Бруталан окршај Трампа и Бајдена пред ТВ камерама

У једној од најбурнијих председничких дебата у новијој америчкој историји у ноћи између уторка и среде (око три сата ујутру по нашем времену) сучелили су се демократски кандидат Џо Бејден и републикански кандидат и актуелни председник САД-а Доналд Трамп.

Свијет 30.09.2020 | 07:29
Бруталан окршај Трампа и Бајдена пред ТВ камерама

Модератор дебате је био новинар Фокс Њуза Крис Волас. Дебата је трајала 90 минута, имала је шест сегмената од по 15 минута. Због пандемије вируса корона било је само 80 људи у публици, међу којима су биле Меланија и Иванка Трамп.

Током прве дебате расправљало се о неколико тема: Врховни суд, пандемија ковида 19, економија, расни проблеми и насиље у америчким градовима, успеси и неуспеси оба кандидата и гласање путем поште.

Прва тема: Врховни суд

Након кратког уводног аплауза публике, модератор је представио правила, а затим и поставио прво питање које се тицало Врховног суда. Конкретно, споменуо је судију Ејми Кони Барет, коју је Трамп номиновао за новог врховног судију, конзервативку која би, уколико је потврди републиканска већина у Сенату, наследила икону либералима, недавно преминулу Рут Бадер Гинзбург.

- Победили смо на изборима, а то има последице. Имамо Сенат, Белу кућу и феноменалну кандидаткињу коју подржавају и врло либерални људи. Имамо времена да учинимо то и након избора, биће сјајна, добра као и било ко од судија који су досад били тамо, подржавају је најистакнутији професори права, имамо право да је одаберемо. Успут, демократе би то исто на нашем месту урадили, само би то учинили још брже - изјавио је Трамп на шта се Биден насмејао, а одмах је уследио и његов одговор.

- Амерички народ има право да да свој глас око овог питања, али он неће имати ту шансу сада јер смо управо усред изборног процеса. Десетина хиљада људи већ су гласали (поштом) и зато требамо причекати исход ових избора јер само је то начин да видимо шта народ мисли. Они ће то мишљење исказати избором председника и потпредседника. Председник Трамп се на Врховном суду жели да се решити Обамакареа, то је његов изборни програм. Ја се не противим судији Баретт као особи, чини се као добра особа. Али овиме се доводе у питање женска права и 100 милиона људи с коморбидитетима би могло остати без здравственог осигурања - тврдио је Биден.

Убацио се Трамп и рекао да нема толико људи са већ постојећим медицинским стањима због којих осигуравајуће куће не би хтеле да им понуде здравствено осигурање.

- Рут Бадер Гинзбург је пре 10-ак година рекла да су председник и Сенат изабрани на одређено време, председник на четири године. Ја нисам изабран на три године, током мандата имам право да номинујем судије, мој мандат није истекао, а и не знам откуд ти тих 100 милиона људи. Него, Џо, 180 милиона људи би због тебе могли да остану без здравственог због твојих социјалистичких идеја - рекао је Трамп након чега је уследило прво од многих надвикивања која су обележила читаву дебату.

Трумп је наставио да оптужује Бајдена да жели у Америку да уведе социјализам, чак је тврдио да би његовим доласком на власт и спровођењем тих социјалистичких политика у здравству умрло два милиона људи.

Водитељ је једва прекинуо галаму, након чега је Бајден тврдио да би Трампов успех у изгласавању конзервативке на Врховни суд довео у питање и право на побачај, на што је Трамп бурно реаговао.

- Ма како? Па ништа се не догађа на том плану на Врховном суду, а ти ни не знаш став судије Барет о томе - рекао је након чега је уследила нова рунда надвикивања коју је водитељ окончао повишеним тоном: - Ја сам модератор, и молим вас да ми допустите да поставим питање!

Он је Трампа питао који је заправо његов план за здравство будући да досад није детаљно објавио чиме би то он надоместио Обамакаре, а једина конкретна ствар, према водитељу, је "углавном симболична уредба" коју је потписао пре неколико дана.

- Изгледа да дебатујем са вама, а не с њим, али то је ОК и очекивано - резигнирано је одговорио Трамп па кренуо да излаже свој план за здравствену реформу.

- Појефтићемо лекове, коштаће као вода, толико ће бити јефтини - обећао је па опет кренуо да сипа оптужбе на Бајденов рачун који је узвратио.

