Два мотива сурове ликвидације Страхиње Стојановића

Страхиња Стојановић (30) ликвидиран је 13. септембра, када је под његов џип БМW X5 постављен експлозив, а он је убрзо преминуо од задобијених повреда.

Србија 22.09.2020 | 22:00
Два мотива сурове ликвидације Страхиње Стојановића

Полиција је брзим оперативним радом идентификовала Стојановићевог убицу, Миливоја Л. (50) из Градишке за којим је одмах расписана међународна потјерница и за којим се и даље интензивно трага.

Како се сумња, он је у Београд дошао по нечијем налогу како би извршио егзекуцију.

Истражитељи провјеравају мотив убиства, а према до сада познатим информацијама Миливоје Л. најверовјатније је био плаћен за ликвидацију.

– Истрага о могућим наручиоцима и мотиву злочина засад иде у два правца. Први се односи на повезаност Стојановића са ликвидацијом адвоката Луке Бојовића Драгослава Мише Огњановића. Други правац истраге иде у смјеру једне криминалне групе из Београда, с којом је наводно Стојановић ушао у сукоб због два килограма кокаина – рекао је извор.

Према његовим ријечима, појавиле су се информације да је Стојановић преварио једну нарко-групу за дрогу и да му они то нису опростили.

Стојановић се посљедњих месеци није скривао, путовао је по свијету са новом дјевојком, обилазио луксузна љетовалишта, а од почетка пандемије био је у Србији и највише времена је проводио у Београду. Све то је његова дјевојка, Колумбијка Соња редовно објављивала на друштвеним мрежама.

Хронологија случаја “Стојановић”

13. септембар – експлозија

Мир недјељног поподнева 13. септембра у Београду, покварила је експлозија која се догодила на Новом Београду у Омладинских бригада, при чему је наочиглед бројних пролазника, насред пута у вожњи, експлодирао аутомобил.

Џип је експлодирао у току вожње

Многобројни свједоци експлозије остали су шокирани и испричали су да су мислили да зидови око њих падају док нису схватили шта се догодило. Након тога угледали су разнијет БМW на коловозу, а онда су чули и жену како вришти и некога дозива.

Неколико минута касније јавности је било познато ко се налазио у разнесеном аутомобилу – Стојановић, који иза себе има дебео досије и његова дјевојка, Колумбијка Соња Г. Сузарез (45). Она у експлозији није повређена, али је Стојановић, иако остао без обје ноге, био свјестан до доласка Хитне помоћи, међутим убрзо је подлегао стравичним повредама.

Бомба Нови Београд

Након овако бруталне ликвидације усред дана на улицама Београда почеле су спекулације због чега и ко је убио Стојановића, добро познатог јавности због умјешаности у бројна кривична дјела, као и сумње да је имао везе за убиством београдског адвоката Мише Огњановића, иначе браниоца Луке Бојовића.

“Поплава” вијести о убијеном криминалцу

Чим је откривен идентитет мушкарца који је убијен, сви су се сјетили да је Стојановић био мета егзекутора и двије године раније, као и да је од од раније добро познат органима реда.

Прије двије године, у насељу Галеника, такође је дошло до подметања бомбе под аутомобил Стојановића, само је што је он тог пута “за длаку” избјегао ликвидацију.

Његова тадашња дјевојка, бивша мисица, Олац Билбао Гонзалес, теже је повријеђена у експлозији, док се Стојановиће непосредно прије уласка у аутомобил вратио до стана јер је заборавио мобилни телефон, што га је и спасило. Бомба је активирана док је само мисица била у возилу.

Неколико мјесеци касније, име Стојановића почело је незванично да се провлачи кроз истрагу убиства угледног београдског адвоката Драгослава Мише Огњановића. Упркос томе што никада званично није прецизирана његова умјешаност, причало се да је он потенцијални извршилац и да се након злочина притајио ван граница земље…

Испитивање пријатеља и дјевојке

Колумбијка која је била са Стојановићем у тренутку егзекуције посљедњих мјесеци свакодневно је објављивала фотографије и локације на којима се налазе, те су медије преплавиле слике с њихових путовања, излазака и обилазака планина по Србији.

Истрага убиства Страхиње Стојановића првобитно је била усмјерена ка његовим пословима са оне стране закона, али и сукобу са супарничким криминалним групама са нарко-тржишта. Испитивани су његови пријатељи, а одмах након сахране и дјевојка која је била са њим, Соња.

