Због страха од короне пријети већа опасност

Посљедња у низу вијести која је стигла - никад више обољелих од карцинома. Није прошло много времена откако су се појавиле информације да је све више и оних који болују од дијабетеса. А онда и једно питање: када сте последњи пут ишли код стоматолога?

Србија 04.10.2020 | 10:52
Због страха од короне пријети већа опасност

Све нас то води једном закључку упоредо са глобалном пандемијом корона вируса, пријете ли нам и епидемије хроничних и зубних болести? Чини се да је то врло извијесно.

Како се пандемија развијала растао је и страх од непознатог, а врло опасног вируса – односно страх да се истим и не заразимо. Ипак, са друге стране занемарио се страх од свих познатих болести.

Мање се одлазило љекару, мање се одлазило на контроле, доста времена се проводило у карантину и сада, мјесецима касније такве навике су дошле на наплату. Управо са тим се слажу саговорници – љекари.

“Сви су бјежали од нас”

– Сви су бјежали од нас, љекара. Са друге стране све је било подређено корона вирусу, па смо и ми и пацијенти били у страху да се не заразимо, они због болести саме, ми да би имао ко да ради и лијечи. Зато данас када се ситуација смирила, све се више хроничних пацијената јавља – објашњава за Блиц докторка Бранка Грујић из Дома здравља Звездара.

Она каже да се јављају махом кардиоваскуларни и психијатријски болесници, а да због страха од заразе која би имала озбиљне посљедице за њих мање долазака љекару правили су и пулмолошки болесници.

– Сада се све већ враћа у нормалу, свакодневно презаказујемо пропале термине из марта, априла, како се која болница отвара и излази из ковид систем, тако заказујемо прегледе који је требало да буду давно обављени – каже др Грујић.

Она каже да има доста “запостављених случајева”.

– То су пацијенти који су имали неке симптоме хроничих болести, али нису долазили код љекара због страха. Нисмо реаговали на вријеме и они сада долазе у другим стадијумима. Такође имамо доста шлогова након прележане короне, инфаркта, карцинома, права је епидемија и то нажалост доста међу младим људима – закључује докторка Грујић.

Слична ситуација је и када је ријеч о болестима зуба. За вријеме најјачег удара короне на тај се сегмент здравља махом заборављало. Управо то каже и наша саговорница.

“Ионако мало долазе, за вријеме короне још мање”

– Један дужи временски период је било смањен број прегледа. До прије једно мјесец дана долазили су пацијенти само за хитне интервенције. Данас је то другачије и јављају се они који су своје прегледе због страха од корона вируса одлагали – каже за Блиц стоматолог Ана Митровић.

Она истиче да је њега зуба у нашој земји ионако на незавидном нивоу, а коророна вирус и страх од заражавања свакако је још више одмогао у већ неповољној ситуацији.

– Ми свим пацијентима којих је сада више дајемо упитник и мјеримо температуру. У стоматолошким установама хигијена је ионако појачана, сада је то на још вишем нивоу – истиче она.

Због свега реченог не чуде све црње статистике које пристижу из дана у дан. Тако на примјер лошу статистику везану за дијабетес погоршала је и тренутна епидемија Цовид-19, која је бацила сенку на остале хроничне болести и пацијенте који од њих болују, као и на напоре љекара да им, у вријеме кризе изазване овим вирусом, посвете пуну пажњу.

“Долазило свега 20 одсто хроничних пацијената”

– Уколико епидемија потраје, вјероватно ни убудуће пацијенти неће моћи да долазе на прегледе код љекара као што су навикли. Због тога ми сада немамо праву слику шта се дешава са шећерном болешћу, нити знамо у каквом су нам стању пацијенти. Од кад је КБЦ “Звездара” престала да буде ковид болница, на заказане контроле дошло је свега 20 одсто пацијената, јер се људи плаше да се не заразе, али то значи да се ни не контролишу редовно – објашњава проф. др Теодора Бељић Живковић, директорка Клиничко-болничког центра “Звездара”.

Додатни проблем у свему овоме представља чињеница да су пацијенти са дијабетесом у двоструко ризику од развоја кардиоваскуларних и бубрежних обољења, што додатно погоршава њихову дијагнозу и очекивану дужину живота.

Срчана слабост се јавља као најранија компликација код дијабетеса и то веч у првих пет година постављања дијагнозе дијабетеса код 70 одсто оболелих.

Епидемија карцинома

Проф. др Слободан Чикарић, радиолог-онколог и рочасни предсједник Друштва Србије за борбу против рака каже да нема дилему да ће корона вирус допринети порасту броја умрлих од рака, који би се вјероватно и излијечили да није било еридемије.

– Корона прави сметње у благовременом откривању и лечењу рака, па за посљедицу има ровећање морталитетне стопе оболелих од канцера. Цовид-19 ће бити кривас, а не људи здравствена служба, јер је ове године онемогућен нормалан рад у онкологији. Пацијенти се плаше превенције због могуће заразе у чекаоницама – објашњава за Курир др Чикарић.

– Што касније лијечење рочне, то је успјех излијечења мањи. Корона вирус је пореметио специфичну онколошку терапију и вероватно ће, кад статистика буде обрађивала, код пацијената који су лијечени од малигних тумора у току епидемије стопа морталитета бити знатно већа него ранијих година – објашњава Чикариц и додаје да је још већа опасност то што се још “не зна да ли ће се корона зауставити ове године”.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

3509

04.10.2020 09:16

Кључни проблем у медицини је то што је медицина као наука и струка постала дезинтегрисана, односно много је специјалистичке медицине. Људи функционишу као интегрисани организам, а медицини нема област за интегрисано посматрање човјека. У проблем короне би поред медицинара требало под хитно да се укључе и друге струке попут инжињерских, психосоциолошких, природно-математичких, образовних, управљачких и слично. Потребно је формирати мултидисциплибнарне тимове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.10.2020 09:23

Код породицног доктора да би досао на пееглед је као добити на лутрији, а и кад добијес термин само гледају сто прије да заврсе са тобом. Ни прије пандемије ниста није функционисало како треба,а сад тек није у функцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема страха

04.10.2020 09:50

Исла сам зубару цим је поцео са радом. Нецу дозволити да ми страх од короне блокира зивот!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТањаС

04.10.2020 10:24

Не бринем несто о себи али Пса водим ветеринару цим стуцне мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цитат

04.10.2020 10:39

"Мање се одлазило љекару, мање се одлазило на контроле, доста времена се проводило у карантину и сада, мјесецима касније такве навике су дошле на наплату. " и ко це да одговара за УНИСТАВАЊЕ здравља градјана???? Ко је донио одлуку да се обустави све, ко је онемогуцио право на зивот???? Срам вас било све! Када це колективне тузбе градјана за угрозавање зивота предузетим мјерама???? Сто цутис опозицијо ти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.10.2020 22:42

Засто опозиција цути? Зато сто би урадили исто.

Name

Стани

04.10.2020 11:29

Мало ,па у марту и априлу су се закључавали у Домовима здравља,до љекара доћи је било немогуће наручи рецепт и то је то !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

04.10.2020 22:40

Не обмањујте јавност! Какав страх од короне? Породицни љекари застицени попут најугрозеније врсте, о специјалистима тек немам ријеци. Здравство стало, не само код нас вец у цијеломе свијету.

ОДГОВОРИТЕ