У институцијама БиХ запослени државу коштали 666 мил. КМ

У институцијама Босне и Херцеговине, закључно с прошлом годином, укупно је било запослено 22.227 радника, на чије плате и накнаде је потрошено 666.955.252 КМ.

Босна и Херцеговина 03.10.2020 | 09:52
У институцијама БиХ запослени државу коштали 666 мил. КМ

Наведено је ово у одговору Савјета министара БиХ на једно од посланичких питања посланика Представничког дома парламента БиХ, а оно што је занимљиво јесте да је у институцијама БиХ у односу на крај 2018. године мање 430 радника.

Ипак у већини институција сматрају да имају мање радника него што им треба, па тако у Министарству финансија и трезора БиХ, које је испред Савјета министара и одговорило на постављено посланичко питање, кажу да "постоји потреба за повећањем броја запослених у одређеним секторима због повећаног обима посла". У овом министарству, закључно с прошлом годином, било је 160 радника.

Убједљиво, највише запослених је у Министарству одбране БиХ, тачније Оружаним снагама БиХ, гдје је 9.710 радника, а затим слиједе Управа за индиректно опорезивање БиХ гдје ради 2.429 радника и Гранична полиција БиХ гдје је, закључно с прошлом годином, било 2.234 радника.

"У БиХ ништа није разумно. Имамо основаних институција на које нико не обраћа пажњу, а зна се да је био промашај њихово оснивање и нема спремности да се тај проблем отвори. БиХ још није у фази да размишља како да уштеди новац на непотребним институцијама и искористи га за оне које су потребне. Радије ће се одлучити, рецимо, за задуживање да се намире потребе Граничне полиције како би нас спасила од миграната, него што ће рационализацијом ослободити дио средстава", рекла је за "Независне" Душанка Мајкић, делегат у Дому народа БиХ.

Она истиче да на нивоу институција БиХ никоме не пада на памет да размишља у смјеру реционализације па ни у вријеме када пада БДП, те да нема смисла по трећи пут покретати ту причу о рационализацији када нема саговорника јер Бошњаци неће ни да чују о томе када је ријеч о институцијама БиХ.

"У Министарству одбране, рецимо, имате ресор комплетан за Граничну полицију. Која је потреба за тим кад имамо Граничну полицију. То је бесмислено, али је тако и Бошњаци неће ни да чују о рационализацији", рекла је Мајкићева.

С друге стране, Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу БиХ, каже да од укупног броја запослених у институцијама БиХ има око 4.000 државних службеника те да су приче о потребама драстичног смањења радника у администрацији  - чиста глупост.

"О томе се не може причати без озбиљне анализе, коју ми немамо. Ако узмемо све јавне службе у БиХ, нема неког великог одступања, осим када је ријеч о Федерацији БиХ и кантонима, гдје се доста ствари преклапа. Можемо причати о смањењу броја запослених у администрацији, али ово што имамо је отприлике оптималан број који нам треба. Нама фали одређених профила људи као што су информатичари, а до којих ће бити све теже доћи на тржишту", рекао је Акшамија за "Независне".

Од институција БиХ које запошљавају велики број радника су и Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ која броји 845 запослених, затим Државна агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) у којој је 756 радника, те Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ која броји 704 запослена.

Оно што је занимљиво јесте да у Институцији омбудсмана за заштиту људских права БиХ раде чак 63 особе, док код омбудсмана који се бави заштитом потрошача ради још осам људи, док, рецимо, у Правобранилаштву БиХ има свега 16 запослених.

Када је ријеч о платама запослених у институцијама БиХ, прошле године укупно су потрошене 666.955.252 КМ, од чега је само на накнаде отишло 116.325.412 КМ.

Што се тиче накнада, највише је потрошено на превоз с посла и на посао и то 29,8 милиона КМ, док су накнаде на име топлог оброка запослених износиле 27,2 милиона КМ. Само по основу накнада за смјештај званичника Босне и Херцеговине прошле године потрошено је 9,5 милиона КМ, док је по основу јубиларних накнада за стабилност у раду, дарове дјеци и слично отишло 1.813.587 КМ.

Топ 3 институције по броју запослених

9.710   Министарство одбране БиХ

2.429   Управа за индиректно опорезивање БиХ

2.234   Гранична полиција БиХ

Накнаде у прошлој години

116,3 милиона              укупно

29,8 милиона                превоз

27,2 милиона                топли оброк

9,5 милиона                  смјештај званичника БиХ

1,8 милиона                  јубиларне накнаде

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Потпуна информација

03.10.2020 08:16

Објављен је податак колико је којег народа, наравно Хрвати преко 18 посто... Питање за владајућу странку, зашто од 7300 Срба у државним институцијама само их је 300 из Федерације, каква је то порука повратницима? Знамо ко је задузен за српске кадрове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машала

03.10.2020 11:26

Стотине милиона бачено у воду , дебело наплатили свој нерад , то је , нараво могуће једино на овим проклетим просторима . Ова ставка гдје се спомиње смјештај је посебно интересантна , јер то је чиста лоповија , имајући у виду шта је радила и шта ради такозвана тамо нека извјесна гордана тадић ( намјерно малим словима ) , а то раде и већина других .

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

03.10.2020 11:31

УИО гутач пара, институција у којој влада невиђена корупција и криминал. Шефови користе накнаду за одвојен зивот и за смјестај. Ста је са инспекторима, изгубили све јос 2012 године. Даље, Агенција за дрзавну слузбу је искјуциво полтронско интересна агенција која слузи директору УИО, синдикат такоде. УИО руководе искјуциво моћници Б и Х. У задње вријеме у УИО је запослено 500 радника без икаквог основа а од тог броја само 50 је примљено у конроле. Најзначајнији радници у УИО су корупцијски шефови у уској спрези са директором и радници са основном, евентуално средњом сколом, а то су радници који управљају возним парком, наравно сефови имају посебну привилегију као и у свему. Енормно запосљавање нароцито админирстративних радника, миљеника сефова, запослених по вези гдје надлезни наплацују и по 50000 марака за запослење, резултира запосљавање неспособног и неписменог кадра који ниста не ради осим сто слузе испуњавању сефовских захјтева. Од огромне лове која се слива у УИО, нико није у стању да набави рацунаре и превозна средства. И ако се набави све то иде право у руке неспособним, корумпираним, сефовима постављеним по странацкој линији, који једино знају врсити мобинг над радницима који раде савјесно свој посао. На залост све их је мање. Како исправити садасњу ситуацију? Поставити директора који це све сефове смјенити и истјерати, а поставити писмене и нестранацке људе, дати отказ свима који су запослени по вези и да не спомињем даље, дакле потпуна реорганизација установе. А гдје су тек секретарице које су толико податне да су за десет година купиле по три стана. Наравно не све! Ко це ту реорганизацију спровестиНајАгенцију одговорнија за те ствари је Агенција за дрзавну слузбу Б и Х, а да не помињем остале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

03.10.2020 19:43

Господо изврсите ревизију ко све користи накнаде за превоз и одакле, одвојен зивот и од кога и ти пријављени на разним адресама јесу ли тамо и је ли станодавац опорезовам? Породица , ако је имају? на једној адреси, они пријављени на другој ради превоза и јос накнада за стан на трецој адреси са јос слузбеним возилом које користи.Видјецете која је то цифра. Затим разни уговори о раду, о дјелу и све остало. А Мајкицка пензионер и ради, а има их и у осињаку тј. Предсједниству. Пензионери, а уговори о дјелу итд. итд.

ОДГОВОРИТЕ