Шведска била у праву када је одлучила за развој имунитета?

Шведска стратегија имунитета крда у борби против корона вируса, коју је већина свјетских стручњака критиковала, однедавно биљежи све боље резултате, преносе тамошњи медији.

Свијет 21.09.2020 | 21:17
Шведска била у праву када је одлучила за развој имунитета?

Друге европске земље спремају се за други талас инфекције.

Иако је имунитет становништва и даље испод класичног нивоа од 60 одсто, то ц́е можда бити довољно за ефикасно заустављање епидемије Цовида-19 у Шведској, сугерише један од најистакнутијих данских епидемиолога.

"Постоје индиције да су Швеђани стекли ниво имунитета на болест, што је заједно са осталим мјерама довољно да болест не остаје", рекао је за лист "Политикен" професор биокомплексности на Институту Ниелс Бохр у Цопенхагену Ким Снеппен.

Шведска је протекле недјеље дневно регистровала 23 случаја на милион људи, у поређењу са 61 случајем у Данској, чија је стопа заразе сада премашила врхунац из априла.

Снеппен је истовремено признао да је Шведска претрпјела много вец́у стопу смртности од оне која се виђа у Данској - са скоро 5.900 умрлих у поређењу са 635.

"Ово је цијена коју су платили. Позитивна страна је што су сада можда завршили с епидемијом", рекао је Снеппен.

Ранија студија професора Тома Бриттона са Универзитета у Стоцкхолму процијенила је да би праг пуног имунитета стада могао бити и до 43 одсто популације, што је далеко испод класичних цифара од 60-70 одсто прихвац́ених у епидемиологији.

Основа за то је претпоставка да су најдруштвенији и најактивнији чланови друштва први који се заразе.

Професор биомедицине са Универзитета у Аархус Сøрен Риис Палудан рекао је да све више доказа указује на то да је Шведска здравствена агенција можда била у праву када је одлучила да слиједи стратегију која омогуц́ава контролисани развој имунитета.

"Може се тврдити да су изабрали право рјешење, али на почетку су били слабо припремљени за стратегију и нису могли заштитити своје рањиве", рекао је Риис Палудан.

Шведска, чији су приступ без закључавања у настојању да постигне имунитет стада критиковали медицински стручњаци, политичари и активисти, забиљежила је нешто више од 88.000 случајева корона вируса, а његова путања полако се повлачила од највиших бројева обољелих забиљежених у јуну.

Данска је, за разлику од тога, забиљежила скоро 29.000 случајева, готово три пута мање, али је усред свјежег скока.

Дански државни епидемиолог Кåре Мøлбак упозорио је да је Данска још у "првом таласу заразе", јер талас на прољеће није имао времена да се "у потпуности развије", јер је земља "ушла у хибернацију".

Међутим, ризик од нових избијања у Шведској не може се искључити, упозорили су други епидемиолози.

Стопа смртности у Шведској је пета највиша стопа по глави становника у Европи, али број нових инфекција непрекидно опада од врхунца крајем јуна.

Од данас има само десетак пацијената на интензивној њези. Ово је оштар контраст другим земљама у Европи које су се потпуно затвориле, попут Британије, Француске и Шпаније, у којима се појављују нови случајеви, што кочи економски развој.

(Агенције)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Струцњак

21.09.2020 19:39

Де одлуците се висе јел то добро или лосе сто су сведе урадиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

21.09.2020 20:46

за фармацеутске компаније лоше, сад им не треба вакцина

Name

...

22.09.2020 05:37

Просудите сами да ли је добро. Добро је увијек добро, а лоше и зло су увијек је увијек лоше и зло. Просудите сами.

Name

Шведјани

21.09.2020 19:41

Дај бозе да је тако!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.09.2020 08:40

наравно да је тако, они поштују своје градјане

Name

Реално

21.09.2020 19:56

Браво за Швеђане. Они и Бјелоруси испадоше најпаметнији у свијету и најбоље су одреаговали против лажне пандемије и кинеског вируса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није лажна

21.09.2020 21:10

Права болест. Није баш да је имунитет порастао ако већина људи ради код куће и ако је 6 000 мртвих, око 3 000 се бори за живот. Швеђани су нарцисоиди који сами себе лажу. Нема модела него то је Руски рулет.

