Проблеми бораца око добијања борачког додатка

Са каквим се све проблемима суочава борачка популација показује и примјер из Лакташа. Драго Станковић након што је испунио старосни услов за борачки додатак, морао је поново да се бори, овај пут са бирократијом која му је ускратила права. 

Република Српска 26.09.2020 | 19:27
Проблеми бораца око добијања борачког додатка

Након што је навршио 60 година, Драго Станковић из Кадињана код Лакташа надао се да је остварио законски услов за мјесечни борачки додатак. Као борац одбрамбено - отаџбинског рата још 2007. године  добио је рјешење да је борац четврте категорије. 

“Ја сам имао папире да сам ИВ категорија, међутим, кад сам предао папире у борачку, они су мени рекли да сам ја ВИ категорија и да немам никаква права. Ја нисам уопште добио рјешење о ВИ категорији, јер да сам добио, ја бих се жалио. Нисам хтио да се жалим на ИВ категорију јер ћу добити нешто кад остварим 60 година. У међувремену, ја сам се жалио министарству И министарство ми је одбило”- прича Станковић.

У одговору Министарства рада И борачко- инвалидске заштите РС  наводи се да је накнадно прибављено ново мишљење Борачке организације, у којем се истиче да је Станковић провео само 9 мјесеци у зони борбених дејстава, чак 18 мање него у првобитном рјешењу, чиме је сврстан у ВИ категорију.

“Уредбом о борачком додатку, чл. 5 прописано је да право мјесечни борачки додатак може остварити категорисани борац када наврши 60 година живота, ако му је рјешењем надлежног органа признат статус борца од 1 до 5 категорије. Рјешење је именованом уручено дана 04.02.2010 године, на рјешење се није жалио тако да је исто постало правоснажно”- пише у одговору Министарства рада и борачко - инвалидске заштите РС.

Са друге стране, Станковић то негира.

“Уопште ми није уручено рјешење, јер нисам добио. Ја сам био и код замјеника министра, он ништа не зна. Ја као да сам 30 И нешто мјесеци чувао овце на ратишту, а не да сам био у војсци РС.  Био сам на Крчмарицама, па Модрича, Возућа и Пелагићево. Кад је падала Возућа, поједине колеге су заробили, а ја сам некако остао жив”- прича Драго Станковић. 

Због свега наведеног намјерава поднијети тужбу против надлежних у општини Лакташи.

“Не радим нигдје. Остао сам без посла, фирма се расула. Радим нешто приватно. Ни жене, ни дјеце, ни оца, ни мајке. Ја сам ту уложио своје ваучере што сам био на ратишту и те више фирме нема, више не постоји, нити се може тражити шта”-наводи Станковић.  

Истиче да му године проведене на ратишту сада не значе ништа, а једина примања којима се нада су она када наврши 65 година старости и испуни услове за пензију. До тада ће му рад за дневницу бити једини извор прихода. 

БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

П

26.09.2020 17:43

Овдје се по ко зна који пут Борачка организација представља у негативном контексту. Чињеница је да БО даје своје мишљење у поступку категоризације, али на тражење надлежног општинског органа и на достављено увјерење о дужини учешћа у рату. Није БО водила у рату евиденцију ко је гдје био и коилики временски период, него персоналне службе јединица које су након рата спискове доставили тадашњем министарству одбране,а касније су те евиденције преузели општинска одјељења за борачко инвалидску заштиту. Многи бркају ова одјељења са борачком организацијом и надлежностима једних и других. Неки то и не знају, а неки свјесно пребацују одговорност и кривицу са себе на борачку организацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.09.2020 18:11

А како је могуце да нпр особа која је од рата била тески инвалид сад одједном висе није инвалид???Ста то преко ноци оздравила,израсла нова нога и рука?У питању је висе оваквих слуцајева.Види свака будала да се ради на томе да се растерети будзет,а народ ко сиса.

Name

Инвалид проходао?

