Прецизна порука Кривокапића у Вашингтон посту

"Сложени задатак истраге вишедеценијског економског пљачкања и офшор банкарских рачуна који су стварали профит експлоатацијом државне имовине, као и истраге сумњивих договора одлазеће елите – може успјети само уз међународну подршку"

Регион 25.09.2020 | 14:43
Прецизна порука Кривокапића у Вашингтон посту

Власт се у Црној Гори, земљи која је у срцу Европе, до последњих избора није промијенила гласачким листићима. Нова, демократска влада ће се позабавити вјерским и етничким подјелама и убрзати курс земље ка западу.

То је у свом ауторском тексту за "Вашингтон Тајмс" написао носилац листе "Коалиције за будућност Црне Горе" и мандатар за састав нове владе Здравко Кривокапић.

"Ове седмице народ Црне Горе је свједочио чуду: поразу, након 30. непрекидних година на власти корумпиране владе, која је намјештала гласове, прогонила хришћане и заваравала мањине.

Умјесто ње изабрана је нова, демократска коалиција, грађена са намјером да излијечи вјерске и етничке заједнице, и да направи земљу у којој можемо славити разлике колико и свој заједнички, црногорски идентитет.

Три деценије међународна заједница давала је предсједнику и његовој из комунистичке у демократску социјалистичку партију "бенефит сумње". Црна Гора се придружила НАТО-у, отворила преговоре о придруживању ЕУ, а свјетски џет-сет донио је пријеко потребне инвестиције и развој дуж наше очаравајуће обале.

Али су се у унутрашњости људи гушили. Можда зато што је наша земља са око 600.000 грађана тако мала и зато што су је добро маскирали предсједник и његова породица – међународна заједница је само повремено реаговала на њихов клијентелизам, њихово подривање владавине закона и права и њихову изградњу једнопартијске државе. Прошло је 29 година прије него што је Црна Гора с "нове демократије" спуштена на "хибридно-ауторитарни режим", животна чињеница која је већ била очигледна сваком Црногорцу, деценијама прије.

У свом предстојећем задатку позивамо међународну заједницу и на разумијевање и на подршку. Власт се у нашој земљи никада прије није промијенила гласањем. У нашем новом "црногорском прољећу" тражимо од вас да оставите по страни много онога што вам је лажно речено о долазећим странкама – и свој приступ не заснивате на ријечима политичара који су сада у прошлости, већ на акцијама од стране наше нове владе.

Већина спољашњег изгледа Црне Горе у међународној заједници је лажни сјај који је одлазећи режим пажљиво конструисао како би се стекао утисак прогреса на Западу – а у циљу скретања пажње са државне контроле и недостатка напретка за већину у земљи. Деценијама су тврдили да су про-западна партија, док су сваког појединца и странку наше нове владајуће коалиције означили као сасвим супротне.

Прошле недјеље, одлучно смо започели процес обарања свих њихових погрешних тврдњи. Потписивањем споразума од стране сва три чиниоца нове владајуће коалиције гарантовали смо, не само наставак повећености Црне Горе НАТО-у, већ и да ћемо продубити своје мјесто у алијанси; и такође смо се обавезали да ћемо убрзати реформе које ће нашу земљу увести у Европску унију.

Сада убрзано крећемо у рјешавање унутрашњих подјела које је проузроковала бивша власт покушајем крађе имовине 800 година старе Православне цркве којој већина наших грађана припада, као и обезбјеђивање правде за црногорске муслимане који су били жртве насиља спровођеног од стране државе на сјеверу земље, прије и након избора.

Неуставни државни закон којим је бивша власт покушала да легализује крађу вјерске имовине, као и прогон хришћана који су Комисија за међународну вјерску слободу Сједињених држава и чланови британског парламента с правом осудили, биће окончани; и свако кога је одлазећи режим заштитио а одговоран је за предизборне и постизборне нападе на муслиманске заједнице – суочиће се са правдом.

