Посљедња понуда мањинским акционарима „Витаминке“

Након што су, крајем прошле године, мањински акционари одбили да изађу из бањалучке „Витаминке“, већински акционар „Сплетена липа“ опет им намјерава понудити откуп акција.

Република Српска 28.09.2020 | 13:39
Посљедња понуда мањинским акционарима „Витаминке“

Скупштина акционара „Витаминке“ заказана је за сриједу, а на дневном реду је одлука о преносу акција мањинских акционара на контролног акционара и откупиоца „Сплетена липа“.

„Сплетена липа“ Бањалука је власник 92,4 одсто акција „Витаминке“ и има намјеру да изврши откуп свих преосталих акција друштва, које се налазе у власништву мањинских акционара.

За акције ће, како су навели, платити „примјерену новчану накнаду“.

„Обзиром да нису остварени обими промета за утврђивање тржишне цијене акција, извршена је процјена вриједности од стране овлаштеног процјенитеља, а која износи 0,197 КМ по једној акцији. Откупилац ће мањинским акционарима, као примјерену новчану накнаду, исплатити виши износ од процијењене вриједности, односно износ од 0,20 КМ по једној акцији“, навели су из Управног одбора „Витаминке“.

Позвали су акционаре да присуствују Скупштини акционара, а ако не буде кворума, поновљена сједница се заказује за 2. новембар када одлуке могу доносити акционари који имају више од једне трећине акција са правом гласа.

„Сплетена липа“ је у децембру прошле године објавила понуду за преузимање преосталих акција у „Витаминци“ након што је раније купила већински пакет од 76,6 одсто акција.

До 8. јануара 2020. године, када је био задњи рок за пријаву, само мали број акционара пријавио се да жели да прода акције (0,249 одсто), након чега је понудилац постао власник 76,8 одсто гласова у скупштини емитента. Цијена коју је „Сплетена липа“ платила тада по акцији била је 0,20 КМ.

У међувремену, у трансакцији од 1,13 милиона КМ у јулу ове године „Сплетена липа“ је купила акције од СЕЕ Инвестментс Солутионс ГМБХ и повећала свој удио у „Витаминци“ на 92,4 одсто.

Портал ЦАПИТАЛ објавио је у октобру прошле године да је власник „Витинке“ Тодор Панић купио „Витаминку“ за 5,5 милиона КМ. Панић је већински пакет акција „Витаминке“ купио посредством свог предузећа „Сплетена липа“ Бањалука.

Акумулирани губитак Витаминке 7,1 милион КМ

Основни капитал „Витаминке“ износи 36,3 милиона КМ.

Иако су јој приходи лани расли за пет милиона и достигли 16,4 милиона, расли су и расходи за око пет милиона и износили су 18,8 милиона КМ, па је “Витаминка” 2019. годину завршила с нето губитком од 2,4 милиона КМ.

Акумулирани непокривени губитак износи 7,1 милион КМ, показује финансијски извјештај компаније објављен на Бањалучкој берзи.

На крају прошле године запошљавала је 199 радника.

За сједницу Скупштине акционара у априлу ове године било је предложено да се склопи анекс уговора са Зираат банком којим се повећава оквирни кредитни лимит са осам на девет милиона марака и да се упише хипотека на непокретности у власништву „Витаминке“.

„Витаминка“ се бави прерадом воћа и поврћа, има кисели и слатки програм, као и воћне сокове и сирупе. Извози на тржиште Европске уније и Америке.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Козлук

28.09.2020 12:43

Тај тодор паниц је направио гробље од витинке.незна ни гдје извор витинке.отпустио је 70 радника.радника који су за вријеме ратних десавања спасили фабрику а сад су од тодора добили отказ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

28.09.2020 13:27

Ако фирма губи, мора се смањити број радника! Логика... све остало небитно! И није витинка, писе ВИТАМИНКА у цланку!

Name

Мирослав

28.09.2020 12:59

Хоћели неко од мали акционара добити бар мало више новца или ће у РС само тајкуни омрсити брке ,у Србији су бар у три фирме добили нешто више новца и могли да се помогну али овдје је све дато тајкунима јер добру дају пикслу , сретно браћо до све распродаје па ће мо опет изгледа пут под ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.09.2020 13:11

Да се ви, мали акционари свих предузећа, хоћете ујединити, били бисте "сила небеска". У сваком случају, били бисте јачи него што сте сад, пошто овако како је сад, као гуске сте у магли. Већински власници вам обарају вриједност, а ви то прихвате као да је то ништа.

Name

Грунф

28.09.2020 14:34

И не само то сто обарају вриједност него послују као са губицима да не плацају дивиденде и цим исплате мале акционаре добит огромна. Да је имало суда и правде све би се могло доказати све малверзације око неисплацивања профита и малим акционарима али лаксе је тајкунима дати судији милион нега за пар година подијелити десетке милиона профита акционарима. Политицари и наводни послодавци су уз правосуђе опљацкали овај народ.

Name

Борац

28.09.2020 13:17

Имам угоститељсји објекат и имам уговор са Витаминком о пословној сарадњи до краја текуце године.када их је преузела Витинка престали су постовањем уговора.све раднике Витаминке су отпустили.Витинка се прави луда и неце да настави потписани угогор. Нецу их тузити али у мој локал ниста висе од Витаминке и Витинке неце уци клосари су невидјени и ови нови радници Витаминке немају плату два мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар

28.09.2020 14:35

Срамоте шта им нуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И-вар

28.09.2020 16:32

Направите добар ајвар и кризе неце бити.

ОДГОВОРИТЕ