Карантин би могао да убије много више људи него корона

Скоро 75.000 људи могло би да умре од обољења неповезаних са коронавирусом, услед мера карантина, наводе британски научницу у документу од 188 страница.

Свијет 26.09.2020 | 17:32
Карантин би могао да убије много више људи него корона

Они се надају да ће премијер Борис Џонсон одустати од нових рестрикција које се уводе како би се спречило ширење коронавируса.

Документ, представљен Саветодавном научном телу за ванредне ситуације Владе Велике Британије, открива да је 16.000 људи умрло током марта и априла због хаоса који је настао у болницама и центрима за негу.

Прогнозира се да ће бити још 26.000 смртних случајева у наредних годину дана уколико се грађани буду клонили болница.

Додатне 32.000 људи могле би да умру у наредних 5 година услед отказаних операција, пропуштених дијагноза на рак и последица рецесије на здравство.

За то време, број жртава коронавируса је око 42.000.

Са друге стране, мере против короне које су уведене у Британији у марту имале су своје добре стране, сматра се у документу. Да ништа није учињено, број мртвих би био 400.000, а та цифра би нарасла и на милион да је здравствени систем пао.

Такође, доктор Џон Ли је у Дејли мејлу упозорио да ризикујемо да "лек против болести буде гори од саме болести".

Иако је Влада имала увид у овај документ још у јулу, јавност се пита зашто је тек сад обелодањен и зашто нико од представника власти није реаговао и пружио додатне информације.

Број људи који би могао да изгуби живот од других обољења је велики. Када је кренула пандемија, многи хронични болесници, а и други грађани, строго су се придржавали наређења да не излазе из кућа без преке потребе, што је довело до тога да су остали без одговарајуће неге. Иако је постојао страх да ће болнице због короне бити пренатрпане и да ће систем доживети колапс, то се заправо никад није догодило.

Због карантина повећан је број људи који су преминули у свом дому од срчаних удара или шлогова, наводи се у једној студији. Процењује се да је таквих смртних случајева било 2.085.

Број смртних случајева услед срчаних обољења повећао се за трећину од марта до јуна у Енглеској и Велсу, а број мртвих у домовима за негу такође се повећао за трећину јер пацијенти нису могли да добију одговарајућу негу јер је пажња била усмерена на коронавирус.

"Индиректна стопа смртности могла би да премаши стопу смртности од коронавируса", преноси Дејли мејл.

(Курир.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тадивоје

26.09.2020 15:41

Сви у куце нико нигдје док корона не продје то је тамо 2074.Год.

ОДГОВОРИТЕ