Гласање поштом и даље сива зона избора у БиХ

То што се с једне адресе пријавило по 50 или 60 људи за гласање путем поште, као ни то што више од 1.000 људи тврди да им је украден идентитет није довољно да институције предузму озбиљније провјере људи који су пријављени да на изборима у БиХ гласају из иностранства.

Република Српска 25.09.2020 | 22:21
Гласање поштом и даље сива зона избора у БиХ

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине и даље обрађује пријаве бирача за гласање ван БиХ јер је, како наводе, за локалне изборе 2020. године достављен много већи број пријава бирача у односу на претходне изборне циклусе.

– Анализом достављених пријава за гласање ван БиХ у фази пријава за гласање путем поште уочен је одређени број пријава за које имамо индиције о злоупотреби у кориштењу овога права – наводе у ЦИК између осталог, подсјећајући да ЦИК има неколико фаза провјере ових података.

Највећи број пријава за гласање путем поште на предстојећим локалним изборима, које испуњавају неопходне услове и које су обрађене до 21. септембра, односи се на гласање у Бањалуци (2.360), Бијељини (2.571), Брчко дистрикту (5.365), Јајцу (2.862) и Теслићу (3.100). С обзиром на то да су ранији изборни циклуси показали бројне неправилности, стручњаци упозоравају да и ове године има много аномалија.

У кући 50 гласача

Свјестан да није све како треба је и предсједник ЦИК БиХ, Жељко Бакалар, који је недавно рекао да има случајева гдје је на једној адреси особе која живи вани пријављено по 50, 60 гласача. 

– Не можемо да их идентификујемо. Можда кад будемо бројали гласове, кад стигну поштом, видјећемо колико. Ако у међувремену дођемо до информација од самог закључења бирачког списка па до слања материјала поштом, видјећемо за које је политичке опције, евентуално, тај тренд особа које су радиле злоупотребе – навео је он.

Бакалар је тада рекао да је пред ЦИК огроман посао, те да му се чини да политички актери, који су склони тим злоупотребама, иду два до три корака испред ЦИК.

Да су поједине политичке партије добро уштимале машинерију показују и подаци Коалиције за слободне и поштене изборе ,,Под лупом”. На прошлим изборима су имали више од 1.000 пријава људи који су сведочили да је њихов иднетитет украден тако што их је неко фантомски пријавио за гласање путем поште. Пројект менаџер ове коалиције, Дарио Јовановић, за Српскаинфо каже да и ове године имају много сличних пријава, те пориче тврдње да је идентитет свих тешко провјерити.

– Може се провјерити, и то једноставно. Ми смо дали препоруке ЦИК да се уведу нови безбједоносни механизми провјера. Једна од могућности јесте да се ЦИК, као државна институција, обрати институцијама других држава, првенствено оних из којих долази већина пријава путем поште, а то су сусједне земље, те Њемачка и Аустрија. Предложили смо да институцијама тих држава, министарствима иностраних послова, пошаљу захтјеве за провјеру да ли заиста лица која су пријављена на тим адресама имају и пријављено пребивалиште у тим државама. То би био лаган, изводив и брз начин да се то провјери – објашњава Јовановић.

Узлазни тренд

Јовановић наглашава да њихови подаци говоре да број пријава из иностранства континуирано расте. На изборима 2014. их је било пријављено око 42.000, затим 2016. преко 65.000, док их је на посљедњим изборима 2018. било више од 76.000.

– Говорило се да се ове године пријавило више од 100.000 гласача, али ЦИК је потврдио да се ради о неких 80.000 пријава. Међутим, тај узлазни тренд је симптоматична ствар, јер интерес грађана за гласање у земљи би временом требао да опада, а не расте, осим ако не рачунамо оне који су посљедњих година иселили. Знамо да и њих има много – објашњава Јовановић.

Локални битнији од општих избора

Друга специфичност, додаје он, јесте то што се грађани више интересују за локалне него за опште изборе.

– Када бирате власт на ентитетском или државном нивоу она може утицати на неке политике које се тичу дијаспоре и региона, али локални ниво то не може. На локалном нивоу је заиста питање шта је интерес грађана који ту не живе дуго и не планирају да се врате. Имајући све ово у виду, гласање путем поште је механизам који је највише злоупотребљаван и злоупотријебљен је у том омеру да је доведено у питање уопште читаво гласање путем поште – каже он.

Он упозорава да ова коалиција и сада има велики број пријава и аномалија, гдје процентуално по структури становништва гласови путем поште могу одлучити о томе ко ће бити градоначелници и начелници или изабраници у скупштине општина.

Кузмановић: Нема више времена

Политиколог Дарко Кузмановић каже да је невјероватно да предсједник ЦИК изјави да се у случају изборних малверзација и масовних пријава људи на једној адреси за гласање из иностранства не може учинити ништа.

– Постоје ли какве такве институције, ОСЦЕ, дипломатски канали? Могуће је успоставити контакт с државним и локалним институцијама земље домаћина гдје се пријава извршила, па чак ићи и до те мере да се у случају ћутања уложи оштар протест амбасадама, јер је у питању тешко кривично дјело изборних малверзација и индиректно мијешање у унутрашња питања друге земље. Проблематично је и то што је тактика овог вида изборне преваре веома добро разрађена и упраксана. Против ње се нико раније није борио, а сада, када постоји жеља, времена готово да и нема – објашњава Кузмановић.

