ЕУ агенција за лијекове одобрила "дексаметазон"

Европска агенција за лекове (ЕМА) одобрила је коришћење дексаметазона за лечење пацијената оболелих од Ковида-19 који имају проблема с дисањем.

Здравље 23.09.2020 | 07:21
ЕУ агенција за лијекове одобрила "дексаметазон"

Тиме је отворен пут да тај стероид постане други одобрени лек за лијечење заражених корона вирусом, саопштила је, након што је размотрила резултате испитивања британских усом у Европи, након ремдесивира.

Европска агенција научника, да овај лијек може да се користи за лијечење одраслих и адолесцената којима је потребна терапија кисеоником или респиратор.

Испитивање, под називом "Рецоверy" (Опоравак), које су спровели научници с Универзитета у Оксфорду, показало је у јуну да дексаметазон смањује смртност за око трећину код тешко обољелих од Ковида-19.

Лијек је, у међувремену, одобрен у Јапану за примјену код заражених корона вирусом, преноси Ројтерс.

Ријеч је о лијеку који се користи већ деценијама, који је јефтин и лако доступан, а често се употребљава у лијечењу низа болести. Лијек се користи већ деценијама, јефтин је и лако доступан, а често се употребљава у случају разних упалних стања.

Компаније сада могу да се пријаве за лиценцу код својих националних регулатора или у Европској агенцији за лијекове за проширену употребу лијека, преноси СЕЕбиз.

ЕМА наводи и да је препоручена доза за одрасле и адолесценте, старији од 12 година и тежине од најмање 40 килограма, шест милиграна дневно кроз десет дана.

Европска комисија издаје одобрење за лијекове и притом обично слиједи препоруке ЕМА.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Скептик

23.09.2020 06:35

Или он само ПОМАЖЕ у лијчењу тзв короне...Сјетимо се рекламе за Орбит жваке, "Орбит жваке ПОМАЖУ у лечењу каријеса". То уствари значи да Орбит НЕ ЛИЈЕЧИ каријес већ само ПОМАЖЕ у лијечењу. Елем, поставља се суштинско питање, зашто се онда уопште плашимо тзв короне и зашто би се вакцинисали када имамо тај јефтини лијек који ће нас лако излечити???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босниаке

23.09.2020 08:19

Деxаметхасон се користи од самог почетка у терапирању обољелих од короне,али он само ублажава отоке и упале а не лијечи,то је кортизон

ОДГОВОРИТЕ