Млади Американци све чешће поново код родитеља

Од када је пандемија корона вируса погодила САД, многим Американцима се живот променио из коријена, а једна од највећих промјена је била затварање школа и универзитета.

Занимљивости 27.09.2020 | 11:55
Млади Американци све чешће поново код родитеља

То је и један од разлога што се млади враћају да живе са родитељима, пише Глас Америке.

Одрасла дјеца списатељице и колумнисткиње Мери Дел Харингтон ових дана живе у истој кући са њом. Када је почела пандемија и син и кћерка су одлучили да напусте Њујорк и врате се код родитеља у велику кућу у Џорџији.

"Сви смо морали да брзо научимо неке нове ствари због ковида. Пронашли смо начин за суживот. Ја сам почела да још више цијеним своју дјецу и блискост коју имамо", каже Мери.

За неке, повратак у родитељски дом је лични избор, али за велику већину је та одлука неопходна јер су због пандемије изгубили посао или је затворен универзитетски кампус гдје су живјели. Према истраживачком центру Пју, број младих Американаца који живе са родитељима је порастао за више од 2,5 милиона од почетка пандемије. Међутим, експерти кажу да је пандемија само убрзала тренд који је већ постојао.

"Млади се вјенчавају касније него што је традиционално био случај, дуже студирају, живе у везама које се, можда, окончају, раде послове који су краткорочни, потребно им је више времена да нађу сталан посао. Када се све то заједно узме у обзир, има више смисла што живе са родитељима", истиче Џефри Арнет, професор психологије на Универзитету Кларк.

И 23-годишња Јарослава Зонова преселила се у САД из Русије 2017. и од тада живи са родитељима. Каже да зарађује довољно да приушти сопствени стан, али вјерује да је лакше проћи тешка времена ако сте окружени својим најближима.

"Није само ствар у томе да живимо као породица. Моја мама и ја смо такође колегинице, радимо у истој школи и спремамо часове заједно. Када је почео карантин почеле смо да се заједно бавимо умјетношћу и започеле сопствени пројекат и то је био најлепши дио овог периода", каже она.

У Сједињеним Државама је уобичајено да дјеца почну да живе одвојено од родитеља након што оду на колеџ. Али протеклих шест мјесеци 22-годишњи Флечер Лоу живи са својом великом породицом.

"Мислим да понекад постоји стигма да ако живите са родитељима – то се доживљава као неуспјех. А ја не мислим да је тако јер често, без обзира на то колико вриједно радимо, будемо жртве неких објективних околности. Узмите мој примјер – добио сам посао након што сам дипломирао, али онда нисам могао да радим због пандемије", прича он.

Исти тренд постоји међу свим етничким групама и тешко је рећи да ли ће се промијенити када пандемија коначно прође, наводи Глас Америке.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Српско Сарајево

27.09.2020 10:55

Нека нека,нека и мецка мало заигра на васим вратима.Питате ли се,о америцки нељуди,колико сте економија сиром свијета унистили,колико омладине сиром планете не мозе доци до посла и сопственог крова над главом,због васих,руских,кинеских и британских препуцавања сиром планете????Код вас,дијете кад напуни 16,ако је било добро за родјендан,купујете му одмах СУВ од 3000 кубика,неки Севролет,Крајзлер,Форд,Дзип или Додз........а ми,у Европи,не млземо приустит ни најобицнијег половног Клиа,Пола,Корсу,Пезоа 206,који костају до 2000 евра?!.......Нека нека,зато казем Бога има за свакога....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.09.2020 13:32

Како само осамостаљење "пуца" када пара нема прилива. :)))

ОДГОВОРИТЕ