- Све што каже је лаж, нисам овде дошао да бих му то говорио, то сви ионако већ знају. Нема никаквог социјалистичког манифеста... - рекао је Бајден, а Трамп на то узвикнуо:

- Управо си изгубио подршку радикалне левице, готов си!

- Он нема план за здравство, све су то пусте жеље, издаје уредбе без икакве снаге. Баш као ни са чим другим, нема никакав план нити зна о чему говори - рекао је Бајден и позвао Американце да на изборима искажу своје мишљење о томе ко би требао ући у Врховни суд.

Након још неколико Трампових упадица, Бајден му је спустио: - Ма, дај умукни, човече. Ово је тако непредседнички...

Друга тема: Цовид-19

Друга тематска целина била је пандемија коронавируса.

Имамо више од 7 милиона случајева и више од 200.000 мртвих. Чак и након што се вакцина произведе, стручњаци кажу да би требало да прођу месеци да се нормализује. Зашто би вам бирачи више веровали него противнику у овој кризи?, било је питање модератора.

Бајден је први одговорио.

- Имамо више од 200.000 мртвих и 7 милиона заражених, у Америци је четри процента свих заражених у свету и 20 процената свих умрлих. Када су му представили те бројеве, он је само рекао "тако је". И то зато што је такав! Још у фебруару је знао колико је ситуација озбиљна и смртоносна, а недавно смо добили доказе да је то тада знао. Тврди да није желео да каже јавности да паника неће настати. И заправо се успаничио. Данас напада Кину, а затим, хвалећи кинеског председника Си, рекао је да му дугује захвалност што је био толико транспарентан. Чекао је и чекао, а ни данас нема план. Изнео сам план у марту, па у јулу - набројао је Бајден.

Уследио је Трампов одговор.

- Да смо вас слушали, држава би остала отворена много дуже и милиони би умрли. А што се тиче Кине, не знате колико је људи умрло у Кини, Русији или Индији, они не дају тачне податке. Оптужио ме је да сам ксенофоб и расиста због затварања граница и неће их затворити још најмање 2 месеца. Доктор Фаучи рекао је да сам спасио хиљаде живота, а то кажу и многе демократе, већина њих, многи који нису на мојој страни. Недеље нас одвајају од вакцина, већ данас мање људи умире. Али проблем су лажне вести, шта год да радим у медијима, испадне лоше, а све што каже испадне добро. Али нема везе, навикао сам на то. Џо, немаш то у крви, сетимо се само како си био сјајан од свињског грипа, колико је људи умрло...

Бајден је узвратио да је умрло 14.000 људи, али да није било рецесије, а затим је скренуо поглед у камеру и обратио се гледаоцима.

- Колико вас је јутрос устало гледајући празну столицу у дневној соби јер нема никога на коме би седео ако је умро од цовид-а? - питао је Бајден, али Трамп је одмах рекао да ће умрети још много људи ако демократа постане председник.

- Па чак и његов лични директор Центра за контролу заразних болести каже да би до краја ове године могло да умре још 200.000 људи. Уопште му не верујем у вези са вакцином, рекао је Бајден.

Водитељ је Трампа питао за несугласице са сопственим научним саветницима који јавно кажу да вакцину очекују тек средином следеће године, док најављује брзу вакцинацију. Трамп је рекао да се не слаже са саветницима и целу причу назвао политизацијом.

„Разговарао сам са компанијама које развијају вакцине и кажу да оне могу бити брже, али све је то политика“, рекао је, додајући да је спреман да ангажује војску која ће одмах испоручити вакцину широм Америке, а чак је поменуо и да би се то могло догодити. већ почетком новембра.

Бајден је на то реаговао.

- То је исти човек који је обеећо да ће до Ускрса све бити готово, да ће вирус нестати. Можемо се само молити да вакцине буду доступне до средине следеће године, рекао је он.

Модератор је питао Бајдена да ли он и његова кандидаткиња за потпредседницу Камала Харрис доприносе страху изјавама које доводе у питање брзину развоја ефикасне вакцине. Бајден је поново све окривио Трампа и додао:

- Хиљаде научника не раде за њега, не зависе од њега, може им се веровати. Да ли му верујете ни секунде након свих лажи у вези са породицом коју је рекао? Још увек није признао да је у фебруару знао колико је опасно и није вам то рекао - рекао је Бајден, додајући да то није било паметно.