Name

...

21.09.2020 21:18

Кад је лажна, што су им толики људи поцркали?????

Name

Мозда је

21.09.2020 20:45

добро, мозда није. Многи су и умрли, многи су своје најмилије оплакивали. Многи би и данас зивјели са својим болестима, или јос коју годину висе да није било короне и да су одговорни уцинили ста нису. Неко реце да ми морамо јос уцити како се са вирусом носити, а то уцење је многе костало зивота. Ја писем јер сам зив, други то немогу, нису висе медју нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добра метода

22.09.2020 05:00

Заборављате да толико и висе умре од обицне грипе.Подрзавам Сведе систем против борбе од вируса.

Name

Глупости

22.09.2020 06:20

Корона вируси (сојеви) нападају респираторни систем, то им је главна особина. Нико не говори како корона, ЦОВИД -19, брзом мутацијом почиње нападати и друге органе, бубрези, срце, јетра.... а што није својство корона сојева . Нико не говори како је то једини вирус којем УВ зраке ништа не могу. Опстаје на високим температурама и екстремно ниским. Што се више против њега дјелује он је мудрији. Хемијским путем креиран, узети фрагменти ХИВ-а, па даље надограђиван, те убачене нано честице. Он се једноставно више не може контролисати. Направити вакцину је немогуће. Можда једног дана дође до самоуништења, али ...... Улази у организам, прилагођава се као камелеон РНК-ау домаћина. За ХИВ нема вакцине, али је стављен под контролу лијековима (АРТ терапија) и људи живе нормално, цорона је велика енигма и велико питање у ком правцу ће се даље развијати ситуација, јер овај вјештачки створ има неке особине које нису својствене за вирусе и у томе је његова главна опасност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.09.2020 10:25

Свака цаст за текст... Потпуно се слазем. О свему овоме не знамо ниста или бар не знамо довољно. Засипају нас разноразним, контрадикторним информацијама и није ни цудно да имамо два, мозда и висе табора... Углавном се дијелимо на оне, који тако глупо тврде да вирус не постоји, оне који су смртно упласени и оне, који казу да је у питању грипа... Вјерујем да це проци јос јако много времена док не сазнамо праву истину... Назалост, посљедице су вец огромне, како људске, тако и економске... Нек нам је Бог у помоци!

Name

Дукат

22.09.2020 20:00

Одавно нисам процитао паметнији коментар.Свака цаст.

Name

Алан Форд

22.09.2020 10:07

Шведи су нарцисоидни и нема гаранција да су у праву а врло је могуће да ће да их кошта живота њихова метода. Јадан народ. Најмање битан и неважан. Може и да цркава. Мање пензионера више пара остаје држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

22.09.2020 12:53

Шведи паметан народ, знају да све што долази од енглеза је вјероватно обмана и подвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умрли су

22.09.2020 15:53

дали су своје зивоте да би нама било боље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

26.09.2020 06:50

2 милиона људи није ниста, мала цифра у односу на број људи који умре од глади. До сада број умрлих једва досеже до 1% са обзиром колико људи има на свијету. Знаци, безазлена цифра. Корона је само покусај сакривања гресака доктора, фармацеутских фирми као и њијових недостатака. НЕ МОЖЕ ниједна институција на свијету да ЗАБРАНИ да неко уради обдукцију. Не подлијежемо СЗО јер не зависимо од њих. Тако да, када се поцну радити обдукције, а доктори не буду лагали(а дали су Хипократову заклетву) истина це изаци на видјело. Вецина европских земља уводи карантин да људи не иду из земље да би сав новац остао код њих, јер како би ојацали економију ако се троси новац у другој земљи. Мало мозак укљуците, базени отворени, игралиста, а корона свуда око нас. Возови пуни, трамваји исто, а маске НЕ СТИТЕ и ста и како :Д Зато памет у главу, све је то политика. Људи не умиру од КОРОНЕ него од болести и стари свијет који има слаб имунитет.

ОДГОВОРИТЕ