Разбољеле се још двије особе током тестирања

Двије особе су се разбољеле током тестирања вакцине компаније "АстраЗанека" против вируса корона у Британији, наводи се у интерним документима компаније.

Свијет 20.09.2020 | 20:54
Разбољеле се још двије особе током тестирања

Неименовани извор је рекао да су и код друге особе видљиви симптоми неуролошкох поремећаја, јавља "Раша тудеј".

Компанија је објавила ове податке након што се суочила са критикама због мањка транспарентности у вези са тестирањем вакцине против вируса корона.

Први учесник тестирања у Британији, које се проводе у сарадњи са Универзитетом Оксфорд, разболио се након што је примио прву дозу експерименталне вакцине у јулу.

Код жене волонтера дијагностикован је трансверзални мијелитис, ријетко инфламаторно обољење које погађа кичмену мождину, изазивајући слабост и поремећај рада нервног система.

Портпарол компаније рекла је касније да је та жена од раније боловала од мултипла склерозе и тестови су настављени.

Код друге жене волонтера примијећене су компликације након што је овог мјесеца примила једну дозу вакцине. "АстраЗанека" није потврдила њену дијагнозу, али је један извор рекао листу "Њујорк тајмс" да се такође ради о трансверзалном мијелитису.

Тестирања вакцине паузирана су поново 6. септембра, након што се друга жена разбољела, али су настављена у Британији, Бразилу, Индији и Јужноафричкој Републици.

САД, међутим, нису одобриле наставак тестирања.

"АстраЗанека", чију је вакцину до сада примило 18.000 људи широм свијета, саопштила је да два случаја болести "највјероватније нису повезана са вакцином или да нема довољно доказа да се са сигурношћу каже да је болест повезана или није са вакцином".

Трансверзални мијелитис је тешка и ријетка болест и њена све чешћа појава међу учесницима тестирања може довести до тога да "АстраЗанека" изгуби даља права на тестове.

Ова вакцина користи мајмунски аденовирус који дијели ген са вирусом корона, односно ковидом 19.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Добој

20.09.2020 20:58

Сад је јасно откуд на насим просторима толико обољелих од мултипла склерозе, али и тумора и других болести. Због енглеских болесних еxперимената, а и из других земаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

21.09.2020 05:30

Лаз и само лаз...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

21.09.2020 07:05

Пројекат глобалиста ипак неце проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

21.09.2020 09:10

Дај Бозе да им пропадне и овај и сви пројекти за депопулацију и униставање народа.

Name

Мирко

21.09.2020 11:52

А што се Бил Гејтс комплетно са породицом не пријави као волонтер, да охрабри народне масе ?

ОДГОВОРИТЕ