27.09.2020 15:06

Ааааа, па мора да га је Христо "целивао", зар не???

Name

ВРС

26.09.2020 18:04

Е мој Станковићу, да си 1995 године напустио положаје око Санског Моста и Кључа када се бранила западна Крајина, можда би данас био предсједник БОРС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

26.09.2020 18:19

Лицно познајем овог цовјека ради се јако постеном цојеку и домацину теско се борити са овим лоповима из власти који само настоје да одузму и оно мало стецених права овом јадном и испаценом народу.Давно се испоставило да је најбоље просао онај ко је за вријеме рата отисао у Иностранство зарадијо пензију и сад се смије нама који смо били на ратисту за њих смо градани друге класе.Боље су просли и они сто су остали у фирмама у радној обавези имају уплацен стаз осигурања а ми имамо дупли стаз тј дупло ниста празну љустуру никад нисмо имали праву борацку организацију да се бори за борце сад неби имали овакве проблеме које има господин Станковиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе

26.09.2020 18:57

Зато сто је измјењен правилник о инвалидитету. Прије си имао 70% а,послије ревизије 20% ,па иду тузбе вец 10 година ,па послије Врховни суд ,па опет тузба ,па опет Врховни суд све унаоколо ,док те непокрије црна земља.Ето ,како све мозе ,све се мозе ,кад се хоце ! Јел сад јасно ,знаци ,борис се ко ,у рату или они или ти .Све су прилике ово задње ,али цовјек ако се небори тај цасти нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

26.09.2020 19:47

Ни борачка организациј ни влада уопште и не размишљају о обавези према великом броју часниих и храбрих бораца који су након рата отишли по цијелом свијети да би прехранили себа, породицу и родитеље. Дали је овакав однос према њима дискриминација.?

Name

Мерц

26.09.2020 22:54

РАЗБИЛИ СУ БОРАЦКУ..САДА РАДЕ КАКО ИМ ОДГОВАРА...БОРЦИ СУТЕ ЈЕР СЕ БОЈЕ НЕЦЕ ИМ ДЈЕЦУ ЗАПОСЛИТИ..У РАТУ СМО БИЛИ ЈЕДНИ ЗА ДРУГЕ А САДА ЈЕДНИ ПРОТИВ ДРУГИХ..САМИ СМО КРИВИ..ИДУ ИЗБОРИ ДРАГИ МОЈИ САБОРЦИ УЗМИТЕ ОПЕТ ПО 50КМ ПА ЦЕТИРИ ГОДИНЕ КУКАЈТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

27.09.2020 08:36

@Мерц: Потпуно сте у праву. Годинама тврдим да Борачка организација нема бораца, него свака политичка партија има своје "борце". Сретно.

Name

Милош

27.09.2020 04:45

Борци сада имају опцију, могу гласати за Ристу Јевтића који је предсједник ВООРС а и носилац је листе у Рогатици. Ако нећете за њега онда гласајте за његову ћерку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесињски борац

27.09.2020 08:28

Неправде на сваком кораку,док Сам ја цетири године био на првој линији И примам 160 марака за годину Дана,мој комсија И'ма мјесецни борацки додатак а цитав рат " радио" у болници као зуботехницар,у стану правио протезе И добро наплациво,није плацо порез ни никакве обавезе дрзави,И сад он борац прве категорије,ма да је бар некад у рату помогао носити онолике рањене,ни то никад није урадио.умјесто да сее стиди он хода ко народни херој,страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

закљуцак

27.09.2020 14:14

У овом слуцају је крив господин министар војни на првом мјесту.Друго ови слуцајеви морају имати адвокате који раде из солидарности.Ако неко нападне добрим законским нормама онда би и влада имала другације мисљење.Овако као јединка назалиост нигдје није приспио.Несагледива срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борци

27.09.2020 15:04

...или плаћрници? Па ви сте се ваљда борили за увјерења, а не за новац? Или???