СНСД до циља злоупотребом дјеце, пријављени ЦИК БиХ

Због кориштења дјеце у промотивном видеу требињског СНСД-а, Омбудсмен за дјецу Републике Српске отворио је предмет те га прослиједио Централној изборној комисији Босне и Херцеговине (ЦИК) на хитно поступање и рјешавање. Ово је Директу потврђено у институцији Омбудсмена за дјецу Републике Српске.

Република Српска 24.09.2020 | 10:05
СНСД до циља злоупотребом дјеце, пријављени ЦИК БиХ

Спорни видео објављен је 16. септембра на званичној Фејсбук страници требињског СНСД-а.

На видеу су, између осталог, фотографије и снимци малољетника - ученика кориштени како би се представиле активности требињске градске управе и градоначелника Мирка Ћурића, који је уједно кандидат за градоначелника на предстојећим изборима.

Поред појављивања дјеце може бити спорно и то што се мјере подршке, финансиране новцем грађана, а не кроз личне донације градоначелника, представљају као мјере СНСД-а, јер је на видеу видљив и лого странке и града Требиња.

У одговору Директу из институције Омбудсмена за дјецу РС казали су како у конкретном случају очекују изјашњавање ЦИК-а, те подсјетили на обавезу заштите дјеце у предизборним активностима. Навели су да је недопустива било каква злоупотреба дјеце, па и злоупотреба и искориштавање дјеце у предизборним активностима на било који начин.

"Конвенција о правима дјетета јасно обавезује да сви субјекти морају све своје активности које се тичу дјеце и у које су укључена дјеца спроводити искључиво у најбољем интересу дјеце, па тако и у току предизборне кампање и одржавања избора.

Предизборна кампања је увијек прилика да политичке странке покажу већу осјетљивост и разумјевање за бројна осјетљива питања дјечијег одрастања и оно што је веома важно при томе је да најбољи интерес дјеце обавезује да се дјеца не користе у предизборним активностима за остваривање циљева одраслих, већ да се потребе за унапређење и побољшање свих сегмената дјечијег живота и њихвог одрастања препознају у програмима политичких субјеката”, навели су у свом одговору Директу. 

У Транспаренси интернешналу БиХ (Транспаренцy интернатионал, ТИ), који ради мониторинг изборне кампање у БиХ, кажу да из спота није сасвим јасно да ли се ради о страначком или о споту Градске управе, јер су на крају видеа и лого СНСД-а и грб Требиња. 

“Не би било први пут да се у реклами јавних установа и предузећа промовише неки кандидат, ми смо бројне такве случајеве забиљежили претходних година, али и ових мјесец дана колико пратимо предизборне активности. Законом је забрањено јавном сектору да врши промоцију политичких странака и кандидата.

Што се тиче дјеце у споту, тај први дан школе је био посебно проблематичан, јер смо имали бројне кандидате, али и оне без икакве јавне функције који су улазили у школе, сликали се, дијелили поклоне и користили дјецу у својој кампањи. Ми смо више пријава упутили Омбудсману за дјецу (не конкретно у овом случају)  и очекујемо да видимо какав ће бити став о овом питању”, рекли су Директу у ТИ БиХ.

Након што ЦИК достави свој одговор Омбудсмену за дјецу РС биће познато више детаља о евентуалним кршењима права дјетета у предизборном видеу требињског СНСД-а и могућим санкцијама.

(Директпортал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Кика

24.09.2020 08:40

Какав Омбудсман за дјецу? Не очекујте ништа од њих. Па то су њихови људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Кика

24.09.2020 09:10

Па сви су нечији људи , ево нпр ЦИК. Чији су они људи ?

Name

Срам је нестао

24.09.2020 09:31

Наравно да јесу. Нису се огласили кад је брадоња из Бања Луке љубио дјецу по школама. Слама у глави и интерес, убише овај народ.

Name

Милан

24.09.2020 09:03

Чуј одвале а ви изводили дјецу на протесте на Трг Крајине, па сад сконтајте ко злоупотребљава дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

24.09.2020 09:20

Ако се Нада Граховац , доживотни Омбудсман , окренула против СНСД-еа преко којег је све што има укључујући и швалере стекла, то је онда поменути у проблему, јер јахачица Нада увијек је знала препознати доброг ждребца, ако се она окренула од СНСД-еа онда је он постао кљусе,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Рајна

24.09.2020 12:46

То ти имаш неке личне сукобе са Надом па овдје лажеш.Лично не познајем Наду Граховац осим што сам је срео на улици некада не бих рекао да она има љубавника.

Name

Ре

24.09.2020 14:44

Надо, ти ли си, хвалте ме уста моја, ал није ријеч о тета Нади, већ о раду Институције која доноси препоруке сама себи јер су необавезујуће, а поменуту баш брига , је..... се њој, ваља фотељу задржати

Name

Душан

24.09.2020 09:56

Овдје треба довести стране судије на 10 год.да позатварају ове лопове и доведу судство које није страначко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папе

24.09.2020 10:02

Ено у Високом градоначелница се рекламирала на дјечијем распореду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злоупотреба

24.09.2020 10:37

Је начин дјеловања снсдеа на сваком нивоу,по општинама и градовима гдје су они на власти.Они другачије не знају.

ОДГОВОРИТЕ