Добили подстицаје, а пољопривреда им није приоритет?!

Бројни семберски пољопривредници огрочени су јер нису имали чак ни прилику да аплицирају за подстицајна средства из буџета Града Бијељине, а међу њима је и Горан Симић из Велике Обарске.

Република Српска 24.09.2020 | 18:59
Добили подстицаје, а пољопривреда им није приоритет?!

Симић је за портал зорицакусмук.инфо изјавио да није коректно нити људски да сви семберски пољопривредници нису имали третман, истичући да је свима требало да буде, бар, пружена, прилика да могу да аплицирају за подстицајна средства.
 
Према његовим ријечима, шокантна је информација да је више од 600 хиљада КМ исплаћено из градског буџета на име подстицаја у пољопривреди и на име пољопривредне афирмације, док велика већина пољопривредника, домаћинских породица, уопште није имало прилику да поднесе пријаву за подстицаје.
 
“Потомак сам старих сеоских домаћина који су своја скромна имања и све што су имали стекли  искључиво са својих 10 прстију тешком муком и знојем”, каже огорчено Симић због подјеле 619.000 км без јавног позива.
 
Иако је рођен у Бијељини гдје је завршио основну и средњу школу, ипак је одлучио да живи у Великој Обарској, јер је увијек, како каже, гајио велику љубав према сеоском имању.
 
“Када сам се одлучио да пређем да живим у Великој Обарској, одлучио се за повртларство. И мој брат, који је завршио Економски факултет, одлучио је да дође на село, гдје смо направили кућу и обојица крећемо у озбиљнију производњу”, истакао је Симић.
 
Према његовим ријечима, сада имају хектар покривеног простора и око шест до седам хектара поврћа на отвореном.
 
“Ожењени смо обојица и родитељи. Супруге нам нису из свијета пољопривреде. Моја је љекар, његова учитељица. У послу нам помажу отац и радници. Да ли је тешко? Не знам ни сам да кажем, али могу рећи да је у сезони и четири сата сна луксуз”, наводи Симић.
 
Истиче да је до сада, да би остварио било какав подстицај, много уложио, од свих пореза, доприноса како би све било легално и транспарентно.
 
“Земљиште и до дан данас нисам све регулисао и доставио сам АПИФ-у  праву слику количине коју обрађујемо. Али сам комерцијално газдинство и имам постицај од 30 посто на пластенике и механизацију, истакаоје Симић.
 
Уз купљена два трактора механизације и све пластенике, каже он,  једва је од 2012.  до сада успио да оствари од 15.000 до 20. 000 КМ подстицаја.
 
“Шокантно је да људи, који се не баве производњом и немају комерцијонална газдинства, добијају одједном 15.000 КМ. То се десило сада и јако сам разочаран. И не само ја. Доста семберских пољопривредника мисле као и ја. Нисмо имали сви третман и јасно је да овде постоје подобни и за њих може све”, нагалсио је Симић.
 
НЕКИ КОЈИ СУ ДОБИЛИ ПОДСТИЦАЈЕ, НИСУ ВИДЈЕЛИ НИ СЛОВО Д ОД ДОМАЋИНА
 
Он је нагласио да “познаје неколицину људи који су добили подстицајна средства, а да ни један од њих није видио ни слово д од домаћина”.
 
“То је шамар за мене који имам 30 година. Желим да останем у овој дрзави и није ме срамота да радим то сто радим. Вријеђање здравог разума је да неки мисле да су сељаци глупи, неинформисани… Мислим да је дошло вријеме да се овоме стане у крај”, каже овај вриједни пољопривредник.
 
Он каже да не искључује могућност да “окупи добрих и поштених сеоких домаћина и са механизацијом блокира и рад Градске управе док се ово питање не ријеши”.
 
“Знам да Аграрни фонд Бијељине нема ништа са овим питањем него бивси начелник ресорног одјељења у Градској управи и још неки други. Оправдано сумњам да су средства подијељења како би се дио искористио за кампању”, додао је Симић.

(зорицакусмук.инфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Борис

24.09.2020 17:10

Када сви подобни буду исплаћени умјесто потребитих, на овим просторима младих и продуктивних више неће бити. Отворите очи народе и срушимо погубан недомаћински режим по наше друштво звани СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.09.2020 17:36

пољопривреда им није ни у плану, а камоли приоритет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фасизму

24.09.2020 19:36

Подршка Борису !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

24.09.2020 22:06

Тај сноб криминалац Мициц то је требало хапсити пре 20 Година Ето вам он сада ,ја дасам мјесто њега ја БиХ све разделио И ту коњусницу коју зову опстина И то БиХ преписао криминалцима а ви стоко на ливаду и Траву паси низаста друго ниси да Јеси небих тако Зивела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалукааа

25.09.2020 09:19

Па зато имате милион разлога да подрзите папка мичића...моји семберци..папак једно папак за цјели зивот...

ОДГОВОРИТЕ