Развојна агенција закинула буџет Републике Српске

Бројне локалне заједнице у Српској су у протеклој деценији основале развојне агенције као подршку према свом економском и друштвеном развоју. Власт у Челинцу није успјела за неколико година да развије агенцију која треба да развија привреду, па је одлучила ставити кључ у браву. Међутим, испоставило се да је агенција, умјесто привреде, успјешно “развијала” дугове према Српској, који никада неће бити наплаћени, открива портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 25.09.2020 | 20:14
Развојна агенција закинула буџет Републике Српске

Окружни привредни суд у Бањалуци ових дана је донио Рјешење којим је окончао стечај Развојне агенције општине Челинац. На почетку поступка, који је отворен у фебруару једино потраживање имала је Пореска управа Републике Српске.

Њој је признат дуг од 30.683 и сврстана је у општи исплатни ред, али како нема стечајне масе, новац неће ни видјети.

За разлику од државе, оснивач, односно општина Челинац ће добити нешто похабаног канцеларијског намјештаја, а који им може послужити као успомена на пропали пројекат.

Наиме, стечајни управник је утврдио да агенција у књигама води покретну имовину у виду намјештаја од око десет хиљада марака. Међутим, процијенио је да продаја намјештаја неисплатива.

Ради се о углавном о дуго кориштеном канцеларијском намјештају и другој опреми која би се могла продати за неки мањи износ из ког се не би могли покрити ни трошкови лицитације имовине.

“Да би дошло до продаје, потребно је било извршити њену процјену од стране вјештака и објавити оглас о лицитацији. Трошкови лицитације били би вишеструко већи од од износа средстава која би се могла евентуално добити уновчењем. Због тога, стечајни управник предлаже да се имовина уручи оснивачу”, наводи се у рјешењу суда које је у посједу портала ЦАПИТАЛ, а којим је приједлог стечајног управника прихваћен.

Иначе, у моменту отварања стечаја, агенција је била већ угашена и није било запослених радника, нити било каквог новца на рачунима.

Пореска управа је имала опцију да уплати 2.000 марака, како би се наставио стечајни поступак, али је очигледно процјенила да би то било само додатно и беспотребно бацање новца, па је стечај окончан 22. септембра.

Одлуку о гашењу Развојне агенције донијели су одборници Скупштине општине на сједници у марту прошле године. Иако је планирано да се она ликвидира, због неизмирених обавеза је у фебруару ове године отворен стечај.

Начелник општине, Момчило Зељковић је тада казао како не постоји економска оправданост за наставак њеног рада, те да ће новац који је издвајан из буџета за њено пословање, бити прусмјерен у друге сврхе.

С обзиром да је агенција за пар година постојања потрошила преко пола милиона марака, а да није било видљивих резултата, идеју о гашењу здушно су подржали и одборници опозиције.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПРАЊЕ ПАРА

25.09.2020 23:23

ТЕ АГЕНЦИЈЕ СУ РУГЛО И НЕ СЛУЗЕ НИЦЕМУ НЕГО ПРАЊУ ПАРА. СВЕ ЈЕ У НАС ГАНГСТЕРАЈ И ОПСТА ПЉАЦКА. ОГАВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

26.09.2020 03:06

Ово није висе ни црни хумор!Агенција за развој ПРОПАЛА?!?!Шпириц у некаквој антикорупционој комисији ,а на Црној листи у Америци због корупције!Ебу нас насухо!

ОДГОВОРИТЕ