Именовање директора ОСА-е одгођено до даљњег

Најава предсједника ХДЗ-а Драгана Човића да неће подржати именовање актуелног директора ОСА-е БиХ Османа Мехмедагића довела је до додатних проблема, што у функционисању коалиције СДА, ХДЗ-а и СНСД-а, што у раду Зајединчке комисије за надзор над радом ОСА-е БиХ.

Босна и Херцеговина 30.09.2020 | 12:10
Именовање директора ОСА-е одгођено до даљњег

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија је, како је раније објављено, предложио Османа Мехмедагића за директора ОСА-е а Ристу Зарића за његовог замјеника. Међутим, недостајао је приједлог за главног инспектора који треба бити изабран из реда хрватског народа.

Првобитно се вјеровало да су ХДЗ-овци из оба дома Парламентарне скупштине БиХ одбили присуствовати сједници Заједничке комисије за надзор над радом ОСА-е, која је требала бити одржана 16. септембра 2020. године, зато што није предложен кандидат за главног инспектора ОСА-е.

Потом је Драган Човић за Н1 казао да неће подржати именовање актуелног директора ОСА-е Османа Мехмедагића, односно да "не прихвата садашње кадрове ОСА-е" и да се "морају договорити када је ријеч о раду ОСА-е".

Уједно је то и одговор на питање зашто Савјет министара БиХ у међувремену, од 16. септембра, није предложило кандидата за главног инспектора ОСА-е.

Предсједник Заједничке комисије за надзор над радом ОСА-е Нермин Никшић казао је за Клиx.ба како постоје проблеми у раду комисије јер чланице и чланови из ХДЗ одбијају да учествују у њеном раду све док, осим приједлога за именовање директора и његовог замјеника, не буде предложен и главни инспектор.

"Комисија по пословнику не може радити и доносити одлуке без њиховог учешћа... Зато је закључак присутних чланова Заједничке комисије био да нема сврхе заказивати сједнице комисије док се не отклони разлог због кога представници ХДЗ-а неће да учествују или док они не промијене своју одлуку", истакао је Никшић.

Навео је да неће да шпекулише о томе кога ће или неће подржати ХДЗ.

"То је ствар коалиционих партнера који се о томе изјашњавају у Савјету министара", рекао је Нермин Никшић за Клиx.ба.

Мишљење Заједничке комисије за надзор над радом ОСА-е неће бити обавезујуће за именовање новог руководства агенције, али се на протеклој сједници требало расправљати и о дипломама актуелног директора Османа Мехмедагића и о наводном мијешању Босне и Херцеговине у изборе у Црној Гори.

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ПРАВДА

30.09.2020 10:44

ШТА ИМА ОСМИЦА ОД ШКОЛЕ МИСЛИМ НЕКУПЉЕНЕ ЕЕЕЕ ЛАКРДИЈЕ И БАНАНА ЗЕМЉЕ РУГЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

30.09.2020 12:30

Ста раде наси изабрани представници горе у Сарајеву. Мисле ли они идта ријесити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

30.09.2020 13:22

Је ли то онај алијин цуко што је у БЛ купио два факултета. Права смо правцата банана.

Name

Приједор

01.10.2020 15:10

Одгодјено именовање док Осмица не дипломира!

ОДГОВОРИТЕ