Ко надзире процес штампања гласачких листића у БиХ?

Почело је штампање седам милиона гласачких листића за предстојеће локалне изборе у Босни и Херцеговини. За надзирање процеса штампања није се пријавио ниједан политички субјект, невладина или међународна организација, потврдио је предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар. 

Босна и Херцеговина 25.09.2020 | 20:25
Ко надзире процес штампања гласачких листића у БиХ?

Истовремено, бројне странке и даље тврде да су на помолу малверзације у изборном процесу, док у невладином сектору сматрају да је сам процес штампања гласачких листића мањи у односу на изборну крађу која се, кажу, догађа на самом изборном мјесту.

Седам милиона. Толико гласачких листића одштампат ће Унионинвестпластика из Сарајева, иначе чланица МИМС групације, а за тај посао ће добити 805 хиљада марака.

Како је све око изборног процеса у БиХ обавијено велом сумње, бар ако је судити према иступима појединих странака, процес штампање биће осигуран по највишим стандардима. Видео надзор, водени жиг, само је дио строгих правила.

"Комисија је посебном одлуком одредила особе које ће вршити надзор над израдом папира за гласачке листиће са воденим жигом и његовог паковања у палете", каже Жељко Бакалара, предсједник ЦИК-а.

Током претходних изборних процеса дио политичких странака и невладиних организација указивао је на могуће малверзације приликом самог процеса штампања гласачких листића. Зато је невјероватна чињеница да се пред ове локалне изборе, нико од њих није пријавио за штампање гласачких листића.

"Није нико акредитован нити имамо захтјев. То схватамо на начин на политички субјекти, међународна заједница или невладини проматрачи ниси информисанио својој могућности да се акредитују", оцјењује Бакалар.

Но, још није касно. У коалицији Под лупом кажу да ће се вјероватно пријавити, али да опасност од изборне крађе наступа тек од изласка листића из штампарије, а не током самог штампања.

"Зависно која фирма и које је сједиште те фирме онда имамо нападе због малверзација. Нико није доказао те малверзације. Може се посматрати, али то је под стргом контролом ЦИК-а. Пријавит ће се вјероватно неко", сматра Вехид Шехић.

Поједине странке су негодовале јер је посао штампања листића за парламентарне изборе 2018. добила групација Атлантик из Бањалуке, наводећи да је сам процес одабира те компаније био компромитиран. Небојша Вукановић каже да је потпуно надзирање процеса штампања и дистрибуције листића готово немогуће.

"Не постоји ниједна странка нити организација која може да исконтролише цијели тај процес од самог вишедневног штампања, дистрибуције, паковања гласачких листића. Мислим да је кључно да тај посао ураде ЦИК, ОБА и СИПА", каже Вукановић.

Именовање бирачких одбора, мобилних тимова, бугарски воз. Све су то оптужбе које се чују уочи и након сваких избора у нашој земљи. Упркос бројним иницијативама за увођење електронског система гласања, никада није обезбјеђена политичка воља за доношење такве законске регулативе. 

(Н1)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Пеђа

25.09.2020 18:46

Лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

25.09.2020 19:46

Поштени баја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

26.09.2020 02:28

И још поштенији Драшко, Вукан и Шаровић... Џаба им ЦИК, побједник се већ одавно зна, јер народ бира оне који не издају

Name

Љивос

25.09.2020 21:03

Мислим да и требали повјерити директору болнице Приједор Совиљ Мирку. Њега папири не интересују, само воли лову као млад момак дјевојку. Уз њега у Комисију ставити треба Чопрку и Баћу. То је тројац који хара по приједорској болници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад крмци занијеме

25.09.2020 21:43

Само Американци спасавају србе да им сељаци на целу са бакинацким воловима не поваде бубреге у крцми код црвеног комбија на паприковцу и наравно продају за мале паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

27.09.2020 05:14

Па ту су највећи полтрони и улизице. И они да надзиру! Постаје смијешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

27.09.2020 05:17

Да надзире ОБА и СИПА? Постаје смијешно. Па ти људи су удомили све своје по државним фирмама, од електро до водовода. Полтрони...Част изузецима, али их је мало.

ОДГОВОРИТЕ