У Семберији блокиран откуп - сточари љути

Интервентни откуп товне јунади у Семберији је блокиран. Произвођачи су доведени у безизлазни положај. Траже хитан састанак с министром пољопривреде да би се дошло до рјешења. У супротном, од сљедеће године, како кажу, многи ће одустати од ове производње.   

Република Српска 04.10.2020 | 19:48
У Семберији блокиран откуп - сточари љути

Семберија је добила квоту за продају само 1000 товних јунади, што је откупљено, али у шталама је остало још 1000 комада. Прерађивачи из других средина долазе- мјеркају робу, али не купују.

У Удружењу пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице тврде да су поједини откупљивачи добили квоту 1000, а до сада су откупили само 200 бикова. 800 бикова стоји, људи манипулишу, врше притисак да се иде на нижу цијену, наводе пољопривредници.

"На овом се не може завршити, људи морају продати товну јунад, иде сјетва, а пара нема", каже Саво Бакајлић из Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице.

Он тврди да су из удружења тражили од Министарства пољопривреде хитан састанак и да се изврши нова прерасподјела квота. Али, каже Бкајлић, нешто се чека.

"Једноставно, имам осјећам да се манипулише са цијеном, да се цијена спусти на чак 3,5 марке, што је велики апсурд. Ја мислим да се неће то завршити на такав начин, људи су огорчени", каже Бакајлић.

Љубиша Стевановић, произвођач товне јунади из Амајлија, каже да се семберски произвођачи налазе у безизлазној ситуацији.

"Тренутно имам који су прерасли око 20-так комада, а има људи који имају десет а нису продали ни једног, 15 а није продао ни једног.  Имамо јадну чињеницу да људи престају да тове, само у нашем селу је 100 бикова смањено у тову, људи су апсолутно одустали, немају ни секунде воље да се баве овим послом".

Произвођачи товних јунади истичу да сваког дана биљеже све веће губитке. 

"Само један човјек који је товио 40 бикова, израчунао је да је изгубио ове године 17.000 КМ, шта да вам кажем даље", каже Стевановић.

Траже да се у рјешавање проблема укључе фирме које могу откупити потребне количине, а не , како истичу, да се мешетари са онима који не могу да одговоре овом задатку. 

"Ми смо апеловали овима у министарсву да се огласе, али ови помоћници из Семберије они су тамо више ради себе него ради нас", каже Бакајлић и додаје љутито: 

"Ово више нема смисла. Нико неће убацити у тов сљедеће године ништа, па нек увозе, нек раде шта хоће".

Из Министарства пољопривреде Републике Српске су се огласили кратким саопштењем: 

"Урадиће се нова прерасподјела квота и свим откупљивачима односно клаоничарима и месопрерађивачима, та информација биће достављена у понедјељак". 

Семберски пољопривредници очекују да ће наредних дана кренути и извоз јунади из БиХ у Турску, сходно претходним договорима ресорних министарстава  са турским партнерима. 

БН ТВ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Рале

04.10.2020 18:03

СТОЧАРИ ВОЛЕ ПАПКЕ, ПА НЕК ГЛОДЈУ АВОЈЕ ПАПКЕ, САМИ СУ КРИВИ, А БИЦЕ ИМ ЈОШ ГОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

04.10.2020 19:10

Рале друзе бас тако сада дозивљавају само један дјелиц политике коју преокреце Мицо папак а ста све јос цека све Семберце нису ни свјесни зато сто велика одликовања дају Додику цовјеку од невјере и преваре,,добицете ви Семберци своју порцијусамо подрзавајте Мицица преваранта и Додика ,,бијела љеб бицете зељни..

Name

Борац

05.10.2020 17:01

Нека вам клосарац откупи. Када буде славио Добровољацку.

Name

Владо

04.10.2020 18:12

Тако је сваке године, увијек неко несто упрља, а људи који су стварно радили и трудили се остану без зараде. Прљава политицка посла, само да неки министар себи стави паре у дзеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.10.2020 18:26

Саровиц вам није ваљао,сад имате Клосарца па изволите..!!

Name

Гојко

04.10.2020 19:13

Ето вама вас Мицо и кум Додик љубите њих двојицу у д... али изаце вам на нос ..Кад продју избори добицете веру за вецеру бицете биједа наредни сто година ,Мицина политика води цитаву Семберију у колапс и пропаст..

Name

дуксан

04.10.2020 19:12

Рјешење је министарство пољопривреде на ниво у БиХ, све остало је патња, цијена од 3.5 КМ живе ваге је понижавајућа, понижавајући је и податак да накупци, трговци и мешетари зараде више од узгајивача. Министар Кошарац компликује ствар са извозом у Турску, надлежности, ово оно, вријеме иде, Баја брани хрватске интересе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан М

04.10.2020 19:52

Критикујете помоцнике министра из Бијељине? Они се много труде, и Кнежевиц и Малетиц. Да није њих, шта би ови сељаци сами?

