Пале: Планиран упис 193, а уписано 137 ученика

Планом уписа за 2020-2021 годину у Средњошколски центср Пале био је предвиђен упис 193 ученика, али је због лоше уписне политике уписано само 137 ђака!

Република Српска 26.09.2020 | 13:39
Пале: Планиран упис 193, а уписано 137 ученика

Увођењем новог смијера „модни галантериста“ и укидањем машинске школе која је била темељ и ослонац СШЦ Пале, ова школа изгубила је 56 ученика.

Иако постоје кабинети са савременом опремом није уписано веома тражено занимање машински техничар (ЦНЦ машине).

За занимање кројач, које је звучно названо „модни галантериста“, не треба трогодишње школовање. Довољан је тромјесечни курс. Није сачињен елаборат за ново занимање, а анкета међу основцима показала да ни један једини ученик није заинтересован за ово занимање.

Упркос тој чињеници директор Недељко Газивода иначе кадар ДЕМОС-а, одлучио да ипак уведе нови смјер и 57 ученика натјера да возаре до Лукавице и општина у околини, а родитеље изложио додатном трошку.

Јавна установа Средњошколски центар „Пале“ због ДЕМОС-ових кадровских рјешења, остала је без једног одјељења (уписано  седам, а планирано осам одјељења), а суочена је и са проблемом технолошког вишка (једно одјељење мање = једна и по норма мање), а сљедеће школске године биће још мање часова.

Некада је СШЦ Пале имала 4 одјељења гимназије. Сада постоје три, а размишља се и о два. Увијек општи смјер, нико да се сјети да постоје и информатички, и математички, и језички смјерови!

Поразно је да у Палама, постоји Универзитет, а одјељења гимназије све мање! Стручне школе су прешле на модуларну наставу која даје врло оскудно опште образовање. Колико ли је незапослених грађевинских техничара, а и ове године уписана су још два одјељења грађевинских техничара.

Зато се Паљани питају, за шта школују дјецу, за биро или за посао?

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

бурке

26.09.2020 12:12

Паљанима и не треба средња школа за крађу аута у кантону Сарајево и крађу шуме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

26.09.2020 13:17

Треба смијенити директора и казнити такву глупу политику, зар није жалосно да сваке године минимум три одјељења ђака из општине Пале иде у Лукавицу због недостатка жељених занимања (електро, фризери, медицинари, економисти, информатичари итд)... Због такве несретне управљачке структуре и погубне политике лоповских странака и политичара наша дјеца иду у иностранство без повратка...... Паметном је и једна доста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батман

26.09.2020 13:53

У Бијељини због неквалитетних људи који планирају и који праве стратегију, управљају школама, десило се да гимназију упишу дјеца која нису примљена у економску, пољопривредну и техничку школу. Махом су то ђаци који су у основној имали двојке и тројке. Требали су имати девет одјељења, а имају седам. Тих седам су развукли на по осамнаест ђака. У једном одјељењу има девет. О томе нико ни ријечи да каже.Потпуно су срозали гимназију страначким и рођачким запошљавањем. Остаје нам само да бјежимо одавде и то што прије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко Требиње

26.09.2020 14:03

Уписна "политика" у средњим сколама је таква да погодује професорима а не уценицима и привреди. Туга, стари метузалеми упорно предавају своје давно превазидјено градиво, које је тотално бескорисно. Али они су незамјењиви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

26.09.2020 16:31

Какав је лоповлук овде на овим просторима још мало па неће уопште бити ђака. Отићи ће и ово мало поштеног свијета што је остало. Неће имати ко да се школује. Само црвени кмери ће остати овдје а они се не школују њима то не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

27.09.2020 16:31

Са пијаним директором све је то нормално....

ОДГОВОРИТЕ
Name

остатак су Бошњаци

27.09.2020 16:34

...којима је забрањен Босански језик! Дабогда нестали, Срби, племе дивљачко.

ОДГОВОРИТЕ