Повлачење конопца - први пут у Етно селу "Станишићи" (ВИДЕО)

Екипа “Пркошки витезови” из Босанског Петровца оправдано је понијела титулу најбољих у спортском надметању – повлачење конопца, које је одржано по први пут у Етно селу “Станишићи”.

Република Српска 21.09.2020 | 10:40
Повлачење конопца - први пут у Етно селу "Станишићи" (ВИДЕО)

Екипа “Пркошки витезови” из Босанског Петровца оправдано је понијела титулу најбољих у спортском надметању – Повлачење конопца, које је одржано по први пут у Етно селу “Станишићи”.

За повлачење конопца кажу да је игра снаге, групно  надметање, ипак без тактике, до побједе је тешко стићи, што најбоље знају чланови шест екипа који су се такмичили по први пут у Етно селу Станишићи. У пракси се показало, да су особине  попут, одлучности и пркоса, кључне у борби за титулу најбољег.

“Снага је пресудна, обућа, подлога, а овај пут такмичимо се шест на шест и очекујемо добро надметање”, објашњава Велимир Ђорђевић, члан екипе “Конопаши”, Етно село “Станишићи”.

То је једноставно љубав,која не може да се опише. Тај мушки его, да смо најбољи, најјачи. Ово није безазлена игра, а најважније је што његујемо здраве односе”, поручује Бошко Нинковић, члан екипе “Тигрови”, Требиње.

“Најбитинија је добра воља, а и овај пут све се екипе међусобно знају. Сви такмичари иду са вољом, јер ко не иде с вољом, не може да остане у овом послу”, истиче Лука Нинковић,члан екипе “Српски соко”, Невесиње.

Својевремено, званични спорт на Олимпијским играма почетком двадесетог вијека, игра повлачење конопца била је истовремено и неизоставни дио дружења наших предака, која се захваљујући заљубљеницима спортског надметања сачувала од заборава.

“Невесињска олимпијада траје више од 140. година, што значи да је ово надметање с дугом традицијом”, каже Лука Нинковић, члан екипе “Српски соко”, Невесиње.

“Млади су заинтересовани, а ми смо то преузели од Невисињаца, тако да сада већ четири године такмичи се екипа из Требиња, раме уз раме, са осталим екипама”, објашњава  Бошко Нинковић, члан екипе “Тигрови”, Требиње.

“Ако Бог да, идуће године биће надметање у играма : камена са рамена, брвно, пењање на стуб”, најављује Велимир Ђорђевић, члан екипе “Конопаши”, Етно село “Станишићи”.

На терен је изашло шест екипа, након првог круга надметања, четири екипе су ушле у полуфинале: Пркошки витезови из Босанског Петровца, екипа Конопаши – испред Етно села Станишићи, затим "Соколови" из Гацка и "Тигрови" из Требиња.

Након надметања "Соколова" и "Тигрова", за треће мјесто, екипа из Требиња изгубила је од ривала из Гацка, а за титулу најбољег услиједила је узбудљива борба, јер су у првом повлачењу повели Пркошки витезови, а у другом, својом снагом, надвладали су Конопаши, да би након изједначеног резултата, у трећем повлачењу, ипак побједила екипа Пркошки витезови из Босанског Петровца.

БН ТВ 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

херцеговац

21.09.2020 13:17

Невесињски конопаши који су се такмичили задњих 20 година справе су легеде ове дисциплине,прави витезови. Не знам ко се сада такмичи под њиховим именом и испада у првом кругу, брукају јунаке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

21.09.2020 13:46

Хахаха какво достигнуће 21.века, рекох повлачили оптички кабл, кад оно конопац.

ОДГОВОРИТЕ