Власт не стаје са задужењима, грађани сваки дан отплаћују 1,4 милиона КМ

Годишња рата у 2020-тој години, за отплату претходно узетих кредита, износи 510 милиона 690 хиљада и 700 конвертибилних марака. Када се та бројка подијели са 365 дана у години, проста рачуница говори да грађани дневно отплаћују невјероватних 1 милион 399 хиљада и 152 марке како би се враћала рата кредита за ову годину.

Република Српска 25.09.2020 | 19:36
Власт не стаје са задужењима, грађани сваки дан отплаћују 1,4 милиона КМ

С обзиром на то да се кредитима огромним дијелом покривају минуси које праве они на јаслама буџета, новац није отишао на праве адресе. А могао је, да није било непромишљеног задуживања Владе Републике Српске годинама уназад.

За милион и 399 хиљада марака, колико тренутно износи дневна рата за отплату кредита, изразито неразвијене и неразвијене општине у Републици Српској могле су да оду корак даље и пређу на статус  развијених.

                 МОГУЋНОСТИ ЗА УЛАГАЊА У ВРИЈЕДНОСТИ ОД 1.399.152 КМ

- Изградња саобраћајнице у дужини од километра         

- Изградња мање школе                                                            

- Изградња кружног тока                                                        

- Реконструкције главне улице                                                  

- Изградња или реконструкција објеката за културу        

- Изградња и отварање фабрике за производњу дијелова за аутоматске мјењаче 

- Отварање фарме пилића, крава, коза    

Да су улагања Владе Српске у општине неопходна, говори и чињеница да је од 64 општине и града у Српској, чак 20 изразито неразвијено, 15 неразвијено и 10 средње развијено. С тим су сагласни и народни посланици који стижу из свих крајева Републике Српске.

 "Мислим да би прије свега тим локалним заједницама требало обезбиједити новац за изаду стратешких планова за прављење пословних зона, јер они немају новца за таква улагања", поручује СНСД-ов Игор Жунић  из Дервенте.

„Тренутно ви у Сребреници немате ни хотел, ни угледан ресторан. Све те услужне дјелатности би се ријешиле отварањем бање Губер, како би оживио град покретањем бањског лијечења", каже Бегија Смајић из коалиције "Заједно за БиХ", из Сребренице.

„Са тим новцем бисте кад би се издвајало годину дана, могли завршити хидроелектрану Улог и Мрсово код Рудог, и тиме оставили грађане  да не оду", поручује Небојша Вукановић из Требиња.

 „На сцени је централизација. Локалним самоуправама се дају само обавезе, а када се треба расподијелити новац, они имају монопол и само га прикупљају", каже СДС - ов Зоран Видић из Брода.

 Економисти се слажу да проблем настаје прије свега у централизацији новца који се највећим дијелом слијева у буџет Републике Српске, а мањим општинама се даје у мрвицама.  

„Имате ситуацију гдје се од прихода на порез из општина узима ¾ а враћа им се тек ¼. То би требало обрнути" - поручује Зоран Павловић.

Својеврсни скандал је избио прошле године, када је Влада Српске у новембру одлучила да помогне изразито неразвијене општине, и то са свега 1000 конвертибилних марака, с напоменом да извјештај о намјенском трошењу средстава доставе ресорном министарству.

Ипак, с обзиром да је изборна година, из Владе су саопштили да ће финансирати изградњу кућа младим брачним паровима и самохраним родитељима у изразито неразвијеним и неразвијеним општинама, под условом да имају своје земљиште. Симболично или не, позив ће бити отворен у октобру и трајаће мјесец дана.

Из Владе Српске нису навели ни која је процијењена вриједност пројекта, ни да ли ће средства бити обезбијеђена из неког новог кредита, или се то већ могло урадити раније из неког од претходних енормних задужења.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Никола озрен

25.09.2020 21:30

Дај бјези висе само се кука на власт преко порука а сутра кад понуде несто исту ту власт народ це да хвали.До народа је увијек било.Када народ буде бољи изабрат це и бољег цивијека који це да води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИК ЦИРКУС

25.09.2020 23:50

ЛУДАЦКА ДРЗАВА. СТА ДОДИК МОЗЕ ПРОЦЕРДАТИ ТО НЕ МОЗЕ НИКО. МАЛИ МЕСАРСКИ ЛОПОВЦИЦ КОЈЕМ ЈЕ МЈЕСТО НА ПИЈАЦИ ДА ПРОДАЈЕ КРОМПИР. И КОПРИВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

26.09.2020 05:10

Кад додје Пдп и сдс до корита , тек тад поциње пљаце онд це да казу како се морајо задузит због просле власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

У недељу

26.09.2020 05:53

У недељу 27.09 треба изаћи и подржати ветеране у 16.00 у парку Младен Стојановић.

ОДГОВОРИТЕ