Нишлије опљачкале американце за 70 милиона долара

Нишлија Н. М., један од 11 програмера из Ниша који су осумњичени да су преко лажних интернет платформи преварили грађане САД-а за 70 милиона долара, због нарушеног психичког стања процесно је неспособан, тврди за "Блиц" његов бранилац адвокат Драгош Цукавац.

Србија 01.10.2020 | 07:58
Нишлије опљачкале американце за 70 милиона долара

Он објашњава да његов брањеник има психичке проблеме који датирају из периода прије хапшења и да је раније покушао самоубиство, због чега је и лијечен у Специјалној - психијатријској болници у Горњој Топоници код Ниша. Цукавац је најавио да ће затражити вјештачење како би се утврдило да ли Н.М. може да прати процес.

- Није способан, болестан је. Био је у Топоници, покушао је самоубиство, има све у документацији и по мом мишљењу процесно није способан. Сутра је њихово испитивање. Тражит ћу да се вјештачи његово здравствено стање, да ли због психичких сметњи може уопште да се транспортује, да учествује у суђењу и да прати поступак. Чак постоји бојазан да не покуша самоубиство опет - каже Цукавац.

Како је "Блиц" писао, амерички истражни органи доставили су замолницу србијанском правосуђу за екстрадицију 11 програмера из Ниша, осумњичених да су преко лажних интернет платформи преварили грађане САД-а за 70 милиона долара. Они се сумњиче за удруживање ради вршења кривичних дјела, преваре и прање новца, за шта им, по америчким законима, пријети казна затвора до 20 година.

Саслушање окривљених заказано је за 30. септембар а браниоци осумњичених већ су најавили да ће уложити све жалбе које им закон дозвољава, како би поступак преузело србијанских тужилаштво. Шире информације ниједна правосудна институција није могла да открива, јер свака од њих, од Министарства правде, преко Тужилаштва до полиције поступала је по замолници.

Посебно је интригантно то што у истрази није учестовао ниједан србијански правосудни орган, већ искључиво ФБИ, те су детаљи њихове истраге откривени тек по пријему захтјева за екстрадицију.

- Сумња се да су програмери узраста између 25 и 35 година путем интернета правили инвестиционе платформе за бинарне опције. Потом су проналазили инвеститоре из иностранства, стварили лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању и пребацивању новца. Наводно су потом затварали лажне платформе и након неког времена отварали нове са истом, већ разрађеном методом рада - каже извор "Блица" упознат са случајем.

Варали инвеститоре из иностранства

Незванично се сазнаје да су програмнери, који имају од 25 до 35 година, осумњичени да су путем интернета правили инвестиционе платформе за такозване бинарне опције. Потом су проналазили инвеститоре из иностранства, стварили лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању и пребацивању новца. Наводно су потом затварали лажне платформе и након неког времена отварали нове са истом, већ разрађеном методом рада. Сумња се да су се овим активностима бавили од 2011. до јуна 2020. године. 

Како је "Блицу" потврђено у Вишем суду у Београду, седам ухапшених има само држављанство Србије, док остали имају пасоше и других земаља.

- Два ухапшена лица имају двојно држављанство: један има држављанство Републике Србије и држављанство Аустралије, а један има држављанство Републике Србије и држављанство Бугарске, док једно лице има држављанство Црне Горе - наводе у Вишем суду.

У притвору и трудница
У притвору налази се и једна трудница, пореклом са Филипина која је у осмом месецу трудноће И у браку је са једним од осумњичених са којим има двоје деце.

- Она је у браку са једним од Нишлија који је ухапшен. Имају већ двоје деце - наводи извор "Блица" упознат са случајем.

(Аваз)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Аферим

01.10.2020 06:29

Браво за Нислије!!! Свака цаст момци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бил

01.10.2020 07:40

Страсно...бас смо ниско пали кад уздиземо лопове који краду народ. Бољи зивот и не заслузујемо.

Name

Свака част

01.10.2020 08:03

Момци !!!

Name

Ови не краду свој народ

01.10.2020 20:12

А сто се тице тих сто су их покрали, могу само да констатујем да су их ови надиграли, јер управо су нхихове нажјере биле да овдје перу прљав новац и пљацкају, сто је опсте познато за ове просторе.

Name

сомеоне

01.10.2020 07:01

од тих 70 милиона,плати адвоката 10 милиона овај му врати после 5 и ето опраних пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немају сансу

01.10.2020 07:35

На легалан нацин да пљацкају као нетналице. Али једно је сигурно, имамо мозгова.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

да пробам

01.10.2020 10:50

и ја да се направим блесав и да пкупим онлине монеy. Теско це да то продје овде кад су све паре додикове.

ОДГОВОРИТЕ