставно подстакла на отварање питања, а отворена питања увијек подстакну на дјеловање.

БН ТВ 

Коментари / 0

Оставите коментар