Још се не зна како ће гласати заражени вирусом корона

Централна изборна комисија има још мање од два мјесеца да нађе начин како да испоштује Устав БиХ и свима омогући активно бирачко право, па чак и онима који на биралишта не могу због вируса корона.

Република Српска 21.09.2020 | 20:13
Још се не зна како ће гласати заражени вирусом корона

Иако је Централна изборна комисија Босне и Херцеговине издала упутства како ће се избори 15. новембра реализовати, питање како ће гласати особе у изолацији, или грађани заражени вирусом корона, још је под великим упитником. 

Било је ријечи о мобилним тимовима, али су се и ту појавили потенционални проблеми, јер се може десити да неко од грађана у изолацију оде неколико дана или сати пред изборе, иако је списак већ раније начињен. Засад се зна да нам температура неће одузимати право гласа, јер ће они с повишеном температуром гласати у посебним просторијама, које ће послије бити дезинфиковане.

Искуства из региона

Међутим, докле су у ЦИК БиХ стигли с питањем заражених особа и оних у самоизолацији нисмо успјели да сазнамо, јер одговора на наша питања није било.

Док у ЦИК траже рјешење, стручњаци подсјећају да су земље региона већ ријешиле овај проблем, па бисмо се и ми могли послужити искуствима држава из комшилука. На изборима одржаним прије два мјесеца у Сјеверној Македонији први су, по посебном здравственом протоколу, гласали управо заражени и они у самоизолацији.

За гласање се пријавило 706 заражених корона вирусом који су у самоизолацији или карантину, од више од 3.000 активних случајева. Тако су у Сјеверној Македонији заражене гласаче у њиховом кућама обилазили мобилни тимови, у којима су били и љекари обучени у скафандере, уз посебне мјере заштите приликом гласања. 

У Црној Гори су гласачи у самоизолацји долазили на биралишта у посебним терминима, док су они на болничком лијечењу гласали писмима. Малих проблема са зараженима имала је Хрватска. Након што је Уставни суд одлучио да се ни особама зараженима од вируса корона не може ускратити бирачко право, ДИП је укинуло упутство у коме се наводило како неће моћи гласати, те одредило правила по којима ће заражени гласати. Заражени бирачи нису могли приступити бирачком мјесту, већ су гласали уз помоћ друге особе, која је, по њиховом овлаштењу, отишла да испуни гласачки листић.

Изазов пред ЦИК

Иако се још не зна који ће начин од ових изабрати ЦИК БиХ и да ли ће можда понудити неки новитет, правни експерт, члан Форума грађана Тузла и бивши члан ЦИК БиХ, Вехид Шехић, каже да се овај проблем мора ријешити.

– ЦИК мора наћи начин да испоштује Устав БиХ, који свим грађанима омогућава активно бирачко право. Не смије се довести у питање да ли они могу и требају да гласају. Сигурно је ово једна посебна околност, али без обзира на то, ЦИК мора наћи начин да се свима омогући да гласају – објашњава Шехић, подсјећајући на случај из Хрватске.

Сматра да још увијек има времена за то, зато што у БиХ већ постоје мобилни тимови који иду од стана до стана због особа које су непокретне.

– Та пракса већ постоји, само то сада треба урадити и са особама које су заражене вирусом корона. Биће и случајева да се људи заразе дан или сат прије избора, али треба урадити све да се што више људи нађе на тим списковима. Наравно, биће таквих случајева, па ЦИК неће знати за све људе у изолацији, јер списак мора бити начињен раније како би се све на вријеме организовало. То је живот, такве ствари не можмо предвидети, нарочито код оваквих ситуација с вирусима – закључује Шехић.

(Српскаинфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дрекавац

21.09.2020 18:38

Кад је гласање у питању, и мртви се могу ископати, није проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

злочин и казна

21.09.2020 19:03

Спот је и висе него дегутантан. Да је закона не бисмо ни расправљали о томе да ли га треба санкционисати и како, него их избацити из изборне трке моментално!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познаник

21.09.2020 19:43

За Милу како другације?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ники8

21.09.2020 20:03

Како це гласати стари дементни људи у старацким домовима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРАВНО

21.09.2020 20:24

ЗА СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комарац

21.09.2020 23:50

Мени само да је да видим како изгледају ти људи сто гласају ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

иницијатор

22.09.2020 05:53

Обзиром на развој ситуације глас никада скупљи и молим ове што продају гласове да дигну цијену са 50 на бар 75 км а најбоље 100.Вјеруј те да се политичарима то врати за неколика мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