ЦИК БиХ има пријаве за 50 или 60 људи на једној адреси

Предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине (ЦИКБиХ) Жељко Бакалар рекао је да је велики број пријава за гласање изван БиХ за предстојеће локалне изборе и да је ријеч о готово двоструком броју у односу на претходне циклусе, а има случајева да је на једној адреси пријављено и по 50 или 60 људи.

Босна и Херцеговина 29.09.2020 | 14:43
ЦИК БиХ има пријаве за 50 или 60 људи на једној адреси

Бакалар је за Срну истакнуо да вјерује да ће ЦИК успјети да заврши свој дио посла и да ће запослени, који су ангажовани тек након што је одобрен буџет, успјети да ураде провјере.

“У пријавама се налази много спорних ствари. Покушавамо урадити додатне провјере, обиман је посао. Уколико будемо и каснили, то ће бити незнатна кашњења, али вјерујемо да ћемо посао урадити на вријеме”, рекао је Бакалар.

На питање шта се крије иза толиког броја пријављених за гласање изван Босне и Херцеговине, Бакалар је рекао да се у овом тренутку тешко може оцијенити шта се крије иза тога.

“С обзиром на то да имамо велики број двоструких и троструких пријава, да имамо велики број пријава по којима би се гласачки материјал требао послати на једну адресу, да имамо пријава у којима је по 50 или 60 људи пријављено на једној адреси, можемо сумњати у значајан број злоупотреба”, рекао је Бакалар.

Додао је да је могуће да је нешто “одрадила и кампања”, али и да је тако због великог броја одлива становништва изван БиХ.

“Вјероватно се иза овог крије комбинација свега овога, али наша је интенција да дио који се тиче злоупотреба, покушамо спријечити и стопирати да се не деси. Колико ћемо у томе успјети, видјећемо“, рекао је Бакалар.

Он је истакнуо да још постоји неколико фаза у којима се те ствари могу стопирати.

“Евидентно је да је број пријављених бирача повећан вишеструко у односу на претходни изборни циклус, али ћемо све злоупотребе покушати спријечити”, констатовао је Бакалар.

Открио је да је највише пријављених бирача изван БиХ из Србије, Хрватске и Њемачке.

“Чинимо све да локални избори буду фер и демократски“, рекао је Бакалар и додао да је у БиХ постао тренд да појединци и групације покушавају да врше злоупотребе те да ће све што буде пријављено и доказано, предано процесуирати и санкционисати.

Он је казао да је овог пута рок за пријем гласачког материјала продужен за пет дана у односу на раније изборе, када је тај рок био два дана.

“Ми ћемо уважити сваку пошиљку која стигне пет дана након избора с датумом дана избора и са жигом поште из земље пошиљаоца”, казао је Бакалар. Вели и да је ЦИК прописао све мјере које су прописивали и епидемиолози и да се води строго рачуна да се у условима епидемије коронавируса поштују епидемиолошке мјере, држи дистанца, ради под маскама, дезинфикују просторије и строго поштују хигијенске мјере.

“То смо прописали да се ради и у нашем главном Центру за бројање, складишту. У нашем буџету обезбјеђујемо средства за наше потребе, а оно што буџетом није предвиђено, не можемо ни финансирати, али смо прописали правила понашања изборне администрације, посебно бирачких одбора на дан избора и у дане који слиједе након избора, када се буду пребројавали гласови”, истакнуо је Бакалар.

Он је казао да су се обратили институцијама свих нивоа власти ради осигуравања додатних средстава, а да виши нивои власти нису реаговали на тај допис и апеле.

“Радује нас што су начелници и градоначелници из свих дијелова БиХ одговорили позитивно и изналазе начине да обезбиједе средства за биралишта у њиховим локалним срединама”, рекао је Бакалар.

(Агенције)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Скептик

29.09.2020 13:03

И онда ће се РУДОЊА хвалити у скупштини како има подршку 70% грађана...срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грунф

29.09.2020 18:28

Ти си срамота! Какве везе он има са овим да нису мозда његови гласаци. Па сви знају да годинама уназад 90% тих гласова добијају СДА и ХДЗ али није битна истина битно је да је рудоња крив е бас због тога остаце на власти дуго дуго у инат теби и таквим као ти. Зивјела Српска и Срби ма гдје зивјели!

