Многи имуни на корону, а нису били заражени?

Научници истражују тезу да је велики број људи заправо већ имун на коронавирус и да је овај имунитет произашао из обичних прехлада, које такође узрокују вируси корона.

Свијет 20.09.2020 | 21:50
Многи имуни на корону, а нису били заражени?

Одговори челника јавног здравља широм света темеље се на претпоставци да је вирус ушао у људску популацију на терен без претходно постојећег имунитета. Међутим, низ студија које са Т-ћелијама које реагују на коронавирус и код људи који нису били заражени, сада отварају нова питања о стварној природи епидемије.

Најмање шест студија потврдило је постојање антитела на коронавирус код 20 до 50 одсто људи који, колико је познато, нису били у контакту с вирусом. У истраживању крви од донатора у САД, чији су узорци прикупљани између 2015. и 2018. године, код 50 одсто су пронађене врсте Т-ћелија које реагују на коронавирус.

Слична студија спроведена је и у Холандији на узорцима прикупљеним давно пре пандемије, где су антитела на коронавирус пронађена код двоје од десет људи који нису били изложени вирусу.

У Немачкој су антитела реактивна на коронавирус уочена код даваоца крви који су негативни на вирус.

У Сингапуру је анализа узорака узетих од људи који нису били у контакту са САРС-ом или ковидом 19 показала да је у 12 од 29 случајева потврђена реактивност на коронавирус, као и код седам од 11 људи који су били негативни на вирус.

Реактивност на коронавирус је такође уочена и у Великој Британији и Шведској, код људи који нису претходно били изложени вирусу. Резултате ових студија, иако невеликог обима, тешко је занемарити, иако још увек не пружају прецизан увид у раније стечени имунолошки одговор на коронавирус.

Научници су уверени да су на трагу утврђивања порекла тог имунолошког одговора.

Данијела Вајскоф, једна од ауторки студије, истиче да се претпоставља је да је реч о имунитету произашлом из обичних прехлада које такође узрокују вируси корона. До сличног закључка дошли су и научници у Сингапуру, али су напоменули да реактивност Т-ћелија можда потиче и од неких других корона вируса, можда и од оних животињских.

Ова претпоставка, која захтева додатна истраживања, могла би да доведе до ревидирања начина на који би требало утврђивати осетљивост становништва и пратити опсег ширења пандемије.

(Спутњик)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Добој

20.09.2020 20:51

Струцњаци од поцетка говоре да вируси скупине корона заправо изазивају само благу прехладу. Да је велики број ионако имун на њих, да маске слузе само за понизавање популације итд, итд...јел се ви то "свјетски моцници" повлаците пред народом који вам пруза отпор или ми се цини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сигурица

20.09.2020 21:41

Кад 80посто човјечанства прими вакцину од корона19 (наравно да вакцина буде дјелотворна)тад можемо истраживати имунитет појединца.До тад нека нам је Бог на помоћи !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

21.09.2020 00:16

Ако твој живот овиси о вакцини јадан ти

Name

У страха су велике оци

21.09.2020 04:01

"погледај стадо андјеле,скини пауцину са оцију"

Name

Ре

21.09.2020 05:49

Јаоооо, иди одмах стани у ред!!!! Примај је ти, довољно си малоуман.

Name

Ре Влад Тепес

21.09.2020 06:50

Ето мој зависи и од вакцине против грипа. Онај ко не зна ста је болест, не мозе ни разумјети.

Name

Ре Сигурица

21.09.2020 18:57

Немој да се пласис добри цовјеце, дјаволи се хране насим страхом. Морамо дици главу, па цес видјети како се повлаце. Бог с тобом!

Name

Свастасс

21.09.2020 12:56

Ахахахаха, ста све ви нецете изјавити у вези ове лазне "пандемије". Срамите се људског гена којег мозда носите. Пу!!! Мааарс!

ОДГОВОРИТЕ