Мило Ђукановић одговорио: Неће поднијети оставку

Мило Ђукановић, предсједник Црне Горе, рекао је вечерас у емисији Прессинг Н1 телевизије, да неће поднијети оставку на функцију предсједника државе те да ће свој мандат користити до краја.

Регион 30.09.2020 | 21:32
Мило Ђукановић одговорио: Неће поднијети оставку

Говорећи о резултатима протеклих парламентарних избора у овој земљи, Ђукановић је казао да је Демократска партија социјалиста на чијем је челу и даље најјача партија у Црној Гори. Констатовао је да се догодило нешто што се уобичајено догађа у демократским друштвима.

''Овдје није ријеч ни о каквом паду нити је понајмање ријеч о паду било кога лично укључујући и мене. Ја сам 2018. године изабрани предсједник Црне Горе на непосредним изборима са освојених 54 посто подршке и са мандатом који ће трајати још нешто краће од три године. На парламентарним изборима опет није се догодио никакав пад.

Након тридесет година на власти, Демократска партија социјалиста је заједно са коалиционим партнерима освојила један мандат мање од нове парламентарне већине. Није се догодио никакав недостојанствен исход за проевропску политку у Црној Гори. Догодило се нешто што се уобичајено догађа у демократским друштвима. Црна Гора претендује да буде демократско друштво'', рекао је Ђукановић за Н1.

Према његовим ријечима, све што се догађа након завршених парламентарних избора показује склоност људи који предводе побједничку коалицију да заправо коригују оно што су биле њихове предизборне најаве.

''Догодила се промјена власти на изборима које смо оквалификовали да су представљали амбијент за слободно исказану вољу грађана Црне Горе и на изборима чији смо исход признали одмах исте вечери на дан обављања парламентарних избора. Током кампање је углавном од стране оних који представљају нову парламентарну већину заговарана једна политика која се у суштини оштро конфронтирала са свим досадашњим остварењима савремене Црне Горе.

Они су говорили да је проблем настао када је Црна Гора обновила независност и доносила неке одлуке које су биле, како они воле да кажу, противно интересима српског народа и Русије на Балкану те да ће својом побједом они промијенити стратешки курс кретања Црне Горе. Све што се догађа у ових мјесец дана након завршених парламентарних избора показује склоност људи који предводе побједничку коалицију да заправо коригују оно што су биле њихове предизборне најаве.

Казали су да не желе да мијењају стратешки правац спољне политике Црне Горе, да прихватају црногоско чланство у НАТО и да желе да наставе ход ка Европској унији. Казали су да желе да поштују све оно што су међународно предузете обавезе укључујући и признање Косова. И да поштују државно правни статус и државне симболе Црне Горе.

Примијетили сте добро да је то једна нова реторика. Као озбиљни људи не треба да судимо о најавама него о дјелима. И дајте да заједно дамо времену да видмо да ли ће то што су челници нове парламентарне већине заиста најавили, заиста бити и њихова политика.

Као одговорна и државотворна опозиција најавили смо да ће њихова политика имати подршку од стране нас као најјаче опозиционе партје за све оно што ће представљати континуитет борбе за нове вриједности: за грађанску Црну Гору, мултиетничку демокрацију и европски систем вриједности у Црној Гори'', додао је он.

Говорећи и позивима нове парламентарне већине да поднесе оставку на мјесто предсједника државе, гост Прессинга рекао је да има врло чврсту намјеру да свој мандат до краја користи.

'Већ сам одговорио да наравно нећу зато што смо сада имали парламентарне изборе. Демократска партија социјалиста коју ја предводим је остала убједљиво најјача парламентарна партија у Црној Гори која и на овим изборима има освојених преко 35 посто подршке бирачког тијела Црне Горе. На овим изборима нијесмо одлучивали о предсједнику Црне Горе. Имам врло чврсту намјеру да свој мандат до краја користим у циљу добробити државе на чијем сам челу'', истакао је гост Прессинга.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Преде

30.09.2020 20:50

И скрива се иза имунитета да не одговара за страсни криминал са својим пајдасима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

01.10.2020 00:50

док странцима паше,ту ће бити,а онда,кад водокотлић пусте...

Name

Аполо 11

01.10.2020 05:39

Даје себи времена да види развој ситуације и потенционалне истраге па ће одлучити дали да се суочи са оптужбама или да оде из Цг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НМ

01.10.2020 17:48

Ма драги мој Мило, и теби је одзвонило, и ти си п..... у фењер, можеш још мало да се батргаш...

ОДГОВОРИТЕ