Необично племе: Плаве очи и бронзани тен

Необично плаве очи и бронзани тен, главни је разлог зашто је једно племе са острва Бутон у Индонезји, постало прави хит међу фотографима, али и на друштвеним мрежама.

Занимљивости 04.10.2020 | 17:55
Необично племе: Плаве очи и бронзани тен

Острво Бутон се налази на 19 мјесту највећих острва у Индонезији, у југоисточној регији Сулавези а права атракција за туристе су домороци из племена Бутон, који су подијељени у неколико мањих, а карактеристични су по томе што сви имају Ваарденбургов синдром, који им утиче на пигментацију, због чега имају необично плаве очи.

Ова појава је права ријеткост у Индонезији, пошто тамошњи становници углавном имају тамну косу и тамне очи, а неријетко се рађају и са различитим бојама очију пише Дејли мејл.

Наиме, Ваарденбургов синдром је насљедна генетска мутација за коју се процјењује да је у неком облику присутна код 1 од 42.000 људи. Поред понекад запањујућег ефекта на пигментацију ока, укључујући изазивање очију различитих боја, може довести и до губитка слуха.

Племе Бутон фотографисао је Корчнои Пасарибу, геолог из главног града Џакарте у Индонезији, током посјете острву 17. септембра. Овај 38-годишњи фотограф и отац двоје дјеце документује живот у руралној Индонезији од септембра 2019, са посебним фокусом на бројна племена и културно наслеђе.

– Заправо радим као геолог у руднику никла, а фотографија ми је хоби. Плаве очи су јединствене и лијепе и оне су моја инспирација. Плава је омиљена боја очију за мене – рекао је он, додавши да му је фотографија хоби и велика љубав, пише Блиц.

Индонезија је пространи архипелаг са преко 350 дијалеката и субкултура. Острво Бутон, величине 1.700 квадратних миља, једно је од већих острва Индонезије.Његова популација броји нешто мање од 450.000 људи, од којих многи живе у малим, изолованим племенима.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ПлавоОки

04.10.2020 16:11

Прелијепа боја оцију

ОДГОВОРИТЕ