Додаје да ситуација мора да се истјера на чисто па макар и по цијену заустављања комплетног изборног процеса и поновног одгађања избора или њиховог поништавања. Потенцијални гласови из иностранства могу прекројити вољу бирача у БиХ у већини локалних заједница и обесмислити комплетан изборни процес – закључио је он.

(Српскаинфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

блбл

25.09.2020 21:01

Ви би хтјели да протјерани једном висе престану гласати. како казе господин временом би требало да се смањује број гласаца из вана али не заборавите да има и оних који су науцили своју дјецу ко су и ко их је протјерао и да обавезно гласају. наравно број гласаца је пуно мањи него прије али увијек це их бити и у будуцности ако ниста барем да вас сваке 2 / 4 године подсјете на злоцине и протјеривања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

25.09.2020 21:37

Снсд секта годинама мјења вољу бирача крађом гласова. Мора се томе стати у крај. Мртви гласају годинама, пријетње, уцјене, куповина. Хајде србине буди једном човјек и не продај се због будућности наше дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте нормални

25.09.2020 22:12

Највисе пријављених бираца за гласање из иностранства имају опозиционе странке из Републике Српске...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ јесте нормални...ниси

26.09.2020 09:47

Откуд ти знас цији су се бираци пријавили за гласање у иностранству. Диазепан је понекад користан за такве слуцајеве ,ти си талентовано глуп.

Name

приједор

25.09.2020 22:34

Врло једноставно ако се са једне адресе појави више од пет гласача одбацити те листиче и чаоОчито је превара не битно за коју странку гласали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мммм

26.09.2020 07:47

СНСД има убједљиво највише. Узимају документа од људи који живе у БиХ и пријављују их у Србију. А тим истим забрањују да изадју на изборе , разним увјенама.

Name

Маркус

25.09.2020 23:05

СТА ВРИЈЕДИ СТО САМ СЕ ПРИЈАВИО ДА ГЛАСАМ ПУТЕМ ПОСТЕ КАО И НА ПРОСЛОМ ИЗБОРИМА,КАД НЕКО УПОРНО ВРАЦА ПРИЈАВУ У МЈЕСТО СТАНОВАЊА А ЈА НЕ ЗИВИМ ТУ ВWЦ ДУЗИ НИЗ ГОДИНА.ДО ЦИК-А ЈЕ НИЈЕ ДО ГЛАСАЧА.НЕТАЧНИ СПИСКОВИ,МРТВИ НА СПИСООВИМА ОД ПРИЈЕ 6 ГОДИНА.ТРЕБА ПРВО СВЕ У ЦИПС-У СМИЈЕНИТИ ПА ОНДА У ЦИКУ.И НЕЦЕ БИТИ МАЛВЕРЗАЦИЈА СА БРОЈЕМ БИРАЧА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОЗЕ СЕ

25.09.2020 23:20

МОЗЕ СЕ ПРОВЈЕРИТИ ЈЕЛ 50 ЉУДИ У ИНОСТРАНСТВУ ЗИВИ НА ИСТОЈ АДРЕСИ. КАКО НЕ БИ МОГЛО. ВРЛО БРЗО. И ПОНИСТИТИ ПРИЈАВУ. ПРОВЈЕРУ НЕЦЕ БАКИРОВА И ДОДИКОВА МАФИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

26.09.2020 01:39

Опасан је Рудоња,спрема тактику у тајности и све механизме укључи кад треба,без приче унапрјед.Многи купљени прелетаци су уцјењени тако да ме неби чудило да је и ЦИК већ купио,сумљиво ми је понашање ЦИКа, другачији је био кад је тек преузео функције. Мислим да Лукач све инфотмације о сваком фунционеру Рудоњи испоруци и кад це мрља пронадје то је то уцјена сљеди. Нелупета он онако да све зна о опозиционим лидерима,није народна изрека грешка,у свакој сали има и пола истине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У3ПМ

26.09.2020 04:35

Крађа гласова из иностранства је само мали и незнатан дио изборног маркетинга водећих привилегованих, а криминализованих, партије. Замјена градачких кутија и врећа, и неважећи гласачки листићи који се потурују, главна су полуга у доношењу изборних побиједа и намјештања избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавац

26.09.2020 05:04

Укинути гласање постом јер те особе свакако и не зиве у локалним заједницама, а ако су вец толике патриоте нека скокну куци на гласање, успут це обици и фамилију. Једино тако це бити све цисто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

26.09.2020 06:27

Ако је из Бањалуке 2360 гласаца сто се опозиција толико узнервозила кад најављују апсолутну побједу. Па неце ово сви гласати за СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

26.09.2020 06:28

Зворник је послао око 3600 гласова посте,људи су скинути са списка и не знају.Скидани су преко запослених из Ципса-а,Зворницки ципс познат по криминалу у РС висе пута упослени хапсени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атила

26.09.2020 17:31

Не разумијем,шта ко има гласати ако му није мјесто пребивалишта БиХ.Не живиш овдје,како ти можеш одлучивати о било чему у овој држави.

ОДГОВОРИТЕ