Крекићу пропао план да „Комуналац“ преда приватницима

Начелник општине Модрича Младен Крекић намјеравао је, прије избора и завршетка мандата, да прода дио акција које општина има у предузећу „Комуналац“. Пошто је један од акционара открио да се акције продају без сагласности Првобранилаштва РС, одлука о продаји је повучена са посљедње сједнице Скупштине општине Модрича.

Република Српска 25.09.2020 | 12:50
Крекићу пропао план да „Комуналац“ преда приватницима

 Наиме, општина Модрича у предузећу „Комуналцу“ има 30 одсто власништва и највећи  је појединачни акционар, а од одборника је напрасно затражена сагласности за продају пакета од четири одсто акција.

Начелник је планирао да на Бањалучкој берзи прода 21.792 акције по почетној цијени од једну марку по акцији. Тиме би општина Модрича задржала само 26 одсто удјела, што је законски минимум.

Према сазнањима портала ЦАПИТАЛ акције су намјеравали да купе Слободан Јовановић и Живко Лазић који већ имају удио већи од по 14 одсто у „Комуналцу“.

Јовановић је истовремено директор „Комуналца“. Они би са осталим Јовановићима и Лазићима, који такође имају акције, могао да истисне општину и у потпуности управља предузећем.

Јованка Видовић, други акционар по удјелу у „Комуналцу“ (18,6%*), писала је  одборницима и помрсила планове начелника да прода дио општинске имовине.

Она је предложила да се Правобранилаштво изјасни на предложену одлуку, те да је одборници одбију. Истовремено је понудила да она општини прода свој дио предузећа како би општина поново могло да дође до већинског власништва и управља комуналним пословима у општини. Као другу опцију предложила је јавно-приватно партнерство.

Предузеће „Комуналац“ прво полугодиште ове године биљежи добит од 96.000 КМ, док му акумулирана нераспоређена добит износи чак 1,3 милиона КМ, показују подаци из финансијског извјештаја са Бањалучке берзе.

Занимљиво је да Јовановићи и Лазићи имају удио и у другом комуналном предузећу у Модричи, односно у „Водоводу и канализацији“ чији је директор Живко Лазић. Ово је једино предузеће те врсте које је приватизовано у Српској.

С начелником општине Модрича Младеном Крекићем портал Цапитал наводи да нису успјели да ступе у контакт и сазнају зашто је намјеравао да прода дио предузећа и зашто је ту одлуку повукао.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Аналитицар

25.09.2020 11:06

Ето, и сад исти тај сдс хоце на власт, треба градјане подсјетити како је владао сдс у модрици и ста су радили, изврсили приватизације, о другим стварима знају они старији градјани модрице. Сто се тице крекица, сувисно је сваку ријец реци о том цовјеку, модрицани знају да то није никакво људство, снсд му дао 4 мандата и сад као љут, а до јуце пљувао по сдсу, и говорио како њега само снсд занима. Градјани модрице су паметни људи који све виде и не мозес их преварити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модричанин

25.09.2020 11:52

Те "моралне" величине СДС су на срећу у ових 16 година колико је СДС опозиција у Модричи отишле у СНСД, СП, ДНС, СПС, ПДП или у Сељачку странку а гдје су у талу са СНСД и Крекићем који је штитио њихов криминал 16 година, а они су ћутали о његовом криминалу за 16 година владавине СНСД у Модричи. Сад су се сви Модрички Крекићеви тајкуни придружили Мари Милошевић. Садашњи Модрички СДС је најчистија, најпоштенија и најдемократскија странка у Модричи, ко тврди друкчије ЛАЖЕ. Има нас Модричана доста који знају ко је шта имао, шта и како је радио а шта данас има.

Name

Ре

25.09.2020 12:00

Јесмо, паметни смо ...хахах

Name

Лука

25.09.2020 12:22

Тај исти СНСД у Модричи влада 15 година,а стање је све горе,идиоте један!

Name

Ре

25.09.2020 12:23

Сутра би пљувао и по СНСД-у да га ови приме! Све је то иста багра!

Name

ре модрицанин

25.09.2020 19:56

Ето видис да ниси у праву.Први и најпостени преседник СДСа је Теодор Видаковиц,бивси тех директор ПЛАСМА.Кад су наступили Врањацко -Милосевацки визионари,тад се он повукао из политике.Свима је јасно о цему говорим. Ако њему мозес наци ману,немам ријеци.Њега познају људи и из Тареваца,Јакеса,Гаревца,па нека казу и друге нације.Ста сам хтио стим да казем? Било је и има постених људи али ми увијек изаберемо најгоре за нас народ.

Name

Ре ре модрицанин

27.09.2020 15:06

Ти си очигледно помијешао мој и коментар Аналитицара, гдје ја спомену Теодора у коментару ? Мој коментар је о Модричким тајкунима и њиховој бахатој дјеци што троше оно што су им родитељи покрали од народа. Довољан ти је примјер овај чланак и ако си из Модриче знаш да иза овог стоји сива еминенција и лажни опозиционар из педепеа.

Name

родјо

25.09.2020 21:12

Само ме једно занима.Постоје ствари које се немогу приватизовати и искљуциво морају бити под контролом дрзаве.ВОДА,знате ли ста то знаци за зива бица?Друго,Модрицка канализација је јос од времена Аустроугара.Ко то мозе да инвестира у канализациону мрезу??Да неце мозда Зивко Лазиц?? Ста реци? Ви нисте уопсте нормално друство. Гана,Уганда,Дзибуту...и др.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фојница

26.09.2020 08:52

Иста ствар се дешава и са Реумалом у Фојници. 25 година Реумал функционисе као јавно предузеће. Онда неко сконта да га сруши и то по закону. А купи га за мале паре јер пара има али добрих инвестиција је мало. Тако и јавна предузећа постају мета корумпираних политићара и Тајкуна.

ОДГОВОРИТЕ