За оне који пате од економских ефеката економије засноване на туризму током глобалне здравствене пандемије, нова влада мора да уведе финансијску подршку. Влада у одласку није учинила апсолутно ништа осим што је, перверзно и срамотно, тврдила да је ковид уствари створио недостатак радне снаге. Са изгубљеним мјесецима и десетинама хиљада изгубљених радних места, прећи ћемо на хитно успостављање финансијског пакета који ће прво помоћи породицама и малим предузећима, док ћемо истовремено тежити поправљању односа са сусједним земљама које су извор великог процента туриста сваке године.

Ипак, много тога можемо завршити само у партнерству са међународном заједницом, а посебно са Сједињеним Државама, Великом Британијом и Европском унијом. Сложени задатак истраге вишедеценијског економског пљачкања и офшор банкарских рачуна који су стварали профит експлоатацијом државне имовине, као и истраге сумњивих договора одлазеће елите – може успјети само уз међународну подршку.

Тако су и владавина закона и правни системи у Црној Гори слаби након више деценија клијентелизма. Морамо их обновити, тамо где је то потребно са међународним савјетницима и стручношћу, како бисмо осигурали да се Закон како је написан примјењује на правичан начин у пракси и да политичка моћ не буде препрека за кривично гоњење и злочине почињене на јавним функцијама.

Толико тога треба урадити. Наша земља није, како се увелико вјерује, постала слободно, отворено и демократско друштво прије неких 30 година, када се свуда у источној и југоисточној Европи срушио комунизам: Постала је нација у дубоком замрзавању, заробљена под истом, једином владајућом странком – само са новим именом и логотипом. Црногорска "Генерација демократије" тек данас долази на функцију.

Црна Гора коју је Запад спознао није иста земља у којој црногорски грађани већ дуго живе. Вријеме је да њих двоје постану једно: да спољна, западна, отворена и гостопримљива Црна Гора буде иста за оне који у њој живе и за оне који сваке године долазе да украсе наше чаробне обале. Можда је демократија стигла почетком јесени, али у Црној Гори је прољеће", наводи се у ауторском тексту Кривокапића.

(Вијести.ме)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БРАВО

25.09.2020 13:04

ДАЈТЕ НАМА САМО ДРИТАНА ДА РАСТЈЕРА ОВУ ДОДИКОВУ МАФИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

25.09.2020 13:07

Од васе владе це тек да буде хаос сацекајмо мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.09.2020 14:33

У потпуности се слазем са твојим кометаром ,тек це мо да видимо, ове сто лете високо.

Name

Свака вам част господине!

25.09.2020 13:15

Молимо се драгом БОГУ да и ми у РС доцекамо дан слободе! Слободе од пљацке олигархије! Слободе од диктатуре једног једноумног човијека! Молимо се! Угледамо се на Црну Гору. Имамо и ми честити потенцијал и младости и искуства! Па зар немамо Драска, Јелену, Вукана и Вукоту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.09.2020 15:27

И кпд нас Запад подржава и стипендира ову мафију на власти

Name

ЛЕОТАР

25.09.2020 15:44

ПРВО ...НЕ МОЛИ СЕ ДРАГОМ БОГУ ЗА ПОМОЦ НЕГО УЗМИ СТВАР У СВОЈЕ РУКЕ И У БОРБУ,,,СЛОБОДА НИЈЕ ДАР...ЗА ЊУ СЕ ГИНЕ ...ДРУГО ВУКОТА , СТАНИВУКОВИЦ , ВУКАНОВИЦ СЕ НЕ БОРЕ ЗАТО СТО ТИ МИСЛИС , ОНИ СЕ БОРЕ ДА ДОДЈУ НА МЈЕСТО ДОДИКА , ДАКЛЕ ПЕРСОНАЛНЕ ПРОМЈЕНЕ , НЕ СТУКТУРАЛНЕ

Name

Миркан

25.09.2020 16:15

Оваквих политичара у РС нема и не видим их.Овде је све,сјаши Курта да узјаше Мурта, и тако у круг. Добар СИСТЕМ не прави нико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.09.2020 21:28

Он је тек усао у политику,са намјером да помогне својој дрзави..?? Али без владе националног спаса и најструцних и искусних људи,нема ниста.