Слиједи пораст броја заражених и то врло брзо

Број заражених директно је везан за понашање људи, да ли поштују мере или не. У великим градовима је највећа опуштеност, али такође и у местима где се летује, не само у иностранству, већ и код нас у бањама и на планинама, каже за "Блиц", епидемиолог Проф. др Бранислав Тиодоровић.

Србија 20.09.2020 | 21:11
Слиједи пораст броја заражених и то врло брзо

Он додаје и да ћемо имати и у септембру и октобру лепе дане, биће више сунца, те ће људи и то свакако користити за одмор или за викенде, тако да је реално очекивати да може доћи до скока броја заражених.

Епидемиолог истиче да би у наредних 10 до 15 дана могло доћи до скока броја заражених, али не само због повратника с летовања, већ и због одређених ситуација унутар Србије.

Како појашњава, одређени број људи се понаша као да вирус није присутан, што свакако није добро понашање, те апелује да се мере морају поштовати. Иако подаци говоре да је у Србији најмирнија ситуација у овом делу Европе, то не би требало да изазива оптимизам, него да нас наведе на додатни опрез.

 Када су повратници у питању, грађани су упознати са свиме, на граници се добија упутство које је пре свега апел да брину о свом здрављу и на тај начин о укупном здрављу популације - додаје Тиодоровић.

Како даље објашњава епидемиолог, у протеклом периоду здравствени систем је био на удару, те је ова пауза са мањим бројем заражених добро дошла.

- Једноставно постоји замор становништва, постојао је и премор здравственог система, свих тих људи који месецима раде са ковид зараженим пацијентима, јер је у јулу било пренатрпано. Ова пауза је добро дошла да се један значајни део здравственог система одмори, да се припреми. Треба имати на уму када буде захладило да ће људи више боравити у затвореном, што ће бити у новембру, децембру, и да су тада погоднији услови за ширење инфекције, те је веома важно да се примењују мере - истиче професор Тиодоровић.

Стиче се утисак да су се људи заборавили, да ће доћи период хладних дана када долази до појаве респираторних инфекција, а да ће свакако на удару бити хронични болесници, они са слабијим имунитетом.

- Грип ће се појавити вероватно, мада видим да на јужној полулопти није показао неку велику активност. Али у овом случају, рецептор на који се везује корона вирус и онај на који се везује вирус грипа нису исти, зато може доћи од миксовања. Зато је сада врло тешко прогнозирати када ће се грип појавити. Код нас се годинама појављивао у јануару и фебруару. Ми ћемо сада имати и повећање вирусних и бактеријских инфекција. Савет је свакако вакцинација против сезонског грипа како бисмо избегли баш то миксовање - каже епидемиолог.

Питање које свакако забрињава је да ли се може догодити да нам се у другом таласу корона појави у неком другом облику, са одређеном мутацијом. Епидемиолог Тиодоровић сматра да се то неће догодити, јер је за мутацију потребно време.

- У овом случају се не говори о томе у научним круговима, корона може доживети мутацију, али ово је сувише рано, увек мора да прође неко дуже време. Та мутација, потпуна генотипска измена, за њу треба неки извор у животињском свету, па да са животињског света пређе на човека, да се адаптира, да може да се пребаци на човека, а за то су потребне године. Али се могу десити мале промене па да неки од генотипова буде у Европи, други у Кини, трећи у Америци, а те разлике су толико мале, да не условљавају никакву проблематику у вези с дијагностиком или терапијом - објашњава професор Тиодоровић.

Говорећи о школама, епидемиолог сматра да систем добро функционише и да су оне сигурна места, без обзира на број оболелих ученика и запослених. Позвао је родитеље да буду одговорни као и до сада.

Епидемиолог и члан кризног штаба Предраг Кон изјавио је да уведени систем надзора због пандемије вируса корона на границама Србије одлично функционише и да је већ дао одређене резултате. Кон је за ТВ Пинк рекао да се за надзор пријавило већ око 4.500 људи.

- Највећи ризик долази од оних који се с одмора враћају у Србију. Разлика је у томе што више није на њима да ли ће сами да се јаве у ковид амбуланту, већ ће то морати да ураде по закону уколико осете здравствене потешкоће - истакао је Кон.

Он је додао да они који не могу да се пријаве електронски треба да оду код свог изабраног лекара и да се на тај начин пријаве.

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Бели

20.09.2020 19:26

Која Баба Ванга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

20.09.2020 20:55

Србијо, престани висе да се понизавас. Ако немате ста паметно реци у моменту кад се копља ломе да ли да превлада разум или безумље радије ЗАСУТИТЕ!

Name

ква ква

21.09.2020 06:49

Савршена прилика за зараду пред пензију. Ко шиша народ...Имаће се кад кајати за ово застрашивање и лажи.

Name

ре

20.09.2020 19:46

Свашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мариц

20.09.2020 19:51

Ноци су доста хладније,мозда це киса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацим

20.09.2020 20:14

Хитно вратити мјере. Затворити све осим апотека здравствених установа продавница хране . Забрана кретања изван мјеста пребивалиста полициски сат од 17до05х петком од 17до победељка у 5х . Мјере це нас спасити . Втатите мјере док год се не пронадје лијек или вакцина .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.09.2020 08:38

ај се ти лијеци одмах од короне, ти си прсо скроз!

Name

Добој

21.09.2020 19:00

Цовјек је ироницан, присјеца се кроз иронију свих мука које је морало трпјети становниство Србије. Отрпјели су сто ниједна нација није у свијету.

Name

Андриц

21.09.2020 05:29

Хахах,цуј овог мајмуна,људи це висе боравити у куцама,па су погоднији услови за сирење инфекције.Па како тако ниси размисљао у марту и априлу кад си нас закљуцавао у куце,је ли тад то није вриједило.Дај цовјеце,договори се прво сам са собом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рад

21.09.2020 05:46

Јесул двије наредне седмице КЉУЦНЕ,матере ти???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

21.09.2020 06:47

Фуууј! Пу, на ста си спао! Срам те било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинокио

21.09.2020 06:51

АЛО, па ваљда ако људи осецају да су болесни отици це у амбуланту или болницу . Бица јесу , људи нису .Лица имају, образ немају. Данас казу , сутра слазу.Власт имају, морал немају.Ко је то ,сто је то? Колико су те платили ? Наредне две седмице бице кљуцне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуки ис бацк

21.09.2020 11:34

Јел ово чланак из Трећег ока?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста бре

25.09.2020 15:56

Прица цовек оно за ста је плацен, зато сто има титулу.У преводу на језик мудрог народа, "звони како га навију".

ОДГОВОРИТЕ