Анализа ББЦ: Ко је побједник дебате - Трамп или Бајден?

ББЦ је објавио занимљиву анализу у којој је покушао дати одговор на питање ко је побиједио у синоћњој дебати Доналда Трумпа и Јоеа Бидена.

Свијет 30.09.2020 | 22:03
Анализа ББЦ: Ко је побједник дебате - Трамп или Бајден?

У дебати која је била политички еквивалент међусобног гађања храном побједник је човјек који је завршио најмање упрљан.

Ако је судити према инстантним анкетама које су проведене у ноћи дебате, тај човјек је Џо Бајден, кандидат Демократске странке, наводи се у анализи ББЦ-ја. Ако ништа друго, онда зато што је његов једини циљ био доказати Американцима да може издржати притисак, односно да неће изгубити ритам због поодмакле доби. Метафорички речено, Бајден је морао показати да може поднијети да му се баци пита у лице и притом задржати мирноћу, наводи се у анализи.

Трамп је дјеломично помогао Бајдену

Бајден је углавном то успио направити, иако је то барем дјеломично било зато што је Доналд Трамп својим непрестаним упадицама дао врло мало прилике демократском кандидату да каже нешто што би заиста могло наштетити његовом циљу, пише ББЦ.

Доналд Трамп каквог знамо с Тwиттера - неконвенционалан, бомбастичан, предсједник који вријеђа и шири гласине - био је такав пуних сат и по времена, колико је трајала дебата. Оно што није добро за њега је чињеница да многи Американци, међу којима има и оних који га подржавају, његову персону с друштвених мрежа сматрају једним од његових најмање привлачних атрибута, стоји у анализу ББЦ-ја.

Трамп је желио уздрмати предизборну трку која му засад не иде у прилог, при чему је тај тренд изузетно стабилан, стварањем раздора на пољу економије, здравства и друштва уопште.

Но ништа од тога, по свему судећи, није промијенило динамику предизборне трке нити је натјерало било којег од 10% Американаца који су по анкетама и даље неодлучни да се предомисле. Једино што би се могло промијенити је њихова одлука да гледају наредне дебате, наводи ББЦ.

Трумп прекинуо Бајдена 73 пута у сат и по времена

Од самог почетка било је јасно каква ће то дебата бити, пише ББЦ. Трампов циљ био је уздрмати Бајдена, што је покушао постићи непрекидним упадицама и прекидањем бившег потпредсједника САД-а.

Према подацима које је објавио ЦБС, Трамп је Бајдена прекинуо 73 пута у сат и по времена.

Резултат је била серија хаотичних размјена, које су укључивале Трампово пропиткивање Бајденове интелигенције те Бајденово називање Трампа кловном. Бајден је, подсјећа ББЦ, у једном тренутку Трампу недолично рекао: "Хоћеш ли зачепити, човјече?"

У цијелом низу наврата Трамп је нападао Бајдена, а овај се само смијао и тресао главом.

Кад је модератор дебате, ветеран Фоxа Цхрис Wаллаце, најавио да ће сљедећа тема бити корона вирус и да ће кандидати имати по двије и по минуте за одговор, Бајден је Трампу добацио: "Сретно с тиме!" 

Модерирање ове дебате је ноћас вјеројатно био најгори посао у Америци, пише аналитичар ББЦ-ја.

Кључан дио дебате догодио се на самом крају, кад су кандидати расправљали о забринутостима због безбједности САД-а након проглашења изборних резултата, али и тезама које долазе и с љевице и с деснице, према којима ови избори неће бити слободни и поштени.

"Ово неће завршити добро"

Кад је дошло до дискусије о том питању, ако се то уопште може назвати дискусијом, она се највећим дијелом вртјела око Трамповог препричавања заваравајућих анегдота о корупцији и некомпетенцији везаних за гласање путем поште, на које ће се ове године због пандемије ослањати милиони Американаца.

"Ово неће завршити добро", рекао је Трамп у једном тренутку, што је сентимент који несумњиво дијеле многи Американци с обје стране политичког спектра, иако из различитих разлога.

Бајден је пак покушао задржати неки ниво дигнитета. Позвао је да се гласови преброје и обећао да ће поштовати резултате избора једном кад побједник буде проглашен. Изгледало је као да жели рећи још нешто на ту тему, али тада га је Трамп опет прекинуо, након чега је модератор најавио да је дебата - готова.

Напрасан крај хаотичне вечери

Био је то напрасан крај хаотичне вечери која тешко да може бити названа дебатом у традиционалном смислу те ријечи. Овакви догађају ријетко кад одлучују резултате избора, а ова је била такав неред да ће се вјеројатно мало тко предомислити због виђеног.

То је вјеројатно лоша вијест за Трампа, с обзиром на то да је једна од његових главних слабости чињеница да жене из америчких предграђа у анкетама редовито наводе да их одбија предсједниково грубо и сирово понашање.

С друге стране, ако је Трампов циљ био претворити предизборну кампању у ружан окршај који ће бирачима огадити цијели процес избора, могло би се рећи да је обавио добар посао.

(Индеx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

забринута

30.09.2020 20:27

Дцо Бајден ?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенилни старац

30.09.2020 20:53

Нема појма ни ста је било у дебати, логицно је да је миран и хладан као сприцер... И овај други је за старацког.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

01.10.2020 04:54

Нормално да је ко шприцер, обзиром да је према годинама одавно требао бити у вјечним ловиштима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

01.10.2020 05:17

Благо човјечанству ко год да побиједи од ове двије старе и сенилне будалетине. Младости нигдје ни на видику као и свагдје.БРУКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

01.10.2020 07:04

Двобој код ок корала је све упропастио. Код њих је горе него и код нас мислим на кампању

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

01.10.2020 07:45

И ви Амери сте се усрећили са кандидатима за шефа државе. Аааа уххх.

ОДГОВОРИТЕ