Србац: У „ЛЕНАТЕКС-у“ остало само 13 од 80 радника

„Само људи из власти, функционери  и „лугари“ немају  интерес да одлазе  из Републике Српске за послом, али нам је зато привреда  у лошем стању а шумско богатство уништено“, каже србачки предузетник Мирко Будинчић који је са 80 смањио број радника на 13. 

Република Српска 02.10.2020 | 15:04
Србац: У „ЛЕНАТЕКС-у“ остало само 13 од 80 радника

Мирко и Гордана  Будимчић из Српца прије више од 30 година  у породичну фирму „Ленатекс“ уложили су сву уштедјевину зарадјену у Њемачкој, у којој  је радило око 80 радника. Бавили су се производњом дјечјег, мушког и женског веша, а осам комби-возила са готовим производима  крстарило је по цијелој бившој Југославији снабдјевајући бројне трговачке куће. 

Посао је цвјетао, задовољни су били и радници и власници, али и локална заједница. Нажалост, због неповољног  привредног амбијента, изостанка подршке државе, а нарочито пандемије вируса корона, ова фирма је доспјела у, готово, безизлазну ситуацију – пред стављање кључа у браву.

Тешки услови пословања, несигурно тржиште и све већи трошкови производње и обавезе, а мали приходи натјерали су  Будимчиће да смање број запослених на свега 13, а. како кажу, мораће  до краја године отпустити још један број радника. 

„Све чинимо да не затворимо фирму. Због смањене производње и проблема са тржиштем нисмо у могућности да раднике адекватно наградјујемо. Разумијемо их да немају мотивацију за рад и што и сами напуштају посао“, каже Мирко.

У нашој општини, али и цијелој Републици Српској, евидентни су примјери да због малих плата, са жаљењем додаје Мирко, посао напуштају чак и  радници у полицији и јавним предузећима и одлазе на рад у иностранство.

„Код нас само људи у власти, функционери и шумари (лугари)  не напуштају Републику Српску за послом, али нам је зато привреда у лошем стању, а  шумско богатство уништено. Власт се хвали како помаже  предузећа и занатлије због короне, али наша фирма то до сада није осјетила. Нисмо добили ни марке помоћи ни од општине ни Републике Српске у виду помоћи или подстицаја за превазилажење тешкоћа у пословању због новонастале  ситуације“, тврди власник фирме „Ленатекс“ Мирко Будинчић.

Његов син Милан, који је у веома тешком времену преузео водјење предузећа, каже да исте и сличне проблеме имају и друге фирме у реалном сектору, а нарочито када је ријеч о текстилној индустрији.

„Надам се да ће се стање поправити, да не будем приморан да угасим производњу и тако разочарам родитеље“, каже Милан Будинчић.

(БН/С.К.) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

НР

02.10.2020 15:17

Залосно је ово сто се десава људима који су улозили свој капитал и знање у производњу. Под хитно требају промјене. Избори могу рјесити ове проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

02.10.2020 18:53

Поштовани Будинчићи, ако нисте тражили помоћ нећете је ни добити. Помоћ од државе није помоћ, ако је у виду кредита дају, него робовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Миле

02.10.2020 22:54

У нормалном свијету дрзава има програм застите привреде. Нема потребе да неко несто трази ако постоје мјере застите. Ваљда би требао постојати неки критериј помоци.

Name

Сарма

02.10.2020 23:43

Штета, врло ми жао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр.пр.

03.10.2020 21:28

Ко их не зна скупо би их платио. Нек неко пита те зене сто су радиле код дотицних због цега су дале отказ. Далеко им лијепа куца.