Фотографије на Инстаграму помогле убицама

Претпоставља се да су управо фотографије која је објављивала његова дјевојка на друштвеним мрежама “помогле” егзекуторима да дођу до тачне локације Стојановића. Они су га највјероватније лоцирали преко њеног профила, будући да је она веома активна на Инстаграму. Тамо је објављивала заједничке фотографије са Стојановићем и то њихове боравке на Златибору и Копаонику. Тако се у сваком тренутку могло видјети гдје се они налазе.

Према подацима из полиције, Колумбијка је у Србију ушла пред сам почетак вандредног стања, након чега је није ни напуштала.

Бомбу активирао бициклиста

Два дана након експлозије, истрага је открила да је експлозивну направу највероватније активирао бициклиста ког су камере снимиле у непосредној близини стана, а потом и мјеста злочина.

Управо, бицикл који одговара оном са снимка пронађен је бачен у ријеку Саву, у близини шеталишта у Блоку 45 на Новом Београду и сумња се да је атентатор њиме побјегао са мјеста експлозије.

У исто вријеме, истрагом је утврђено, да је под аутомобил било подметнуто између килограм и килограм и по експлозива Пентрит и све то испод возачевог сједишта.

Убица га пратио осам километара

Како се сумња, убица је експлозивну направу велике разорне моћи, али прецизно усмјерене, испод Стојановићевог возила највјероватније поставио у току ноћи између суботе 12. септембра и недјеље 13. септембра.

Међутим, како је истрага показала, експлозивна направа је морала бити активирана даљинским управљачем, па је јасно да је убица Стојановићево возило пратио осам километара прије него што је детонирао бомбу.

Стојановић је кренуо из свог стана на Галеници, упутио се на ауто-трке на Ушћу, а бомба је активирана у Улици Омладинских бригада.

Страхиња Стојановић и Соња Суарез Гомез

Први резултати истраге показали су да је у оба напада на Страхињу коришћен исти експлозив, што највероватније значи да је први пут покушала да га ликвидира иста екипа, која овај пут ништа није препустила случају, па је бомбу детонирала тек када су били сигурни да је Стојановић у возилу. Није искључено и да је убица водио рачуна да не убије никога више те зато није активирао бомбу неколико минута раније.

Идентификација извршиоца

Осам дана након што је Стојановић убијен полиција у Београду, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, идентификовала је М. Л. (50), осумњиченог за убиство Стојановића на Новом Београду.

Полиција је јуче упала у стан осумњиченог из ког је, како се сумња, кренуо у извршење дјела.

Вјештачењем је утврђено да је извршилац користио експлозивну направу која је, поред експлозивних материја садржавала и одеређену количину металних навојница такозваних матица, које се користе приликом постављања шрафова како би повећао разорно дејство бомбе.

Расписана међународна потерница

Виши суд у Београду прихватио је приједлоге тужилаштва – одредио је притвор и донио наредбу за расписивање Интерполове потернице за Миловјем Л. (50). За 50-годишњим мушкарацем расписана је Интерполова потерница, јер има држављанство Србије и Босне и Херцеговине, а посједује и личну карту Хрватске.

Идентитет извршиоца утврђен је антрополоским вјештачењем и компаративном методом трагова који су фиксирани и изузети са лица места.

Осумњичен угоститељ из Градишке

Према последњим информацијама, Миливоје Л. је угоститељ из Градишке који је одраније добро познат полицији. Осумњичени за ливидацију Стојановића познат је органима реда по насилничком понашању, а власник је и неколико угоститељских објеката у Градишкој.

Прошле године Миливоје је хапшен јер је насред улице пуцао из пиштоља, а потом и снимак инцидента окачио на друштвене мреже.

(Курир)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ПРАВДА

22.09.2020 21:08

МИЛАН ВУКЕЛИЋ ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

22.09.2020 21:41

Јаког ми криминалца, вара за 2кг кокаина... Кад се вара, вара се за 50-100кг,па се да пар кила да сколонис тог сто ти је дао, и јос некога мозда.. Позз свима, љуби вас вас Бањалуцанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.09.2020 09:37

Оооо, много си опРасан, извини нисмо те препознали одма' :))) Дечко, много гледаш филмове, иди ради нешто корисно

Name

аман ти

23.09.2020 19:59

из искуства прицас.....

Name

Јинг јанг

23.09.2020 02:04

Пратио ауто 8км на бициклу?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОДКИВАЊЕ

23.09.2020 05:04

Да ли је овај угоститељ из Градиске слуцајно цлан некакве партије у РС у и има ли какве везе са подметнутим бомбама у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.09.2020 10:43

Ух, још поред оволико честитог свијета који се злопати треба туговати и за кримосима ове врсте...

ОДГОВОРИТЕ