Пријава због злоупотребе буџетског новца

ТИ у БИХ поднио је пријаву Централној изборној комисији БИХ против градоначелнице Високог Амре Бабић због преурањене изборне кампање и злоупотребе јавних ресурса за властиту промоцију.

Босна и Херцеговина 04.10.2020 | 14:40
Пријава због злоупотребе буџетског новца

Реклама са сликом градоначелнице Амре Бабић емитује се на једном од лед дисплеја у Високом на мјесту предвиђеним за плаћено оглашавање уз поруку „Равномјерно развијамо инфраструктуру на подручју цијелог града“ и „Бринемо за становнике сваког града“.

– На овој реклами гдје се директно врши изборна промоција градоначелнице која је поново кандидат за ту функцију на предстојећим изборима, налази се и грб Града Високо и парола јавног пројекта „Вода за 12.000 становника“ – наводе у ТИ БиХ.

Због свега је ТИ БИХ овај случај пријавио ЦИК, а од градских власти тражена је информације колики је износ буџетског новца потрошен на ову промоцију. Законом о финансирању политичких партија јавним институцијама је забрањено да донирају странке као и да раде за њих бесплатну промоцију што се може сматрати донацијом у чињењу.

Такође пријава је поднесена и  због преурањене изборне кампање јер Изборни закон БИХ изричито забрањује било какво плаћено политичко оглашавање у периоду од дана расписивања избора до дана службеног почетка изборне кампање.

Посматрачи ТИ БИХ забиљежили су и раније да се пројекат „Вода за 12.000 становника“ и раније злоупотребљавао приликом јавног догађаја отварања радова на водоводној мрежи када су учесницима дијељене маске са ознакама Независне листе.

Такође, забиљежено је више примјера гдје је премијер Зеничко-добојског Кантона  Мирза Ганић, који је такође кандидат за градоначелника Високог, користио јавну функцију и давао предизборна обећања о повећању инвестиција у град. Влада ЗДК интензивирала је јавне радове у овом граду и улагања у предизборном периоду што се у више наврата користило за промоцију овог кандидата.

ТИ БИХ је такође упутио и 23 пријаве ЦИК против политичких странака које су користиле плаћено оглашавање на друштвеним мрежама ван периода кампање, а подсјећамо да је због овога у понедељак ЦИК са по 1.000 КМ казнио осам политичких субјеката.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Новембар

04.10.2020 13:32

СВИ ТО ВЕЦ РАДЕ,БИЛБОРДИ ПО ОПСТИНАМА ГДЈЕ ГРАДОНАЦЕЛНИЦИ НУДЕ ПРОЈЕКТЕ,А ПО МЈ ЗАЈЕДНИЦАМА ИСТО ТАКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све и казнити

04.10.2020 16:38

Тацка.