Name

Зна се

29.09.2020 13:21

Зна се да то раде владајуће странке, опозиција нема те ресурсе. Најјачи у томе СНСД и Уједињена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

29.09.2020 15:01

Ста се крије, ста се крије? Па види и цорав да је у питању покусај изборне крадје као неколико пута до сада.

Name

клептократија и квислинзи

29.09.2020 13:28

Треба увести искљуциво лицно гласање на гласацком мјесту у земљи или лицно гласање у конзулатима ван земље. И наравно зестоке казне за било какав вид злоупотреба, али о цему ми прицамо када имамо покусај крадје гласова врецама све снимљено црно на бијело и нокоме ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

29.09.2020 13:36

То уопсте не мора бити лоса вијест. Могуце је да људи, које је црвена секта отјерала у иностранство по кору хљеба, сада хоце да се 'захвали' на томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

29.09.2020 13:42

Хахаха Лукашенко је смијешан за ове хоштсплере у БХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

29.09.2020 13:48

вуцицева братска помоц микију пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесен стизе

29.09.2020 14:27

ДА ЛИ ЈЕ НЕКОМ ЈАСНО ДА ОБЈАСНИ КАКО ВУЦИЦ У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ ВОДИ БИРБУ ЗА БОЉИ ЗИВОТ ГРАДЈАНА И РАЗВОЈ ПРИВРЕДЕ,А ОВДЈЕ ПОДРЗАВА И ФИНАНСИЈСКИ И МОРАЛНО ОВЕ НАСЕ КОЈИ СУ НАС ДОВЕЛИ НА РУБ ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ .НАЈСИРОМАСНИЈИ СМО У ЕВРОПИ,НСЈМАЊЕ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ,САМО ПОЛИТИЦАРИ ИМАЈУ ПЛАТЕ ДА БИ ИМ ЗАВИДИЛЕ НАЈБИГАТИЈЕ ЗЕМЉЕ СВИЈЕТА.АКО ПОСТОЈИ НЕКО ДА ОБЈАСНИ КОЈИ ЈЕ ОВДЈЕ ИНТЕРЕС НЕКА СЕ ЈАВИ.

Name

Чоик

29.09.2020 14:01

Не волим ове, ал' људи, зграда, 16 спратова, 90 станова, сигурно преко 100 људи са правом гласа на истој адреси. А да има превара, има. И то каквих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

29.09.2020 14:53

Зграда, сеснаест спратова, деведесет станова (висе од пет станова по спрату), ... у Бајиној Басти.

Name

@азем

29.09.2020 15:53

Јел то колективни смјештај избјеглица или мјесто становања.....

Name

Лазариос

30.09.2020 06:57

Е мој "Чоик", "чоик", баш си "шоик". Логика ти је свакако јача страна.

Name

БАЊА ЛУКА

29.09.2020 14:30

СВЕ СУМЉИВО ПОНИШТИТИ ПА НЕКА СЕ ИДЕНТИФИКУЈУ И ОНИ ТУЖЕ ЦИК...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслиц

29.09.2020 20:02

У теслицу је катастрофа, људи који никада нису били у Србији пријављени су тамо. Пљацка столеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.09.2020 20:03

Ништа ново за Теслиц, тамо и мртви гласају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.09.2020 05:01

Говорите данима и данима о проблему лажног пријављивања адресе. Зашто онда већ нисте предали све то тужилаштву. Нисте јер и ви мешетарите па ћете једне пријавити а друге ћете сакрити у ладицу који ће гласати за ваше странке које су вас изабрале у ЦИК БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момцило

30.09.2020 06:06

Врло лако се ово ресавају... Цијена комунална такса директно спојит на пријављени ко зиви на адреса. Реци мјесецно 10км по глава. Брзо це нестајат тај број. Кад неплатис редовно онда немас правда гласат. А кад нису пријављен на адреса у регистар ЦИП/МУП онда непостоји и немозе гласат

ОДГОВОРИТЕ