Маске обавезне законом, нема изласка послије 22х

Британија од понедељка уводи нове рестриктивне мере због великог пораста броја заражених и "другог таласа" вируса који је, како је вечерас рекао премијер ове земље Борис Џонсон. За ресторане и барове уводи се "полицијски час" од 22х, ношење маски је обавезно, а полиција ће моћи да затражи војну помоћ уколико буде било потребно.

Свијет 22.09.2020 | 20:17
Маске обавезне законом, нема изласка послије 22х

- Морамо да деламо хитно. Правили смо "штит" око Британије како би се земља вратила на ноге, али увек смо знали да је могућност другог таласа стварна. Као и многе друге земље достигли смо ту тачку, имамо на хиљаде нових инфекција дневно. Волео бих да кажем да бројке расту јер више тестирамо, али није због тога. Волео бих да кажем и да смо достигли "колективни имунитет", али ни то није тачно. Свега нас 8 одсто је имуно на вирус. Драстично се шири међу онима од 20 до 29 година, али и другим старосним групама... - рекао је британски премијер у свом обраћању парламенту и јавности.

Он је додао да ће "бројке наставити да расту како долазе јесен и зима" и да нове мере морају бити уведене.

Како је додао, Британија неће ићи под "комплетни локдаун" као у марту, али се уводи "правило 6".

- Школе и универзитети ће остати отворени, осигураћемо и да већина бизниса буде отворена, али молимо да они који могу да раде од куће, од куће и раде. Жао ми је што ће ово утицати на многе послове који су таман почели да стају на ноге - рекао је он.

Како је истакао, у Британији ће од сада на свадбама и пријемима бити дозвољено максимум 15 људи, на сахранама до 30.

- Ресотрани могу да раде до 22 сата, Изложбе, спортови који се играју унутра као и велики спортски догађаји су од 1. октобра забрањени - рекао је он.

Маске су од сада обавезне за све продавце и услужне раднике, као и за путнике у таксију. Велике казне биће за све оне који не носе маске и за све послодавце који не поштују мере, истакао је Џонсон.

- Здравље свих зависи сад од нашег здравог разума. Ове мере ће трајати око 6 месеци. За сада овај вирус је део наших живота и наша борба ће се наставити. Нећемо слушати оне који желе трајни "локдаун" уводимо умерене мере да сачувамо животе и сачувамо посао - рекао је Џонсон.

Он је истакао да ће школе, универзитети и цркве остати отворене, да ће градилишта радити и да ће се вечина УК економије наставити.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дрекавац

22.09.2020 18:49

Да би га окарактерисали као други талас, потребно је 20 и кусур дана да не буде забиљезено уопсте нових слуцајева заразе на одредјеном подруцју, у овом слуцају В. Британији, а од тога као сто знамо није било ниста. Зато Борисе , не супљирај матере ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

22.09.2020 19:23

Лако је бити на дрзавним јаслама и доносити овакве одлуке.Прузмите сви једнако одговорност,финансирајте реални сектор,исто као сто финансирате јавни сектор,тј.свима једнако смањите плате,и онда моземо сви прицати о корона вирусу и придрзавању мјера.Овако,једите г....сви редом у кризним стабовима,судице и вам бог,будите сигурни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.09.2020 21:21

Шта ради овај Додик и Лукач па то није нормално хоће ли Боран и Шаровић позвати нерод на улицу.

Name

Дрр мрр

22.09.2020 19:24

Овде само помазе да се народ дигне и све погази полупат све телевизије водитеље политицаре докторе сву ту гамад повјесат да висе по бандерама онда це нормалан народ моци да зиви надам се да це ускоро доци до револуције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

22.09.2020 21:02

Добро си болестан. Забринут сам.

Name

Јадранка

23.09.2020 07:47

Ништа док се народ не дигне и не узме мотку у руке.

Name

кмкок

22.09.2020 20:45

Отприлике це проци ко Мило у Црној Гори кад је ударио на Православну цркву и вјернике...

ОДГОВОРИТЕ