Воћари се жале да су у немилости власти Српске

Воћњаке у Поткозарју које је захватило снажно невријеме током викенда посјетиће и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, потврђују за БН. Из ресорног министарства кажу да ће сабрати нанијету штету, али да она према њиховим првим информацијама, није превелика.

Република Српска 28.09.2020 | 18:40
Воћари се жале да су у немилости власти Српске

"Како смо информисани, штета је нанесена у појасу од 4-5 километара од ријеке Саве, а на градоносни облак Противградна превентива Републике Српске није могла дејствовати јер се налазио изнад територије Републике Хрватске. Као што је помагало и другим секторима, Министарство ће наћи начин да помогне и овим произвођачима.

Министарство ће обезбиједити додатних милион КМ за премију за откуп јабуке и тиме ћемо на одређени начин компензовати дио ових штета, али и овогодишње губитке у воћарском сектору." - поручују из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС

Воћари из Јабланице код Градишке које је БН телевизија посјетила рекли су да јабука сорте ајдаред која је највише страдала сада више не може у продају као конзумна, већ ће највећим дијелом морати у инустријску прераду. То је огроман губитак, а како кажу, за све је крива противградна превентива која није дјеловала у овом дијелу.

Ипак, из Поритвградне превентиве РС поручују да су пратили цијели дан могући налет града, али да је он кренуо падати из облака који је у том моменту већ био на територији Хрватске.

„Ми смо заиста били спремни да испалимо ракете, и пратили смо тај облак, али у моменту када је већ било прешло на простор Републике Хрватске почеле су падавине и ми у том моменту не смијемо да пуцамо", каже Тихомир Дејановић, директор Противградне превентиве РС.

 Накнаду за противградну превентиву мора да плати сваки пољопривредник регистрован у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге РС.  

За разлике од прошле године, када је она коштала 1,8 конвертибилних марака по хектару, Влада Републике Српске је сада ту накнаду повећала на четири марке. 

Шеф посланичког клуба СДС у НСРС Миладин Станић поручује да надлежни умјесто да помажу пољопривредницима, они чине све да им отежају услове рада.

"Противградна заштита је поскупјела за 300 одсто од 2018. године. Људи плаћају, а несигурни су, не зна се када ће она дејствовати", поручује Станић.

Поред тога што плаћају годишњу накнаду држави, воћари морају да уложе у постављање противградне заштите, чија се цијена по хектару креће од 25 до 30 хиљада марака. У постављању противградне превентиве ресорно министарство учествује са 30 одсто.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БЛ

28.09.2020 16:56

Мало вам???

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

28.09.2020 19:16

Нека пеку дзем кода мора јабуку извозити

Name

Рале

28.09.2020 17:34

Не требају се жалити, вец сјести наци ко им је најпоштенији, гласати за њега и бице помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2020 18:08

Па бице, ал од цега?

Name

Док Холидеј

28.09.2020 18:17

ЧУДИ МЕ ДА ДОЈЧИНОВИЋ НЕ СПОМИЊЕ МЉЕКАРЕ.

Name

Тврда линија

28.09.2020 19:55

А дигли цијену,прскају их 15 пута и опет хоће пара,посјеците их у дрва што се мене тиче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

28.09.2020 20:31

Има ли године да ови некукају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Броз

28.09.2020 21:06

Ево прилике за Милокрада да себи и сину узме пара од министарства за помоц за стету коју је воцњак претрпио. Неце он сансу пропустити.

ОДГОВОРИТЕ