У Хелсинкију на аеродрому пси откривају корону!

У оквиру финског пилот-пројекта за рано откривање коронавируса код људи, распоређени су пси по аеродрому у Хелсинкију. Током четири месеца испитиваће се ова алтернативна метода, њена исплативост и поузданост...

Занимљивости 24.09.2020 | 16:29
У Хелсинкију на аеродрому пси откривају корону!

Добровољно подвргавање тесту у којем учествује пас, а утроши путнику укупно минут, резултате даје за свега десетак секунди, наводи Ана Хјелм Бјоркман, чланица истраживачког тима Универзитета у Хелсинкију који спроводи истраживање, преноси Вашингтон пост.

Слична истраживања спроводе се и у САД и УАЕ, али су Финци одмакли најдаље и имаће највећи узорак.

Истраживачи у Дубаију током лета су почели да користе псе да би анализирали узорке зноја узете од насумично одабраних путника у авио-саобраћају.Први резултати показују да је прецизност теста више од 90 одсто.

 



Промене у здрављу могу да утичу на то како људи миришу, указују истраживачи, а пси могу да нањуше многе ствари од скривених наркотика и бомби, па све до рака, инфекција и других здравствених проблема.

Раније ове године, фински научници дошли су до закључка да пси могу да открију присуство вируса код људи.

Међутим, само истраживање спроведено на огромном узорку, као што је ово на аеродрому у Хелсинкију, могло би да дâ валидне закључке о поузданости теста.

Исто као и у Дубаију, на аеродрому у Хелсинкију распоређени су пси који ће њушити узорке зноја и неће долазити у контакт са путницима.

Они који пристану на тест, даће узорак зноја са врата, објашњава Ана Хјелм Бјоркман.

Без обзира на резултат теста, саветоваће им се подвргавање стандардном пи-си-ар тесту на коронавирус како би истраживачи могли да прате колико су пси прецизни. Тестови су бесплатни за оне који су допутовали авионом са било које дестинације.

Према речима Ане Хјелм Бјоркман, прелиминарна испитивања указују на то да би пси могли да открију коронавирус прецизније од пи-си-ар тестова и оних на присуство антитела. Такође, пси могу да открију да особа није још „пи-си-ар позитивна“, али да ће то постати у наредних седам дана.

На аеродрому ће бити пси различитих раса, а од 16 паса који су прошли тестирање, само четири су спремна за рад и њушкање ће започети сутра.

Извор.ртс.рс

Коментари / 0

Оставите коментар