Name

Боки

05.10.2020 08:18

Је ли се даје неки рекет за повећање квоте и колико је то? Је ли министру или помоћницима?

Name

Директ

04.10.2020 19:20

Кошарац је сад министар трговине, што се и види. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

05.10.2020 01:36

Ма нема везе ко је министар,види се да их исти потплаћују па сви исто раде!

Name

Зага

04.10.2020 19:39

НАДАМ СЕ ДА ЦЕ СВИМА НАМА ОВО БИТИ ПОУКА КАКО КАЗНИТИ БАХАТУ ВЛАСТ.АКО ИМ ПОНОВО УКАЗЕМО ПОВЈЕРЕЊЕ НЕЦЕМО ИМАТИ КОГА КРИВИТИ,ОСИМ СЕБЕ.ЦУТАЊЕМ И ПОНАВЉАЊЕМ ИСТИХ ГРЕСАКА СМО СЕ И УКОПАЛИ У БЛАТО,ПА САД КУСАМО ОНО СТО СМО САМИ СКУВАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

04.10.2020 19:48

Нема рјешења без заштите домаће производње! Све друго је млаћење празне сламе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

04.10.2020 20:06

Ови јадни производјачи мисле да се на овај начин интервентног откупа могу ријешити ови проблеми што је немогуће,морају схватити да је једино рјршење заштита домаће производње и само се за то залагати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

04.10.2020 22:22

Колико си зино и прицао, КЛОСАРЦА ни поменуо ниси. Мало, мало па ти је БиХ на језику. Ста, не смијес помињати КЛОСАРЦА који је задузен бас за тај дио посла или снсд. Уосталом КЛОСАРАЦ тренутно пеце ракију сезона, знас да има много стабала на имању сест сљива и нема ти он за та срања времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

тар

05.10.2020 05:36

Жао ми је тих животиња, које највише трпе, час га храниш да га утовиш, чак му не дајеш да једе да не прерасте. А ови људи, шта да кажем. То је посао којим се баве, а очигледно се превише ослањају на државу. Колико видим, они су навикли да је њихово само да узгајају стоку, а да држава надје купца, одреди цијену, купац додје и одвезе стоку итд. Па сви би се ми бавили неким тако послом. То је трговина, имаш свој производ који пласираш на тржиште и продајеш, ако не иде продаја, жао ми је, али сви ти сточари и пољопривредници криве државу и траже нешто увијек, чим не иде посао. Па имам и ја штошта на продају, па нисам никад апеловао на власт да ми помогне са продајом. Иде иде, не иде не иде. Осудићете мој коментар јер пишем тако, треба подржати наш народ. Треба, али сигурно ће се већина сложити са мном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

05.10.2020 08:49

У потпуности сте у праву.Бар ја то тако гледам. Трзисте је отворено, није ми јасно да федерација увози хиљаде грла из Србије а да ми ту нисмо конкурентни...јел то могуце??? У Хрватској увозе телад из Румуније и извозе све за Либанон, Тунис, Мароко...цак не раде земљу за прехрану стоке.Ко је овде луд?

Name

Робин Хоод

05.10.2020 08:45

Многи од вас сточара насјели сте на снсд приче у којима су вас увукли обећавајући куле и градове, карали су вас како су хтјели кад год су могли.... Од оног министра пољопривреде из Бјељине који је појединима узео земљу дату у концесију, па са аСимићем засијо пшеницу на 50 хе...до оног старог дрипца који је ,радећи вам студије изводљивости узимао по 10 хиљада и онда окретао леђа јер нити један министар у влади РС , ма ко он био несмије ништа урадити без одобрења великог лопова Рудоње...тако да размислите и почните се удруживати тако да будете заједно јаки јер којекакви Усорци и министи су иста прича пљачкашког ланца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

попај

05.10.2020 08:59

Ја колико знам без одобрења из Сарајева нема извоза,постоје квоте...то што не иде је последица погрешних обећања и жеље да будете " њихови" ...Снсд ови пијуни у игри наметања и борбе за "памет" мудрост и доминацију једних над другима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

05.10.2020 11:38

Очигледно да ви господо не разумијете шта је пољопривреда и не мислим се са вама надмудривати. Медјутим када би знали шта је прехрамбена сигурност једне државе и колико је битна,поштена трговачка пракса и висена подстицаја у ЕУ не би тако мислили и писли,али опростим боже јер не знају шта раде!

ОДГОВОРИТЕ