Грађани траже: Ријешите нелегалне шљункаре (ВИДЕО)

Округли сто организован је у склопу активности којима неформална група грађана Добоја, Модриче, Вукославља и Шамца који су били погођени поплавама 2014. године, желе да укажу на катастрофалне последице нелегалне експлоатације шљунка у кориту ријеке Босне.

Босна и Херцеговина 29.09.2020 | 18:58
Грађани траже: Ријешите нелегалне шљункаре (ВИДЕО)

 Неформална група грађана “За легалну експлоатацију минерала у кориту ријеке Босне” организовала је округли сто под називом “Нелегалне шљункаре нас даве”, с циљем доприноса рјешавању проблема нелегалне есплоатације минерала на поменутој локацији. Овом догађају присуствовали су и представници релевантних институција.


 
Округли сто организован је у склопу активности којима неформална група грађана Добоја, Модриче, Вукославља и Шамца који су били погођени поплавама 2014. године, желе да укажу на катастрофалне последице нелегалне експлоатације шљунка у кориту ријеке Босне.

“Проблем је што ми близу имамо и бунар за питку воду из којег је експлоатишемо. Он је близу ријеке Босне и имали смо проблема јер је и бунар био поплављен. То је последица тога што је обала страдала од експлоатације шљунка”, каже Мехмед Трњанин, предсједник Савјета Мјесне заједнице Которско.

Полицијска управа Добој тренутно има отворен већи број кривичних истрага нелегалне експлоатаије минерала на том подручју. Најновији је случај “Вукосавље”, који се налази у почетној фази прибављања документације.

“Појављује нам се привредни субјекат који је регистрован на подручју Федерације, Посавског кантона, односно на подручју општине Оџак, а експлоатацију врши на подручју Републике Српске. Ту нам је највећи проблем при прибављању документације, око утврђивања територијалне надлежности. Највећи проблем се односи на те међуентитетске линије разграничења, управо због различитих прописа и надлежности институција, објашњава Предраг Лазић”, начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Добој.

У последње четири године донесено је 10 правоснажних пресуда за то кривично дјело. Поред одговорних, процесуирана су и правна лица, кажу надлежни. Најчешћа оптужница је за кривично дјело злоупотребе овлашћења у привреди, а постоји и ново кривично дјело- експлоатација природних богатстава. Тренутно је отворено 15 предмета.

“Четири предмета су старија, јер су од 2017-2019. године и још нису ријешени, истрага је у току. Почетком године формирали смо 11 предмета који покривају цијелу ријеку Босну, све до Саве. Желимо да провјеримо све фирме које се баве експлоатацијом шљунка и да утврдимо да ли то раде на легелан или илегалан начин”, рекао је тужилац Младен Симић.

Симић додаје да је одговорним лицима најчешће изрицана условна осуда али и споредна новчана казна. Из Министарства пољоопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске поручили су да је законском регулативом све прописано али да је проблем реализација те регулативе. Због тога је, кажу, потребна сарадња надлежних инспекција како би се избјегла честа ситуација да се више исплатити платити казну него прикупљати одговарајућу документацију.

БН ТВ 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

забринута

29.09.2020 17:44

Злоцинац Мицо Нинковиц из Добоја један од тих сљунак-лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

29.09.2020 17:45

Плоско то ради годинама у дилу са екипом политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

29.09.2020 18:20

Питајте Кесу како се то ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.09.2020 18:38

Питајте мицу трецину,како он то ради.

Name

Јесен стизе

29.09.2020 19:26

СЉУНКАРЕ СЕ НЕ ДИРАЈУ ЗАТО СТО СУ НАЈВЕЦИ ФИНАНСИЈЕРИ ВЛАДАЈУЦЕ СЕКТЕ ЗА ИЗБОРЕ.

Name

Добро

29.09.2020 18:54

Сте се сјетили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марас

29.09.2020 19:05

Пустите људе да узму јос који милион, из опанака у луксузне дзипове су сјели! Е моја дрзаво дабогда сто прије пропала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клептократија и квислинзи

29.09.2020 19:34

Ма немогуце је открити сљункаре, добро су скривене политицком камуфлазом... а када им се приблизите јако су покретне и нестају у виду магле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментатор

30.09.2020 02:15

Има ту и злата .Пустите људе да ваде из корита ријека,продубљују корита и плацају раднике. Капитализам .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из Мд

30.09.2020 04:27

А у Модричи Мартић у спрези са Крекићем који му уз издашне бакшише све пушта. Сад им је проблем што неко из Федерације копа по РС а то што неко из РС већ годинама уништава народне природне ресурсе, то и није фрка. Али ако је људима добро, онда супер.

ОДГОВОРИТЕ