„Мислила сам да нећу доживјети уједињење земље"

Поводом Дана њемачког јединства Ангела Меркел се осврнула на нека своја лична искуства из ДДР-а, говорила је о успјеху поновног уједињења Њемачке и главном изазову за будућност.

Свијет 03.10.2020 | 21:23
„Мислила сам да нећу доживјети уједињење земље"

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је поводом 30 година поновног уједињења Њемачке дала неуобичајен интервју - за седморо новинара, већином главних уредника новина са истока земље. Због короне их је примила у великој конференцијској дворани канцеларског уреда, што иначе не чини.

Новинари су прво приметили да канцеларка ријетко помиње чињеницу да је одрасла на истоку Њемачке, у бившем ДДР-у. Ангела Меркел је на то рекла, да је њено поријекло просто дио ње и да је формирало неке њене особине, на примјер „чежњу за слободом".

Ангела Меркел која у вријеме уједињења Њемачке имала 36 година, каже да није очекивала да ће до уједињења доћи за њеног живота и да је радује што је једна источна Њемица могла да постане канцеларка Њемачке.

Уједињење показује - промјена на боље је могућа

„Све до пада Берлинског зида нисам очекивала да ц́е уједињена Њемачка постати стварност за мог живота. Свој живот сам планирала, мислећи да се то још дуго неће десити. Кад је то постало стварност, било је то дивно искуство које ме је научило да промјена може да значи нешто добро, да је промјена на боље могуц́а".

Канцеларка је своје искуство у ДДР-у поменула у марту, обраћајући се нацији приликом увођења строгих рестрикција због пандемије короне.

„Ја сам у марту морала јако да ограничим права људи на слободу. Морала сам људима да кажем да на улици смију да се крећу заједно само чланови истог домаћинства, да се не смију одржавати приредбе, да дјеца не смију да посјете своје родитеље у старачком дому – то су била тешка ограничења и то је у мени изазвало асоцијације на ДДР у којима сам тада говорила" каже Ангела Меркел.

Сваки човјек је индивидуа

Она је такође рекла да су у ДДР-у научили пуно ствари које су одједном постале сувишне, на примјер о марксизму и социјалистичком друштвеном уређењу, али да су због несташице неких потрепштина „научили да импровизују" што некима и данас добро дође.

На питање зашто људи на истоку Њемачке имају мање повјерења у демократију од оних на западу и зашто више бирају десно-популистичку АфД Меркел истиче да нема „источних Нијемаца" нити „западних Нијемаца" него да је сваки човјек индивидуа.

„Али тачно је да свеукупно постоје јасне разлике између Истока и Запада приликом гласања и у осјећају задовољства. Приликом процјене овога такође треба да разликујемо стварно благостање и задовољство с тим увези и задовољство нашом демократијом. За демократију се стално морамо борити. Демократија се не подразумијева. Можда у првим годинама њемачког јединства није било довољно времена да се објасни да је демократија и напорна", каже Меркел додајући да се у демократији сваки појединац мора ангажовати и унијети своје идеје у друштвену расправу.

Критика и слобода мишљења

Новинари су констатовали да су протеклих година многи грађани источне Немачке изразили критику на рачун њене политике. Били су веома гласни, звиждали против ње на трговима у источној Немачкој. Питање гласи колико је то погађа то што жестока критика долази баш од земљака.

„Прије свега, драго ми је што сада живимо у слободи и што онај ко има другачије мишљење не мора да се плаши прогона, као некада. Али тешко је дати одговор кад се само виче. То захтијева спремност за дијалог".

У вези с тврдњом неких демонстраната да се у Њемачкој више „уопште не смије изнијети сопствено мишљење" против корона рестрикција, Меркел каже је закључила да тим људима није стало да кажу своје мишљење, него да не желе да им се противречи.

„Кад изразимо неко мишљење онда морамо живјети с тим да други то можда виде друкчије и морамо покушати да се позабавимо с тим мишљењем."

Најважније је заједништво

О побољшању стања на истоку Њемачке Меркел каже: „Кад погледам градове, села и људе видим на бројним мјестима пуно боље животне услове него раније."

Али, Меркел наводи да је под утицајем Истока дошло и до неких побољшања на Западу Њемачке, на пример када се ради пензијама за мајке. Повод је био то што су на истоку Немачке жене имале више радног стажа па су им и пензије у уједињеној Немачкој биле веће него женама на Западу које нису радиле у предузећима него су код куће одгајале дјецу.

На питање у чему види највеће изазове у будућности, канцеларка је рекла:

„Кохезија, заједништво људи у Њемачкој и даље је веома велики задатак. Ту се више не ради само о спајању Истока и Запада. Одржавати заједништво једне земље у 21. веку значи у одређеној мјери имати праведност за све. Желим да што више људи може да каже да се осјец́ају пријатно у нашој земљи".

Меркел је овај интервју дала новинама и порталима: Мителдојче цајтунг, Остзе-цајтунг, Дрезднер нојсте нахрихтен, Лајпцигер фолксцајтунг, Меркише алгемајне и РедактионсНецверк Дојчланд.

(ДW)

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

РадеЛукиц

03.10.2020 20:35

Сатанисти глобалисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.10.2020 20:42

тако данас много нас мисли. али дозивјет цемо и ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фасизму

03.10.2020 22:16

Ангела је по свему ДОСЛЕДНА ЊЕМИЦА.Типицна “ДОЈЧЕ ФРАУ”!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДНИК

03.10.2020 23:54

Док су се они уједињавали, наса земља је парцана и растурана и то бас захваљујуци њима. А ми никад науцити неста из тога, него и данас исте греске правимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

04.10.2020 10:50

Ма немој ! Гдје ти толику памет покупи

Name

РАДНИК

04.10.2020 12:44

А ти Ацо сине си сигурно гастарбајтер, сто ради за неку биједну плату у тој истој уједињеној Њемацкој и мислис да си постигау неста у зивиту.

Name

Бабускаро!

04.10.2020 02:36

Види на ста лицис, вријеме ти је за пензију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

04.10.2020 03:26

Нек сте се ви уједунили, важно је да сте разбили Југославију, најперспективнију земљу Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

04.10.2020 08:19

Народи југославије смо је разбили.

Name

Славко

04.10.2020 09:39

Увјек је други будали неко други крив,теско забу уводу натјерати.

Name

Бог

04.10.2020 06:09

Бозји суд се не мозе избеци, све иде у руке бозије, па како ко додје, тако и продије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Анге

04.10.2020 06:21

Од тад је код нас у земљи срање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво...

04.10.2020 11:09

Зене Истоцне Њемацке имају вецу пензију од капиталистицке Западне Њемацке. Довољно о трулом систему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закљуцак

04.10.2020 11:19

У глупом капиталистицком систему са лазном демократијом, огромна вецина зена је у подредјеном полозају,неравноправна,потцјењена у сваком смислу са лосим стандардом, тј нису самосталне због егзистенције, самим тиме су им угрозена права, слобода,док мањи број се изборио за то и дрзе се приповједи у трулом уназадјеном систему као како треба боље,а толико времена то никада није постигнуто у Западној Њемацкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

06.10.2020 12:19

Мамлазе просетај нпр.Аустријом градовима и селима и успореди пре 30-40 година све је исто,а док код нас у бивсој нам дрзави удјес негде у јавни wц говна по зиду , а и кафане ко свињци ,па јеси ста узнапредово.