- Јесте ли рекли реч „паметан“?! Па, не сећаш се ни имена факултета који си завршио! Не спомињи ми ту реч, у теби нема зрна духовитости, ниси урадио ништа паметно за 47 година- ускочио је Трамп.

Волас је питао Трампа о маскама, а он је одмах показао да има маску.

- Имам је тамо, носим је кад год сматрам да треба, али вечерас смо се сви тестирали и држали дистанцу. Не носим свуда маску попут њега, он такође носи маску на удаљености од 200 метара - рекао је.

- Маске чине разлику, па чак и његов шеф Центра за контролу заразних болести каже да маске само до Нове године могу спасити 100.000 живота - одговорио је Бајден.

Трећа тема: Економија

У тематском блоку о економији, модератор је питао кандидате шта бирачима значи разлика између њихових погледа на економски опоравак - Трамп каже да све иде по моделу "В", а Бајден по моделу "К".

Трамп је први узео реч.

- Због кинеске пошасти закључали смо економију, било је тешко и он мисли да то нисмо смели да радимо. Он греши. А један је превише мртвих, а имамо их више од 200 000 ... Али у протекла 4 месеца имамо рекордне бројеве од поновног отварања и он жели да уништи земљу новим затварањем. Затвор подстиче алкохолизам и зависност од дрога! Најављују да ће отворити неке савезне државе тек након избора, мисле да ће нам наштетити пре избора. Неке демократије су попут затвора, а он би затворио целу земљу и уништио је. Опоравак иде сјајно, рекао је Трамп.

- Милионерима и милијардерима попут њега одлично иде у коронарној кризи, за само неколико месеци зарадили су 300 милијарди долара, али обични људи код куће, како сте? Овај момак је платио само 750 долара пореза ... На крају се испоставља да ће бити први председник у чијем је мандату број запослених опао у односу на почетак његових дужности, први у историји. Зараза се шири на пола земље и он жели да је отвори даље. Не можете поправити економију пре пандемије - закључио је Биден обећавајући пакет мера који ће омогућити да се школе безбедно отворе и помоћи предузетницима.

- Али људи желе отворене школе и ресторане, Њујорк је тужан, изгледа као град духова, нисам сигуран да ли ће се икада опоравити. Вратио сам амерички фудбал - хвалио се Трамп.

Домаћин га је питао да ли је тачно да је, како извештава Нев Иорк Тимес, 2016. и 2017. године платио савезни порез на доходак од 750 долара.

- Знам да плаћате много других пореза, али да ли је то истина? - Питао је Волас, али Трамп није дао конкретан одговор.

- Плаћам милионе долара пореза и пореза на доходак. Једне године сам платио 38 милиона, осталих 27 милиона, видећете целу пријаву чим буде готова, обећао је Трамп, праћено поновљеним питањем:

- Хоћете ли нам рећи колико сте платили савезни порез на доходак у 2016. и 2017. години?

- Милиони долара - био је кратак одговор.

- Порески закон по којем може да плати мање пореза од наставника ... Искористи такав закон, па ћу га елиминисати - најавио је Бајден, праћен новим Трамповим негодовањем.

- Ти си најгори председник којег смо икад имали, хајде - рекао му је Бајден.

(Јутарњи лист)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Филопед

30.09.2020 05:53

Није лако Трампу са дјетољупцем. Велики интереси дружине су у питању, а и цовид пројекат ће омогућити много нових и младих органа, без обдукције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

30.09.2020 06:15

Није то далеко од истине.

Name

Ре

30.09.2020 07:43

Трамп побједјује! Он спасава цовјецанство. Бајден је сатанистицки кандидат.

Name

Добој

30.09.2020 18:03

Ово је дно дна за цијело цовјецанство! Бог нека нам је у помоци са овим будалама и тудјим марионетама.

Name

разумио

30.09.2020 05:59

Вец је одавно "демократија" постала "демонкратија", а најзалосније у свему је то да обојица кандидата у збиру не вриједе много на трзисту знања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

30.09.2020 06:36

Е зато смо ми паметни па имамо насег султана милу, и све нам иде како треба!

Name

Ре разумио

30.09.2020 07:16

Ето ти као паметан,паметнији си од милијардера,иди бре дрљај неђе ледину.

Name

БЛ

30.09.2020 07:17

Биден добро бољи и побиједит це,овај рудоњин губи сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бар нема

30.09.2020 07:27

тровања, хапсења, прогона опозиције као у Русији , Беларус &Цо. Цак му смије и реци, "умукни".

ОДГОВОРИТЕ