Љубав у корона зони: Заједно на првој линији фронта

Катарина Фудуловић (22) и Владица Маринковић (24), медицинска сестра и техничар из Ниша, заједно газе седми месец у црвеној зони Клинике за анестезију и интензивну терапију Клиничког центра Ниш и седму годину забављања. Обоје су били незапослени, али ни часа нису часили да се пријаве за рад у ковид болници, без обзира на све непознанице око короне.

Србија 27.09.2020 | 18:42
Љубав у корона зони: Заједно на првој линији фронта

Владица је почео 9. априла, а седам дана касније ту је била и Катарина.

- Нисам се плашила короне, то је наш посао, који не би имао смисла с тим страхом. Али сам се плашила скафандера јер сам клаустрофобична. У почетку је било много тешко, први пут гледамо како људи умиру. Скидамо их с апарата, тела стављамо у кесе. Дођем кући утучена, ни са ким не причам. После се навикнеш, знаш да мораш да се носиш с тим. Ако ти не уђеш и не помогнеш људима, ко ће други. Лекари и сестре су ту најбитнији - прича за "Курир" Катарина.

Колеге су им изашле у сусрет па су увек у истој смени.

- Ни у једном тренутку нисмо досадили једном другом. Лакше нам је кад смо заједно. Много пута сам хтела да одустанем. Толика гужва, толико посла, дође ми да плачем, ме могу више. Али он је ту, каже: Зар сад да одустанеш. Потребни смо". И идем даље. Ово је још више учврстило нашу љубав - каже Катарина.

Владица је завршио медицинску школу, али досад није радио у струци. И прво - па мушко! Црвена зона.

- Те скафандере и наочаре сам видео само на слици. Па то облачење, ни не знаш како, уче те. И кад уђеш у црвену зону - друга димензија. Монитори пиште, пумпе пиште.Требало је времена да се уклопимо. Па магле наочаре, не видиш ништа, ни температурну листи. И онда треснеш главом да ти падне капљица зноја на наочаре и направи "путић" кроз који ћеш да видиш. Тако је било док нисмо провалили цаку да нам се магле наочаре. Било нам је тешко да се уклопимо, ем смо под скафандерима, ем не знамо који нам је посао. Ја сам мушко па мало лакше од Каће подносим. Најтеже је кад се угаси људски живот. А најгоре што до задњег момента причаш с пацијентом и за минут он је веч интубиран. И многи се никада не пробуде - прича нам Владица.

А долазак његове вољене у црвену зону, тек је био шок за обоје.

- Влада на дежурству од 12 до 16 сати у црвеној зони. А мене у 11 сати зову да почињем да радим и да већ у 16 улазим у ковид зону. Писала сам му поруке, али ништа није видео јер не може да има телефон код себе. И срећемо се у тампон зони - ја улазим, он излази. Шок, па радост на његовом лицу - сећа се Катарина, а Владица додаје:

- Таман излазим, прскају ме дезинфицијенсима и погледам поред мене - Каћа! Колико сам се обрадовао! Ал' кад помислих какав је хорор доле, није ми било свеједно због ње, како ће то поднети.

Пола године рада у црвеној зони је велико искуство и велика школа.

- Сад без проблема сами можемо да држимо цео шок с 15 пацијената - истиче Владица, док Катарина додаје:

- Кад се видимо с неким из друштва и они почну да се жале на полицијски час, изолацију, да причају да корона не постоји, да је то само маркетинг, ја им кажем: "Дођите доле да видите шта је маркетинг!". Људи нису свесни какав је ово хорора.

Катарина и Владица имају уговор у КЦ Ниш до новембра. Волели би ту и да остану, али и да ускоро заснују породицу.

- Планирамо једног дана и брак, боже здравља. Још смо под уговором за посао, све је то под знаком питања, па не можемо сада да мислимо о нечему тако великом. Можда и обоје можемо да останемо без посла - вели Владица.

Обоје захваљују проф. др Радмилу Јанковићу, директору Клинике за анестезију и интензивну терапију и главној сестри Гордани Драгошев, али и Саши Ристићу, Мирели Стефановић и Марији Симић, који су им пуно помогли да се снађу у црвеној зони.

Посебна драма је била када је Катарина имала напад бубрега, а о чему сада причају кроз смех.

- Каћи крену страшни болови усред ноћи, отрчимо у Ургентни. Страшно. Цела ноћ у ургентном, а у седам сати морам на посао. Улазим у црвену зону, а не знам шта се с њом дешава у Ургентном. Плус радим три пута по четири сата, не могу ни да одспавам - сеча се Владица.

- КЦ Ниш је примио велики број лекара и сестара који су се добровољно пријавили за рад у ковид болницама. Њихова посвећеност, хуманост и храброст никада не сме бити заборављена. Велики број младих сестара и медицинских техничара обрео се на најтежем месту - интензивној нези Клинике за анестезију и интензивну терапију и дали су свој максимум негујући најтеже оболеле, делећи тешке моменте надљудске борбе за њихове животе.

Међу њима су и Катарина и Владица. Сигуран сам да ће поносно и одговорно наставити свој посао, а да ће са друге стране следећи њихов уговор о раду бити онај најзначајнији - уговор о пријему у стални радни однос. Заслужили су - каже за Курир Радмило Јанковић, директор Клинике за анестезију и интензивну терапију КЦ Ниш.

(Курир)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Крко

27.09.2020 17:17

Треба право забранити ове телефоне, посебно у оваквим условима! То опали селфи, па тај телефон онда настави носати и ван "црвене зоне" и чуде се откуд толико заражених међу особљем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Промо

27.09.2020 19:16

Реклама.

Name

Мед.радник

27.09.2020 17:42

Свака част младе колеге. Желим да вам се остваре ваше жеље, да добијете уговор на неодређено вријеме, да заснујете породицу, да стигне подмладак. Свако вам добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крцко

28.09.2020 10:21

ма најважније је да се ви сликате у пуној опреми и то подијелите преко фб и инстаграма, прави људи се не хвале него раде свој посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2020 13:03

Толико је тешко и опасно да каче фотке, пјевају и играју, коментаришу по порталима...широм свијета. Исти сценарио. Шта би с аплаузом? Кренуле игре, ко је добио паре, ко није?

Name

Х

28.09.2020 12:07

Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахаасс

28.09.2020 20:05

Супља прица!!!

ОДГОВОРИТЕ